A szorongás és az aggodalom alapvetően a jövő bizonytalanságából adódó mentális és érzelmi nehézség, melynek megértése és átformálása, főleg egy elhúzódó szorongásos állapotnál nem elkerülhető.

Maga az aggódás és a szorongás nem pszichológiai probléma. Egy tanult viselkedési mód arra, hogy képesek legyünk felkészülni az elkövetkező időszak kihívásaira. A baj akkor jelentkezik, amikor a jövöően lehetséges bajokkal való foglalkozás az életünk nagyobb részét kitölti, s olyan testi és pszichológiai állapotokat idéz elő, mely a mindennapi tevékenységeinket gátolja, megnehezíti.

A szorongás és az aggódás lélektana

Ha a szorongás folyamatossá válik, beleépül a személyiségbe, átalakítva azt. Ennek a tendenciája a génjeinkben is meglehet, azonban csak akkor aktiválódik, ha a külső körülmények erre ráerősítenek.

Nagyon sok esetben csak a gyerekkor elmúltával, tinédzser és felnőtt korban jelennek meg a szorongás első tünetei, amikor a párválasztás, a megélhetés és a gyereknevelés területei élesben kerülnek elénk a nehézségek. Ez alól azok a helyzetek jelentenek kivételt, amikor a gyerekkorban valamilyen traumát él át a szorongó.

A szorongások hátterében ezernyi ok állhat, de a legfontosabb, hogy mindig egy bizonyos mintát fogunk követ, azt fogjuk folyamatosan ismételgetni. Amikor a kívül vagy belül megjelenő konfliktusokat nem tudjuk sem megoldani, sem magunk mögött hagyni, akkor a fel nem oldott konfliktusokat elkezdjük újra és újra lejátszani magunkban, feloldást keresve a helyzetekre. Aminek a legtöbb esetben soha sem lesz vége 🙁 .

Ha a szorongó és aggodalmaskodó működésünket nem tudjuk átformálni, megszakítani, s elborítja az életünket, idővel a szorongás átalakulhat pánikká, depresszióvá, kényszerré, testi tünetekké stb.

A szorongás formái

Rengeteg olyan állapot van, melynek a gyökere egyfajta szorongás. Ezek többféle formában is megjelenhetnek.

Szorongáson alapuló pszichológiai zavarok:

 • Generalizált szorongásos zavar: hullámzó intenzitással, tartósan fennálló szorongás
 • Kényszerbetegség: visszatérő gondolat, ill. cselekvés okozta szorongás, feszültség
 • Pánikbetegség: jelentkező szorongásos rohamok
 • Agorafóbia:  rosszullét, félelem – zsúfolt terektől, tömegtől
 • Szociális fóbia: rosszullét – figyelemnek kitett szituációkban
 • Speciális fóbia: konkrét tárgytól, szituációtól, állatoktól való félelem
 • Poszttraumás stressz: rendkívüli (pszicho)trauma után, az emlék okozta szorongás

A szorongásos zavarok gyakran idéznek elő pszichoszomatikus tüneteket is, ez azt jelenti, hogy a feszültség testi tüneteket idéz elő.

A szorongásunk legfőbb forrása nem a nehézségeinkben keresendőek…

Generalizált szorongás

A szorongás egyik speciális formája a generalizált szorongás, mely egy hosszú ideig tartó lelki betegség. Ilyenkor látszólag semmi oka nincs az embernek arra, hogy szorongjon, mégis szorong. Többnyire este, a sötétség közeledtével felerősödik, mely az alvást is nagyon megnehezítheti.

A generalizált szorongás fő tünetei az alábbiak:

 1. nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység
 2. fáradékonyság
 3. koncentrálási zavarok, a gondolkodó képtelenség csökkenése
 4. izomfeszültség és izomfájdalom
 5. alvászavar, nyugtalan s nem kielégítő alvás

Ha ezen ismérvek közül legalább három jelen van hat hónapig az életünkben, akkor abból egyedül kimászni nagyon nehéz. De van megoldás a helyzetre.

A szorongás feloldása

A szorongás oldása többféle úton lehetséges.

A szorongás oldás házilagosan többnyire az alkohollal és a cigarettával történik, de ezt szolgálja a szex, a kábítószer és a sport is. Sokaknak segít a zenehallgatás, a hosszabb pihenés, egy beszélgetés vagy az önsegítő könyvek olvasgatása. Valamelyest használnak a szorongásoldó gyógyteák, pl. a komló, macskagyökér, de ezek íze nem túl kellemes.

A házi módszerek  akkor használnak igazából, ha van egy konkrét történet, ami kiváltja belőlünk szorongást, s az belátható időn belül elmúlik vagy átalakul. De komolyabb vagy hosszabb ideig tartó szorongás feloldására maximum tüneti kezelést nyújthatnak, de valódi megoldást nem. Arról nem beszélve, hogy ezen módszerek használata hosszabb távon nem túl kellemes mellékhatásokat is okoznak.

A szorongás gyógyszeres kezelése szorongásoldó és antidepresszáns szerek révén lehetséges. Általában gyorsan és elég megbízhatóan hatnak, hátrányuk viszont az, hogy egyes típusaihoz elég gyorsan hozzá lehet szokni, ami miatt a dózist idővel emelni kell. Ugyanaz igaz a gyógyszerek használatára, mint a házi megoldásokra: nem oldják meg magát a problémát, csupán a szorongás tüneteit enyhítik.

A harmadik út a szorongás lelki és mentális okainak feloldása. S a blokkoldás valódi célja pont ez.

Miután személyre szabottan meghatároztuk, mi a háttere a szorongásnak, átalakítjuk mindazt a folyamatot, mely a érzelmi és mentális blokkot kialakította. Mindazt, amitől a szorongó és aggódó állapot állandósult, megmerevedett. Tehát nem csak az a feladat, hogy a pillanatnyi állapot okait feloldjuk s megszüntessük, hanem annak a folyamatnak az átírása is, amivel megnehezítettük az egész életünket.

Vágjon bele a szorongás feloldásába, s éljen teljesebb életet! —>
Szorongás és aggódás
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .