Egy temperamentumos hölgy keresett meg, mert a magánélete válságba került. A férje (gyerekeinek apja) bejelentette a válást, mert elege lett a kapcsolatból. S végre levegőhöz akart jutni. Ugyan a hölgy másfél éve elkezdett változni, igyekezvén a kapcsolatot megmenteni, de ez kevés volt. S ez a bejelentés viszont végképp padlóra küldte érzelmileg, s nem tudott mit kezdeni a helyzettel.

Néhány tisztázó kérdés után kiderült, hogy két külön szeretetnyelvük van: a hölgy mindent megtett volna az elismerésért, a párja viszont a testi érintés révén tudta megélni a szeretetet. A dolog feloldása picit nehezített volt, ugyanis a hölgynek az érintés komoly érzelmi kihívást jelentett.

Elsőre szexuális erőszakra gyanakodtam, mert az érintésfóbia mögött gyakran a szexualitáshoz kapcsolódó sérülés húzódik meg. De a történet egy picit más volt ebben az esetben, ha nem is lőttem túlságosan mellé.

Két-három éves korában a háziorvosa szerint valami probléma volt az elsődleges nemi jellegével, s ezért elküldte szakorvoshoz. Valamit úgy ítélt meg, nem szokványos kinézetű annyi idősen.

A szakorvosi rendelésen végül kiderült, hogy semmi érdemi dolog nincsen, de a hölgy nemisége még ettől megkérdőjeleződött, mely nagyon sok területre kihatott az életében.

Amikor a szeretet kevés

Fontos ezen a ponton is kihangsúlyozni, hogy sok hasonló helyzet van, de a történések sava-borsa mindig a részletekben van. Minden helyzet más, minden történethez az érzések részben mások, még akkor is, ha az alapmintázat nagyon hasonló.

Ugyan azt gondolnánk, hogy egy ilyen történet bagatell, mégis általános tapasztalat, hogy az ilyen külső megítélés egy egész életre beleíródhat az emberbe. Ezek feloldása néha nem túl bonyolult, de hamar kiderült, hogy a helyzet ennél összetettebb.

Sok tucatnyi apró történetet hordozott magában, amit érdemes volt elengedni, mert ezen történetek mint vírus a számítógépen folyamatosan felülírták a tudatos törekvéseit.

Ilyen lehet például a káromkodás szokása, mely a kapcsolatok minőségét általában nagyon durván erodálja. Még akkor is, ha a környezetünk hozzászokott, a durva beszéd bánt.

Egy igen szemléletes kép, mely a durva beszéd hatását igazán értékelteti, ha az érintésfóbiát egy várfalhoz hasonlítjuk, s a durva beszédet a várfalon kiröppenő ágyúgolyóhoz hasonlítjuk. Azt üzeni: “maradj távol tőlem”.

A káromkodás egyébként a legtöbb esetben arról árulkodik, hogy fájdalmaink vannak, amit nem tudunk kifejezni vagy kimondani. A következmény pedig tragikus. Az egész környezetünk egy állandó érzelmi terhelés alá kerül, amitől minden értelmes ember menekül.

Ha a tudattalan programjainkat elengedjük, akkor a tudatosságunk és éberségünk szintje jelentősen megváltozik. A különböző helyzeteket képesek leszünk már nem egy nagyon szűk szempontrendszer szerint értelmezni, s ezáltal mintegy hátrább lépve, távolabbról ráláthatunk az életükre.

Gyerekkorunk elrendezése

Mint sok más oldás leírásában is látható a gyerekkorunk szereplői és történései alapvetően meghatározzák az életünket. Ebben a történetben elsősorban a férfiakkal való kapcsolattal volt a kihívás.

Elsősorban az apával és a fiútestvérrel. A velük való kapcsolatot érdemes újraértékelni: megélve azt, hogy értékes nőként jelen volt az életükben. Nem fontos önmagunkat büntetni egy egész életen át, mert valaki nem úgy értékelt minket, ahogy mi azt szerettük volna.

Ha egyszerűen csak megengedjük a körülöttünk lévőknek, hogy időről időre esetlegesen tévedjenek és olyat mondjanak, amiről utólag kiderül, hogy nem igaz. Az összes történést ezzel a távolról rátekintéssel újra tudjuk formálni, s újra tudjuk alkotni az érzelmek szintjén.

Ennek a nyitott és befogadó szemléletnek a kialakításában hatalmas támaszt jelenthet a nőies minőségünk megtisztítása —>

Ha elengeded a feszengést, rá tudsz hangolódni másokraA jelen pillanat megélése

Az életünk során összegyűjtött ezernyi programot nem tudjuk egy lépésben elengedni. Időről időre feljönnek, s érdekes furcsaságként megfigyelhetjük őket. Minden egyes alkalommal tudatosan választhatunk, hogy a régi zavaros és zaklatott mintákat követjük, vagy felülírjuk azokat (lépésről lépésre).

Rengeteg olyan történés is lehet az életünkben, melyet nem fogunk észrevenni. Egyszerűen szükségünk van barátokra és segítőkre (akár az ellenségeinkre is), hogy meglássuk azon pontokat, ahol vétünk, de azt nem érzékeljük.

Az ember valamilyen szinten mindig tudatlan. Ezért igyekszünk mindig abba az irányba menni, mely spontán és viszonylag minimális erőfeszítéssel is megtehető. Ha azt látjuk, hogy ettől az életünk tényleg egyszerűbbé válik, s nem csak sodródunk a tömeggel, akkor olyan helyzetekbe és szituációkba kerülhetünk, melyek a rejtett programjainkat is megmutathatják és feloldhatják.

Ahol a figyelmed, ott a sorsod

Az egész párkapcsolati mizéria legnagyobb nehézsége az érintésfóbia. Ennek feloldása nagyon nagyon sok türelmet és kitartást követel mindenkitől. Ennek hatása ugyanis nem csak a párkapcsolatunkban és ezen belül a szexualitásunkban jelenik meg, hanem a gyerekeinkkel való kapcsolatban, a barátságok kialakításában és az üzleti életben is tetten érhetők.

Enélkül nem lesz igazán őszinte a mosolyunk a kézfogásunk, s a baráti ölelésünk sem. Ennek felülírása ott kezdődik, hogy felvállaljuk ezért a felelősségünket. Hajlandónak kell lennünk arra, hogy lépésről lépésre megbarátkozzunk mások érintésével. A fóbia nem egy kitörlendő probléma, hanem egy olyan viselkedésminta, amit felül kell írni.

Az érintésfóbia egyébként egy menekülés: menekülés mások szeretete elől. Egy olyan elkülönült állapot, mely a szeretet testben való megélését gátolja. A fizikai érintéshez kellemetlen érzések társultak, melynek oka homályba vész. Keleti misztikában ilyenkor szoktak karmáról, illetve újjászületésekről beszélni, de ezzel csak a történés egyik legfontosabb elemét odázzuk el. Azt, hogy a szeretetet MOST kell megélnünk.

Érzéseink felismerése az önismeret fontos összetevője

Szemléljük reálisan a helyzetet

Az egész párkapcsolati mizériának eddig csak az egyik feléről beszéltünk. Ugyan nem láthattam rá a részletekre, de természetszerűleg a kapcsolat másik résztvevőjéről, a férfiről is szól a történet. Nem tudhatjuk, hogy pontosan miért ilyen partnert választott magának.

Miért kell neki átélni ezt a helyzetet az után, hogy a kapcsolatban több gyerek is született korábban. Tehát valamiféle kapcsolódás azért volt. Érdekes lehet azt is megnézni mi volt az utolsó pont, hiszen tudom azt, hogy az elmúlt egy évben a pár mindkét tagja komoly belső átalakuláson ment keresztül. Csak már későn jött a segítség és a változás.

Van három olyan mondat, mely képes ennek a helyzetnek a feloldását elősegíteni. Érdemes ezt időről időre felidézni.

Rálátok az életemre.

Szeretem az életem.

Újraírom az életem.

Szeretet és válás?
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .