A stresszoldás nem egyenlő a kineziológiai módszerek használatával. Izomtesztek nélkül is lehet a nehéz helyzetek kapcsán kialakult stresszel dolgozni.

A klasszikus kineziológia eszköztára egyszerű nehézségek feloldására teljesen jól használható, de az összetett helyzeteknél a végeláthatatlan oldások sora helyett más megközelítést szoktam alkalmazni.

A nehézségeink következményei

A legtöbb esetben a gondok okát szoktuk keresni, s azt megváltoztatni. Amikor viszont túl sok minden rakódott az alapvető problémára, érdemes legalább a következmények egy részét szemrevételezni, hogy tisztábban lássuk a helyzetünket.

Amíg nem ismerjük a belső állapotunkat, addig az okokat sem tudjuk meglelni és feloldani. Ennek következtében amikor azzal szembesülünk a nehézségünk következményeivel, például nem tudunk teljesíteni az iskolában, akkor extra kihívásokkal is szembetalálhatjuk magunkat.

 • Elúszunk a feladatok elvégzésével,
 • Furcsa reakciókkal találjuk magunkat szembe,
 • Többen a környezetünkből megbélyegezhetnek minket, s
 • Az igyekezetünk meddővé válhat, bárhogy is próbálkozunk.

Amikor a következményeket is számításba vesszük, s megnézzük azt, milyen viselkedési reakciók társultak az adott kihívásokhoz, akkor az egész helyzet átalakul. Megláthatjuk az okok azon felét, ami miatt nem tudunk egy nehéz helyzetből kikecmeregni.

Együttműködő megközelítés

Minden nehézség mögött általában valamilyen képesség hiánya vagy csökkent funkcionalitása húzódik meg. Ahhoz, hogy ezzel érdemben dolgozhassunk, először mindentől meg kell szabadulni, ami a nehézség kapcsán extrán kialakult. Ennek nagyszerű eszköze a nőies minőség megtisztítása —>.

Pontosan ugyan úgy, lépésről lépésre történő meló egy érzelmileg és konfliktusokkal terhelt helyzet feloldása, mint amikor a föld alól egy romot kiásnak. Nem lehet a változást erőltetni, mert annak nem kívánt következményei lehetnek.

A nehézségeknél a korábbi negatív tapasztalatok emlékei aktivizálódnak, s minden addigi munka kárba veszhet. Ezért mindig csak egy apró részlépést kell megtenni.

A viselkedésünk megfigyelése

Sosem próbálom meg kitalálni, hogy szerintem mit kellene valakinek csinálni, hanem arra próbálok meg rájönni, hogy mi akadályozza meg alapvetően a hőn áhított eredményt.

Sokszor tapasztalom azt, hogy faék egyszerű megközelítéssel rendezik le a szülők azt a kérdést, hogy miért nem megy a gyereknek a tanulás. Használják ugyanazokat a sematikus elnevezések (pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia stb.) amivel a pszichológusok és a nevelési tanácsadóban dolgozók is dobálóznak, miközben a lényeg teljesen rejtve marad.

Én egyszerűen az embert nézem, s azt a helyzetet, amiben benne van. Sokféle módszert, sablont ismerek, amit különböző kiváló megfigyelők alkottak. Ezeket útjelzőtáblaként használom. Tájékozódási pontnak nagyszerűek, de haladáshoz, a változás eléréséhez a megérzéseimet is használom. Ezek a sablonok valamiképpen kezelhetővé teszik a helyzeteket, de ezen belül mindenki sok-sok egyedi története van, s ezért nem lehet a módszerek kereteit vakon követni.

8 alapvető nehézség

Készítettem 8 rövid videót, amelyben a tipikus kihívásokat bemutatom. Ha ezen történések jelen vannak az ember életében, s nem tud rajtuk változtatni, akkor biztos hogy szakértő segítségre van szükség.

 1. Amikor a  szabadságunk korlátai megjelennek tudat alatt, az alapvetően  akadályozza a megfelelő döntések meghatározását.
 2. Amikor az értékesség érzete hiányzik vagy sérül az életünkben, akkor a választásaink olyan helyzeteket eredményeznek, melyekkel alapvetően megkeseríthetjük az életünket.
 3. Az önértékelésünk rendbetétele lehetővé teszi, hogy az életünk kihívásaihoz képesek legyünk alkalmazkodni.
 4. A konfliktusaink működését megértve képesek vagyunk feloldani azon helyzeteket, amik révén kialakulnak a konfliktusaink.
 5. A kapcsolatódásaink átalakítása révén képesek leszünk arra, hogy megközelítsenek az emberek, s ne legyen tele az életünk feszültségekkel és akadályokkal terhelt.
 6. A felelősségvállalás akadályait feloldva képesek leszünk együttműködni másokkal, s mások számára vonzó és tervezhető módon tudunk reagálni.
 7. Az eredményességünk gátja többnyire a nyitottságunk hiányából adódik. Amikor túl tudunk lépni a sértődésen és a problémák elkerülésén, akkor az eredmények nagyon hamar meg fognak jelenni.
 8. Az optimizmus újraértelmezése révén képesek leszünk érdemben átalakítani a jövőképünket. Ami nem lehetséges a másik hét terület átformálása nélkül.

A nehézségek átformálódása

Az eredményeim legfőbb oka az, hogy nem akarok elérni eredményeket. Ez a paradox megközelítés azt eredményezi, hogy a hozzám fordulókról lekerül a stressz. Képes vagyok akár évek óta húzódó nehézségeket nagyon rövid idő alatt átformálni.

A munkámnak a legfőbb alapja a saját tapasztalatom, mindaz, amin magam is átmentem.

A munkám során a változás ténylegesen érzékelhető. Néha vannak nehezebb és könnyebb szakaszok is, de a változás iránya mindig örömteli és felszabadító.

S valljuk be őszintén, sokan nem igazán foglalkoznak az apró változásokkal, melynek tudatosítása és elismerése sokat segíthet egy változásban lévő ember számára. Pontosabban ez az egyetlen útja.

Szabaduljon meg a nehézségeitől 3 lépésben!!!

Stresszoldás és tudatosság X
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .