Amikor stresszről beszélünk, akkor a legtöbb ember értetlenül áll az előtt, miért okoz ugyan az a helyzet valakinek kihívást, míg másnak meg nem.

A stresszünk legfőbb forrása nem a nehézségeinkben keresendőek…

Abban a pillanatban, amikor megértjük a 10 alapvető igényt az életünkben, aminek a kielégítésére az életünk során törekszünk, a stressz megélésének eltérő módjai is egy csapásra világossá válnak.

Amikor a számunkra alapvetően fontos igények nem kerülnek kielégítésre, automatikusan megjelenik az életünkben a stressz. Melynek a tüneteit a különböző élethelyzetek felszínre hozhatják, de a valódi ok az igényeink kielégítetlensége.

Ahhoz, hogy a stresszel meg tudjunk birkózni, az alapvető érzelmi igényeinket kell felismernünk és kielégítenünk. Az igényeink kielégítésben a kihívást az jelenti, hogy az eltérő kapcsolódásokban az igényeink eltérőek, s még ezen területekhez kapcsolt igényeink is egyedi változatosságot mutatnak.

Erőteljes, meghatározó típusú igények

Elsőre bárkiről meg lehet állapítani, akár 3 mondatot váltva is, hogy az adott pillanatba milyen igénye van velünk szemben. Ő akar a meghatározó lenni, aki erőteljes és akár harcias is. Vagy inkább befogadó, megengedő az adott pillanatban.

De ennek megértéséhez hasznos pár dolog tisztázni. Például azt, mit nevezünk erőteljes, illetve befogadó igénynek. Mert ennek megértése a legtöbb ember számára nem egyértelmű.

Egy igény attól lesz erőteljes, hogy a hatása alól nagyon nehéz kivonni magunkat. Nem feltétlen kell bántó hatást érteni egy erőteljes igényhez társítani. A bántás csak akkor érzékelhető, ha az erőteljes személyiségnek a belső világa nem kiegyensúlyozott.

Sok esetben ezen erőteljes hatások számunkra érzelmi és mentális támaszt is nyújtanak. Főleg akkor, ha egy oly emberek révén tapasztaljuk meg ezen erőteljes hatásokat, akik tisztában vannak a valós igényeikkel, s azok szükségszerű következményeivel.

Támogatásra való igény

Annak igénye, hogy adhassunk másoknak támogatást, s annak igénye, hogy kaphassunk is.

Ugyan elsőre furán hathat, hogy a támogatás igénye az erőteljes típusba tartozik, de támogatni csak az tud, aki erőteljes. Akinek van miből adnia, mert nem érzi gyengeségnek azt, ha elfogadja mások támogatását.

A támogatás igényének, mint mindennek az életben, két megnyilvánulása van:

A nap és a tűzvész hatású élet —>

Állandóságra való igény

Ez talán érthetőbb, miért erőteljes típusú igény. Mert aki foggal körömmel ragaszkodik a megszokotthoz, s utálja a változást, annak ereje egy megvadult óriáshoz hasonlatos.

Az állandóság igényéből két eltérő jellegű életforma alakulhat ki:

A hegyhez és a sziklához hasonlatos élet —>

Irányításra való igény

Ezt szerintem nem kell magyaráznom, hisz mindenkinek ismerős az erőteljes ember rémképe, aki mindent és mindenkit kézben akar tartani.

Ennek ellenére az uralomra való törekvés is két különböző módon lehetséges:

A lovag és a harcos hatású élet —>

A változás igénye

Talán ez is fura lehet elsőre, mert sokan nem is érzékelik az életükben a változást. Pedig a változás mindenki életének része, sőt igényeljük is, főleg a kellemetlen érzések és helyzetek kapcsán.

A változás igényéből két eltérő jellegű életforma alakulhat ki:

A tenger és a árvíz hatású élet —>

A közösséghez tartozás igénye

Ez szerintem érthető, nem sok magyarázatot igényel. A kapcsolataink rengeteg erőt tudnak adni a mindennapjaink során. Főleg azoknak, akiknek egy helyzet során alapvető igénye van rá.

A kapcsolódás igényéből két eltérő jellegű életforma alakulhat ki:

A mamutfenyő és a fatönk hatású élet —>

Alkalmazkodó, befogadó típusú igények

A befogadó jellegű igények is alapvetően meghatározzák az életünket, de ezek hatása sokkal lágyabb, alkalmazkodóbb, mint az erőteljes igényeknek. Nem igazán jellemző rájuk, hogy konfliktusokat generálnának, sokkal inkább a megoldások felé terelik a helyzeteket. De ez nem jelent erőtlenséget.

A lágyság néha sokkal nagyobb erőt képvisel, mint a harcias, erőteljes ellenállás, s ha az alkalmazkodó törekvéseink nem támogatottak, akkor azok sérülhetnek vagy kiegyensúlyozatlanná válhatnak. S ugyan úgy tud a környezet számára többlet terhet eredményezni, mint az erőteljes határok zavarodott, néha nyomulós-erőszakos kielégítési vágya.

Másrészt a befogadó jellegű igényekből származó megoldási stratégiák rejtett módon tartalmazhatnak erőteljes elemeket is (példásul a tudásra és a megértésre való törekvés). Aminek következtében egy szorult helyzetben az alapvetően lágy és békés emberek is megnyilvánulhatnak harciasan. Maguk s mások legnagyobb meglepetésére.

világítótorony lakóházzal
Egy útmutatás  is lehet nagy hatású. Még akkor is, ha a megjelenése nem fenyegető

Iránymutatás igénye

Fura lehet elsőre, mert sokan az iránymutatást összekeverik a parancsolgatással. Holott a valódi iránymutatás a legnagyobb áldás az életben.

Egy jelzés arra, ha valami nem a megfelelő irányban változik az életünkben. Csak az iránymutatás adásához és befogadásához nyitottság és alázat szükséges.

Az iránymutatás igényéből két eltérő jellegű életforma alakulhat ki, mely lehet áldás és átok is ránk és környezetünkre nézve:

A világítótorony és a gyufaláng hatású élet —>

Értékteremtés igénye

Sokan el sem tudják képzelni azt, hogy egy pillanatra megálljanak, s “pihenjenek”. Mert beleragadnak a folyamatos értékteremtés kényszerének állapotába. Amit nagyon elegánsan munkamániának hívnak.  De erre nincs feltétlen szüksége még azoknak sem, akinek alapvető igénye az értékteremtés.

Az értékteremtés igényéből is két eltérő jellegű életút alakulhat ki:

A virágzó és a túlburjánzó élet —>

Értékesség igénye

Az értékesség igénye látszólag hasonló az értékteremtés igényével, pedig nem. Az értékesség igénye inkább az elismerés iránti vággyal rokon, azzal az érzéssel, hogy én jobb vagyok, mint a másik. Ezt meg tudjuk élni úgy is, ha képesek vagyunk másoknak is értéket tulajdonítani.

Ennek mentén érthető meg, az értékesség igénye hogyan hozza létre

az ékszer és a giccs hatású életet —>

A szépségre és harmóniára való törekvés

A szépségre való törekvést kevesen érzik annyira alapvetőnek, s talán feleslegesnek is érzik minden helyzetben ezt figyelembe vennie. S épp ezért az álmodozást sokan nem is merik megengedni maguknak. Nagy kár, mert ettől lesz igazán élhető a világunk.

Az álmodozás ugyanis nem feltétlen öncélú.

Lehet az inspiráló és a lehangoló élet alapja is —>

Kapcsolódás igénye

Aki csak az erőteljes igényekre tud odafigyelni, annak ezzel (s az előzővel) rengeteg kihívása van. Pedig sok esetben csupán a kapcsolódás maga az, ami a legnagyobb örömet okozza. Mely az alkalmazkodás alapvető képességét feltételzi.

Persze nem mindegy, miként alkalmazkodunk az élet kihívásaihoz.

Élhetünk bambusz és a fűszál hatású életet is —>

A stressz 10 alapvető oka
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .