Az erős és karakteres emberek legnagyobb ellensége a középszerűség, a megalkuvás és a gyengeség.

A harcosok legtöbb kihívása abból adódik, hogy nem értik a különbséget az erő használata és az erőszakosság között. Ennek a különbségnek a megértése a legnagyobb feladat az életükben.

A harcos attitűd arra épül, hogy a harcosnak igaza van a maga szempontjából. Mivel csak azt érti, s csak azt képesek a legtöbb esetben elfogadni, ezért rengeteg olyan konfliktust és bántást generálnak, amire igazából nincsen szüksége se nekik sem a környezetüknek.

A lovag ezzel szemben képes megérteni a másik embert akkor is, ha a másik ember szemlélete és nézőpontja nem egyezik az övével. Egy lovag is fel fog lépni az ártás ellen, minden erejét beleadva, de csak annyit fog harcolni, mely az ártást megállítja, s egy kicsivel sem többet.

Egy lovag erényei

A lovagok nem törődve a veszéllyel, bátran felvállalják a nehéz helyzeteket. Őket erről lebeszélni teljesen felesleges időpazarlás. Ők mindenkiért kiállnak, akik bajban vannak, s mindent megtesznek azért, hogy maguk és mások feje felől a nehézségeket eltávolítsák.

Hűségesek és becsületesek, az értékeiket már a kiállásukkal is képviseli tudják. Ők azok, akikről Indiában azt tartották, hogy csupán a jelenlétükkel is képesek győzelmet aratni. Anélkül, hogy egy kardcsörrenés is bekövetkezett volna. A kiállásuk annyira magabiztos, hogy velük senki nem áll le vitatkozni, mert amit mond és tesz, az minden vitán felül áll.

Vannak elveik és nagyon erős az igazságérzetük. Maximálisan elkötelezettek, s bármiért képesek tenni, ami számukra értékes vagy fontos. Alkalmazkodnak a környezetükhöz, s minden tevékenységük arra irányul, hogy a lehető legtöbbet érjenek el a lehető legkevesebb idő alatt.

Bárkit hajlandóak megvédeni, ha bajban van, ha elveik és céljaik alapján számukra fontos. Nem ismernek olyankor fáradságot, ha valakiért tenni kell, s pont ezért sokkal többet érhetnek el, mint bárki más. Ezért ő tipikus vezető, akit követnek az emberek.

Egy harcos nehézségei

A harcosok alapvető motivációja pont ugyan az, mint a lovagoké, csak nem elegendően érzékenyek. Látják a céljaikat, s tesznek is érte, de mások eltérő véleményével folyamatosan összeütközésbe kerülnek. Főleg a nyers, és ellentmondást nem tűrő szemléletük miatt.

Az egész gondolkodásuknak s a cselekedeteiknek a fő ismérve a darabosság, a robosztus jelleg. Elindulnak abba az irányba, amerre ők akarnak menni, s aki ellen áll, azt félresöprik. Akarva, akaratlanul sokszor úgy is bántanak, hogy észre sem veszik, mert csak a céljaikra összpontosítanak.

Az egész mögött az érzések kifejezésének és megengedésének hiánya áll. Számukra az érzések kifejezése gyengeség, s akiket az érzései befolyásolnak, azokat nem becsülik semmire. S pont ez az, ami miatt hosszabb távon mindig falakba ütköznek. Mert nem értik az emberek érzelmi alapú, gyakorlatilag előre borítékolható ellenállását.

Mivel félnek attól, hogy bárki is ellenálhat nekik, mindent megtesznek azért, hogy ők utalják az összes helyzetet az életükben. Nem tudják, hogyan előzheti meg a bajt, s ezért mindig mindenkinél nagyobbak akarnak lenni. Ami rendszerint átcsap a másokkal való rivalizálásba.

Nem tudják azt a titkot, hogy aki igazán erős, annak nem kell háborúznia. S aki elég erős ahhoz, hogy a felesleges háborúskodásról lemondjon, az sokkal erősebb, mint bárki más.

Ami talán a legrosszabb, hogy az esetlen s gyakran tudatlan cselekedeteik nagyon heves érzéseket váltanak ki másokból., A fentieknek köszönhetően nem is igazán érzékelik ezen hatásokat, csak a következményeket, ami rendkívül sok érzést hoz fel bennük, amivel nem tudnak mit kezdeni.

Mivel a reakcióik nagyon gyakran nyersek, durvák s bántók, főleg a kritikus helyzetekben, sok ember igyekszik elkerüli őket, vagy – rosszabb esetben – csoportosan  fordulnak ellene a gyengébb temperamentumúak.

Hogyan lesz a harcosból lovag?

A harcosok legfőbb kihívása a félelem, hogy legyőzhetik őket, ha érzései vannak. Akkor válnak a harcosok lovaggá, amikor képesek úgy megélni és kifejezni az érzéseiket, hogy nem retten meg tőlük.

Ehhez előbb-utóbb érdemes megtanulniuk (a négy fal magányában) sírni, elengedve azt a rengeteg fájdalmat, ami miatt kemény és kérlelhetetlenné vált a szemléletük.

Másrészt azt is érdemes megtanulniuk, miként kérjenek támogatást másoktól. Hogyan mondják el másoknak, ha valamihez kevés a tudásuk, a tapasztalatuk. Ez azért nehéz, mert a harcosok rettegnek attól, hogy a sebezhetőségüket megmutassák másoknak.

A sebezhetőség felvállalásához sokkal nagyobb bátorság kell, mint egy okvetetlenkedő embernek odamondani valamit erőből, hogy a saját sebezhetőségükről eltereljék a figyelmet.

Aki képes felvállalni a sebezhetőségét, az képes igazán erőssé válni. S úgy használni az erejét maga és mások javára, hogy azzal nem bánt senkit, miközben ezernyi helyzetben eredményt tud elérni.

Ennek útja nem mindig egyszerű, a személyes blokkoldási folyamat lényege pont az, hogy feloldjuk azon pontokat, amik miatt a fentieket megvalósítani nem annyira egyszerű, mint pár mondatban ennek lényegét megfogalmazni.

Formáld át az életed a stresszt okozó blokkjaid átformálásával!!!

A lovag és a harcos hatású élet
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .