Az gondolkodásmód egy keret, melynek révén megéljük mindazt, ami elér hozzánk a világból. Olyan, mint egy speciális szemüveg, mely a jelenségek egyes részeit felnagyítja, míg más részleteket lekicsinyít, akár el is tüntet.

Akinek túl sok elképzelés van a fejében, annak a valóság eltorzítása is nagyobb, aki képes az elképzeléseit figyelmen kívül hagyni, az ráláthat arra, ami valójában van.

A gondolkodásmód varázslata

Ahhoz, hogy a gondolkodásmód hatását bemutassam, egy konkrét példát szeretnék bemutatni, mely sokak számára hasznos és érzékletes példa lehet.

Hiszem és vallom, hogy minden ember eredendően jónak született, s mindenkiben benne van a jóra való törekvés képessége. Ez igaz még a diktátorokra, a tömeggyilkosokra, a megátalkodott bűnözőkre és a (vallási) fanatikusokra is.

De ez nem azt jelenti, hogy ezen emberek minden cselekedete jó, s azt sem, hogy alapvetően minden esetben jót akarnak, s az ártás szándéka nem merül fel bennük.

Van, hogy az emberek szándéka kifejezetten ártó. Pillanatnyi mentális és érzelmi állapotuk következtében úgy láthatják, hogy nekik az a jó, ha ártanak másoknak. S teljesen mindegy, mit tesznek, a szándék jelen lesz, s annak hatása is. Amire tisztelettel és szeretettel nemet kell mondani.

katona és egy helikopter
Van, amikor egy helyzetben erőt kell alkalmazni, hogy a szabadságunk megvédjük.

A fanatikus gondolkodásmód őrülete

Sokan hisznek istenben, s az életük és gondolkodásuk alapvető eleme Istenhez való kapcsolat folyamatos ápolása. Tisztelem és becsülöm azon embereket, akik az Istennel való egységet őszintén és szívből jövőn meg tudják élni.

Az én kapcsolatom Istennel sokáig ambivalens volt. Mára eljutottam arra a megértésre, melyet az amerikaiak vallottak a függetlenségi háborúban. S mely annyira jól működik, hogy mai napig meghatározza a jó értelemben vett amerikai szemléletmódot:

Bízz istenben, s tartsd szárazon a puskaport!

Bízd, várd és örülj, ha Isten megsegít egy sugallattal, egy szerencsés egybeeséssel, de amit tudsz, legyen az csak egy apró dolog, azt tedd meg.

S pont ennek a megértésnek alapján fura és érthetetlen számomra, amikor Isten nevében egyes vallási csoportok a beletörődésre, a nehézségek elfogadására buzdítanak.

Az nem lehet elfogadható, hogy hó végén napi egy zsíros deszka jut az asztalra, s ha jók vagyunk, hagyma is akad mellé. S február végén azért imádkozunk, hogy hamar legyen tavasz, mert nagyon fogytán a tüzelő.

Magányos fa a pusztaságban
Ez a fa sem törődött bele, hogy a környéken a fű is alig nő meg…

A gondolkodásmód felszabadítása

Aki kitalálta azt a jelmondatot, hogy “A siker fejben dől el”, az tudott valamit az életről. A gondolataink olyan, mint vitorla a hajón, mely a lehetőségek megragadásának eszközét adja a kezünkbe.

Egy apró bökkenő van, hogy a gondolkodásunk az érzelmeink vetülete. S hiába van a birtokunkba a legjobb szemléletet, teljesen hasznavehetetlen lesz számunkra, ha az érzelmeink folyamatosan keresztbe tesznek. Ezért minden szemléletbeli furcsaság mögött érdemes meglelni azt az emléket, s annak érzelmi lenyomatát, mely az adott gondolkodást kialakította.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a fura szemléletmódok okát, átformálva az életet. Felszabadítva a testünkben elraktározott érzelmi lenyomatokat elengedjük azokat.

A múlt mintáitól szabadabban

A következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre ez a az adott gondolkodásmód még hatással lehetett. S minden egyes ponthoz megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták blokkolják a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek a változástól való félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

A gondolkodásmód tudatos formálása
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .