Amikor a blokkoldásnak az érzelmi oldalát vizsgáljuk, akkor gyakorlatilag azokat a belső mozgatórugóinkat akarjuk megismerni, feltárni és átalakítani, amelyek alapvetően meghatározzák a döntéseinket, de nem mindig tudatosulnak.

Az érzelmekről azt kell tudni, hogy gyakorlatilag egy alacsony szintű éberséget jelentenek. Folyamatosan érzékeljük a külvilágunkat, folyamatosan érzékeljük a belső világunkat és ezek érzések formájában megjelenhetnek, tudatosulnak.

Abban az esetben, hogy ha a gondolataink vannak az életünkben első helyen, akkor az érzéseinkkel nagyon könnyedén fogunk dolgozni, mert  a legtöbb esetben ezeket egyszerűen elnyomjuk, figyelmen kívül hagyjuk és nem foglalkozunk vele. Akkor viszont, amikor az érzéseink alapvetően meghatározzák az életünket, akkor sokkal nehezebb lesz dolgozni, és erről lesz most szó.

Érzelmeink működése

Alapvetően nagyon nagyon sokféle érzelmünk van, viszont ezeket az érzéseket be lehet sorolni 5 alapvető működésbe.

Ez az 5 fajta érzés:

  • a harag,
  • a büszkeség,
  • a vágy,
  • a féltékenység és
  • a zavarodottság.

Mind az öt érzésnek szerepe és tere van az életünkben. Ezek nem jók vagy rosszak, hanem alapvető működéseinknek a megnyilvánulása. Viszont ezeknek a működéseknek különböző szintjei vannak.

Van az a helyzet, amikor mondjuk a harag esetén elönt bennünket és gyakorlatilag uralja azt, ahogy mi éppen működünk, de lehetséges a haragnak egy olyan fajta megnyilvánulása, amikor pont ellenkezőleg: nyitottan és tisztán látjuk a helyzeteket anélkül, hogy bármilyen módon ez beszennyezné a gondolkodásunkat és az éberségünket.

Ahhoz, hogy ezt a második feladatot ill. második működési módot meg tudjuk tapasztalni, semmi másra nincs szükségünk, mint mindazokat a terheket és benyomásokat, ami a haraghoz hozzátapadtak és ami miatt mondjuk rossznak látjuk vagy olyan helyzeteket, amikor a harag egy rosszul értelmezett éberségként megnyilvánul, azokat kell megtisztítani.

S ugyan így kell eljárnunk a másik négy érzésünkkel is.

Az érzelmek megtisztítása

Az érzelmeink megtisztítása nem azt jelenti, hogy az érzelmeinket megszüntetjük, hanem azt, hogy mindazt az egyéni látásmódot és a saját egoizmusunkat megtisztítjuk az érzelmi reakciónktól, amit a mindennapokban mindenki ismer.

Nem az érzések a rosszak, nem az érzésekkel van a probléma, hanem az, amikor az érzéseinket magunkra vetítjük és beindul az ego működése. Amikor a dolgokat úgy érzékeljük, hogy velünk történnek, ellenünk történnek, nélkülünk történnek, vagy értünk történnek.

Ha ezeket képesek vagyunk érzékelni és látni, igazából ez a célja az érzelmi alapú blokkoldásnak, akkor képesek vagyunk akár spontán is elengedi azokat az érzelmi hatásokat, amik bekorlátoznak minket, s ami miatt mi rosszul érezzük magunkat. S igazából ennyi a feladata az érzelmi blokkoldásnak.

Semmilyen más célra, vagy semmi más egyéb dologra nincs szükségünk. Minden más önmagától elrendezi magát. Nem kell minden egyes pontot kontrollálni, nem kell minden egyes dolognak állandóan a tudatában lenni, egyszerűen csak hagyni kell, hogy a dolgok spontán és önmaguktól megnyilvánuljanak

Amikor ez nem megy, mert az egónk dolgozik, akkor ezeket a problémákat, érzelmi furcsaságokat vagy rossz érzéseket egyszerűen át lehet alakítani, ha van hozzá durván 3-3 és fél ezer különböző szempontom, amit ehhez használhatok.

Érzelmi blokkoldás
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .