Az energia fogalma sokak számára egy szempillantás alatt misztikussá válik, ha összekapcsolódik a gyógyítás fogalmával. Sokaknak megjelenik az a kép, hogy emberek más emberek teste fölött kézzel hadonásznak, furcsa mozdulatokat tesznek, mindenféle értelmetlen szavakat mondanak csakrákról, energiapályákról és tisztításról.

Ez az energia megközelítésének az egyik, de koránt sem egyetlen módja, s ezt az írást annak szentelem, hogy ebben némileg más megértést és új látásmódot mutassak meg.

Az energia fogalma

Az energia egy dolgot jelent: munkavégző képességet. Bármi amit teszünk, ahhoz energia kell. Ahhoz, hogy emésszünk, ahhoz, hogy beszéljünk, hogy bármilyen cselekvést végrehajtsunk, ahhoz energia kell.

Bármit teszünk, mondunk vagy gondolunk, az energiát igényel és pillanatról pillanatra újrateremti a valóságunkat. Mindaz az energia amit a céljaink (álmaink) megvalósításába beleteszünk, ugyanúgy formálja a jövőnket, mint azt a képet, amit magunkról gondolunk.

A mindennapok során mindazt amit teszünk valamilyen céllal tesszük. Ez a cél lehet valaminek az elkerülése, vagy eltávolítása is, s még ha úgy tűnik, hogy az elkerülés nem feltétlen igényel energiát (gondoljunk egy lustálkodó emberre), a semmittevés is rengeteg energiát igényel. Pontosabban azok a belső folyamatok, melyek elveszik az energiát a cselekvéstől!

Az energia tapasztalata

Az energiaszintünket mindannyian megtapasztalhatjuk, amikor a különböző tevékenységekre gondolunk. Van pár olyan tevékenységünk, amire mindig van energiánk. Például: evés, ivás, menekülés, vécézés.

A természetben eltöltött idő rengeteg energiával tölthet fel.

Vannak olyan tevékenységeink, amikre időnként van energiánk, kedvünk, időnként pedig nincs. Ez lehet a hobbink, a munkánk, a háztartási tevékenységek, kutyasétáltatás vagy a rokonok meglátogatása.

És természetesen van egy-két olyan tevékenység, mihez soha sincs kedvünk. Például a gyorshajtási bírság befizetése, a WC kipucolása, sokaknak a takarítás, a kertészkedés vagy a házfelújítás. Illetve minden olyan tevékenység, mely undorító, kellemetlen, visszataszító vagy rengeteg munkával jár.

Ezek az érzelmi hullámzások természetes velejárói annak a tapasztalatnak, hogy az erőnk véges és csak olyasmikre szeretjük az időnket és az energiánkat áldozni, ami számunkra felüdülést, örömet, pontosabban endorfin felszabadulást okoz.

Csak 3 lépés választja el egy energikusabb élettől!

Energiahiányos élet

Ha a mindennapjaink során a tevékenységeink zöme olyan, hogy számunkra nem okoz örömet, az hosszabb távon vagy akár nagyon rövid idő alatt is fáradtságot, kimerültséget és ennek következtében enervált állapotot fog eredményezni.

Ha ezt tapasztaljuk magunkon, akkor változtatni kell az életünkön. Aki nem képes megváltoztatni az életét, mely minden energiáját felemészti, annak szembe kell néznie a fásultsággal és a kimerültséggel.

A kimerültség pedig beindítja azt az ördögi kört, hogy rosszul érzem magam, s nem menekülhetek, mert csak rosszabbul lehetek. Ennek hatására:

 1. elveszítem a pozitív jövőképem,
 2. képtelen leszek eredményt elérni,
 3. egyre nehezebben vállalok felelősséget,
 4. egyre nehezebben tudok kommunikálni,
 5. akadozni fog a világhoz való kapcsolódásom,
 6. egyre nehezebben tudok alkalmazkodni a helyzetekhez,
 7. ami aláássa az önértékelésem,
 8. s végeredményben azt fogom érezni, hogy a választás szabadságától is megfosztom önmagam.

Az enervált, energia hiányos állapot következményei

Az életünk egyik legnagyobb kihívása, ha nem tudunk az enervált, energiaszegény állapotból kikecmeregni, s ennek következtében az életünk rémálommá válhat. Ez nem feltétlen egyértelmű minden helyzetben, de vannak szituációk, amikor a változás szükségessége nem letagadható.

 • folyamatos külső vagy belső konfliktusok;
 • hosszan tartó betegség;
 • tanulási diszfunkció (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), és annak következményei;
 • szűnni nem akaró anyagi nehézségek;
 • megmagyarázhatatlan viselkedési minták;
 • aggódás;
 • szorongás;
 • depresszió stb.
Mindenki boldog szeretne lenni, s el akarja kerülni a szenvedést

Az enervált állapot ezen tünetei nagyszerű kiinduló pontjai annak, hogy átformálhassuk az életünket. Az enervált állapot valójában nem ok, hanem tünet. Olyan feloldatlan belső állapotok eredménye, amit ha feloldunk, akkor az enervált állapot következményei (tünetei) is el tudnak tűnni.

Pont ezért totális félreértés a “lusta emberek” kárhoztatása, hogy nem csinálnak semmit, mert sokszor ezek az emberek azok, akik a belsőjükben – akár tudat alatt – napi szinten kőkemény harcokat vívnak.

Az enervált állapot feloldása

Az enervált állapot feloldható, ha képesek vagyunk feltárni azt az okot, vagy azokat az okokat, ami miatt nem vagyunk képesek tenni saját életünk jobbításáért. Az átalakulás útja általában nem könnyű, mert szembe kell néznünk mindazon fájdalmainkkal és nehézségeinkkel, amikkel eddig nem tudtunk megbirkózni, s melyek rengeteg energiát visznek el a mindennapjainkban.

Ezért nem lehet spontán, minden erőfeszítés nélkül kikerülni a legtöbb esetben az enervált állapotból . A belső változások – ami a belső korlátaink feloldását elhozza -, egy igen érzékeny és sok tapintatot igénylő folyamat.

Akik képtelenek lépésről lépésre haladni, s mindent egyszerre akarnak megoldani, azok kénytelenek a mohóságuk következményével is szembenézni. Nyakukba szakad az összes eddig feloldatlan nehézségük, s az eddig sem túl sikeres életvitelük totálisan el fog lehetetlenülni. A legalapvetőbb dolgokra sem lesz már erejük, ami a társadalmi létüket, a megélhetésüket és a lakhatásukat is veszélyeztetheti szélsőséges esetben.

Csak 3 lépés választja el egy energikus élettől!
Az energia működése, elakadása
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .