Ennek a gyakorlatias megközelítése révén pontosan tudom, hogy mindenki a legjobbat akarja magának, s közvetlen környezetének.

Mégis sokszor azt tapasztaljuk, hogy a gondolataink, az érzéseink, a szavaink és a tetteink nem alkotnak egy egységes egészet.

Mindig a jót szeretnénk, de a végén sokszor csak a baj van, mert a dolgok nem úgy sülnek el, ahogyan mi azt vártuk.

 • Igyekszünk jól látni a helyzeteket, de valami elkerüli a figyelmünket;
 • Vannak érzések, amiket nem tudunk kifejezni vagy megélni;
 • Vannak néha megérzéseink is, amiket nem tudunk vagy nem merünk követni;
 • Nem azt értik az emberek meg a beszédünkből, amit mi közölni szeretnénk;
 • Vagy amit kitalálunk, azt nem tudjuk fizikailag megvalósítani.

Ahhoz, hogy egy kihívást jelentő történést alaposan feloldjak, öt olyan területét szoktam a történetnek megvizsgálni, mely mindig jelen van valamilyen formában. Ezek nem elszeparált részei az életünknek, hanem egymással szorosan együtt működő részek. Öt olyan alapvető gyújtópontja az életünknek, melyek alapvetően meghatározzák a mindennapjaink.

Mentális, tudati állapotunk

Minden működésünk, minden megnyilvánulásunk alapja Tudatunk pillanatnyi állapotához kapcsolódik. Ha bármilyen kellemetlenség vagy öröm jelenik meg az életünkben, az alapvetően meghatározza a közérzetünk, mentális teljesítőképességünk épp úgy, mint az, hogy mit tekintünk lehetségesnek, s mit nem.

Önmagában egy rendezett mentális (tudati) állapot sokszor nem elegendő a változások eléréséhez, de nélküle a siker csak vágyálom lesz, minden realitást nélkülözve.

Érzéseink és energiánk

Ahhoz, hogy a változások elkezdődjenek az életünkben, ahhoz energia kell. Az életünkben az energia a légzésünkhöz és az érzéseinkhez kötődik. Ha nincs elegendő energia az életünkhöz, mert ezernyi történetben az lekötődött akkor az életünk egyes részeinek a megváltoztatásához még annyira sem lesz. Ezen a ponton kerül elő a segítő szerepe. Pár jó gondolatot mindenki elolvashat egy könyvben, de egy blokkolt energiájú helyzetet feloldani egy könyv alapján nem kis elkötelezettséget igénylő feladat.

Cselekvés, a változás hajtóereje

Amikor az érzéseink és a gondolataink egy egységet alkotnak, akkor kezdünk el cselekedni. Ha ez nincs meg, az a mentális és érzelmi blokkok legfőbb jele. Ekkor érdemes elkezdeni az elakadás okait megkeresni.

Ahhoz, hogy az érzéseink és a gondolataink cselekedetekké váljanak, 8 tényezőnek kell rendben lennie, aminek a vizsgálatához egy módosított kineziológiai táblát használok.

Fizikai keretek

Az emberi élet legfontosabb kifejező eszköze az emberi test. Mert az eredményekhez a test együttműködésére is szükség van.

Fejben tökéletesen megtanulhatunk például táncolni, akár minden egyes mozdulatot be is gyakorolhatunk, s bele tehetjük az összes energiánk, de ha a testünk ellenáll, akkor nincs mit tenni, el kell kezdeni a testtel is dolgozni:

Ha elengeded a nehézségeid, felszabadul az életed.

 • Nyújtani és lazítani az izmokat;
 • Változtatni a testtartáson;
 • Fejleszteni az egyensúlyérzéket, összehangolva a két oldalt;
 • Megnézni a szervezet hormonális háztartását;
 • Kiegyensúlyozni a szervezet energetikai (meridián) rendszerét;

Képességeink és kreativitásunk használata

Képességeink számtalan területen eredményeket hozhatnak az életünkben, de ahol valami nem működik megfelelően, ott bizony a képességeinket fejleszteni érdemes.

Jó pap holtig tanul, mondja a szólás-mondás, de a jelen életünk bizony ezt folyamatosan ki is kényszeríti. Nem a társadalmi és technológiai változásokra gondolok, hanem az emberi kapcsolatainkra, anyagi és emberi kihívásainkra, s a folyton alakuló életkörülményeinkre, amelyek ezekkel együtt járnak.

Tudjon meg többet a tudattalan mintáiról a nehézséget okozó helyzeteinek feloldása által!

A legnagyobb hiba, amit el lehet követni:

Ha nem vesszük figyelembe az emberi lét sokszínűségét.

Én azt vettem észre, hogy sokan rálelnek egy módszerre, ami az életük egy konkrét kihívását megoldotta, s minden mást is pont ugyan úgy akarnak megoldani. Megmutatom, miként alakul ki ez a szemlélet, s hogy ebből adódóan ez milyen csapdákat rejt magában. Hogy érthető legyen az, amire ténylegesen gondolok.

Ha elengeded a feszengést, rá tudsz hangolódni másokraMinden embernek sokféle kihívás van az életében.

 • Egyesek csak ideig-óráig vannak jelen,
 • egyesek maguktól elmúlnak, s
 • vannak, melyek egy egész életen át elkísérnek minket.

Azok a témák, melyek a fent vázolt 5 terület közül csak egy ponton akadnak el, a felelhető ezernyi módszer közül valamelyikkel biztosan fel lehet oldani.

Például egy testtel kapcsolatos kihívást a futás, az úszás, az aerobik, a kerékpározás vagy bármely hasonló mozgásforma teljesen jól fogja kezelni.

A siker, mint a kudarc forrása

Amikor egy ponton ilyen módon meglódul az életünk, akkor azt érezzük, hogy minden rendben van. S ugyan ezt a képet fogjuk mutatni kifele is, látszólag teljesen jogosan. Aztán meglepődünk, ha a korábbi nehézség újra felüti a fejét. Mutatok egy példát, hogy érthetőbb legyen, amit saját szememmel láttam:

Egy hölgynek a párkapcsolat területén voltak elakadásai. Volt egy új kapcsolata, de nem tudta, mit tegyen vele, s elment egy családállításra. Az állítás sikerült, pár hónap múlva a srác megkérte a lány kezét, melyet házasság majd babavárás követett.

Ezek hatására a hölgy úgy érezte, hogy az élete sínen van, amit a környezete felé ki is nyilvánított. De az alapprobléma, a bizonytalanság érzet ott maradt az életében, amit egy szakavatott szemlélő, illetve a közeli ismerősök érzékeltek is, ha megfogalmazni nem is feltétlen tudták.

Egy-két év múlva egy családi konfliktusban a bizonytalanság újra felütötte a fejét. Ami után újra megoldást kellett keresnie a bizonytalanságára (családállítással vagy más módon).

A történet háttere egyszerű: a családállítás az adott helyzetre, illetve az azt kiváltó családi mintára adott feloldást, de magának a történetnek a mélylélektani gyökereihez csak részben nyúlt hozzá. Ahhoz még pár másik módszert is be kellett volna vetni, amire egy családállítás önmagában nem képes.

Ne értse félre senki, nem a családállítás ellen beszélek, fel sem merül bennem. Én magam is csináltam évekig, mentem szereplőnek, negyedévente vittem a saját témámat is. De önmagában egyik módszer sem tud megoldani mindent. Mert mindennek megvan a maga korlátja az életünkben. Még akkor is, ha arról időnként elfeledkezünk.

Tényleges megoldás: sokféle módszer együttes használata

A munkám és a tudásom önmagában semmit sem érne, ha nem dolgoztam volna magammal éveket. 25 éve nap mint nap teszek azért, hogy rajta maradjak egy olyan úton, amit 1991-ben kijelöltem magamnak. Az önismeret és az önmegfigyelés útján.

Azért vagyok képes rálátni mások életére, mert képessé váltam arra, hogy a magamét is lássam. Nem vagyok hiba nélküli (sőt!), s pont ezért vagyok képes megértéssel viszonyulni mások nehézségei iránt is. Látom azt, én hol nem vagyok egységben, s hasonlóan meglátom másokban is az elakadások okát.

A megoldáskeresés keretei

25 év alatt folyamatosan változott az, ahogy a világot láttam, s még ma is képes vagyok újra értékelni azt, ahogy a világot szemlélem. S ezen változások forrása ezernyi helyzet és kapcsolat lévén folyamatosan jelen van az életemben.

Tudatosan formálom a látásmódom még annak ellenére is, hogy tudom, a sok tudás és megértés nem feltétlen tesz minket boldogabbá és érettebbé. Ezen megközelítések adják azt a keretet, amivel képes vagyok a hozzám fordulók életének problémáit egyszerre sok szemszögből megvizsgálni.

Minden pillanatnak jelentősége lsez, ha egy egység részeként kezded szemlélni az életed.

Meditatív megoldáskeresés

Az energiáink megtisztítása kapcsán is sokféle módszerhez tudok nyúlni. Elsődleges módszerem a buddhista meditáción alapul. Azt is majd 20 éve gyakorlom, s amikor arra keresem a választ egy ember története kapcsán, miért akadt el az élete, mi okozza a feszülést, a blokkot, akkor is ehhez folyamodok.

Beleélem magam a másik ember helyzetébe, abba az életérzésbe, amiben ő van. Ez egy alapvető tibeti gyakorlatnak, a lodzsongnak a része. A tapasztalat révén érzek rá, miként lehet a helyzetet érzelmileg feloldani. Legyen az energia-gyógyítás, mantra recitáció, valamelyik érzéscsoport tudatos feloldása. S van, hogy az érzetet egy képben foglalom össze, s azzal dolgozom.

Érzelmi fejlesztés

A képességek fejlesztése sokszor elég nehéz ügy, főleg amikor az érzelmi intelligencia fejlesztése a feladat. Ekkor egy általam összeállított érzelmi táblázatot szoktam használni, mely a kelet és a nyugat tudását ötvözi magában. Egységes rendszerben szemlélem általa az 5 szeretetnyelvet, az 5 érzelmi elakadást, a tibeti gyógyászatban használt 5 alapelemet, és az 5 gyökérérzelmet, amiről Buddha tanított, illetve ezek aspektusait.

Házi feladatok

A cselekvés kapcsán szoktam a blokkok feloldása után egy hosszabb levelet írni, amiben az elvégzett munka íve mentén adok egy szempontrendszert, hogyan lehet az adott témát átformálni. Ilyen levelet olvashat az esettanulmányok között, illetve a személyes blogomon.

Ebbe bele szoktam foglalni az élet mind az 5 területére vonatkozó meglátásokat és feladatokat, melyeknek az elvégzése segíti a változást a mindennapokban is megélni.

Ezek a levelek és leírások nem könnyed olvasmányok.  Sok olyan infó van bennük, melyek logikusan nem közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, mert csak azon pontokat emeltem ki bennük, amivel érdemes dolgozni. Minden ember élete – ha pontról pontra kiveséznénk – hosszabb lenne, mint Tolsztoj Háború és béke c. könyve. Amire nincs szükség.

Azt vettem észre, aki ezen levelet többször is elolvassa, s a benne foglaltakat igyekszik legalább részben megvalósítani (megélni), annak az élete érdemben át tud alakulni. Nem feltétlen azonnal, de egy idő után biztosan.

Tudattalan mintáinak feloldása által szabaduljon meg élete nyomasztó nehézségeitől!

  Életünk 5 összetevője
  Mutasd meg az ismerőseidnek is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .