A vitalitás lényege, hogy van erőm és inspirációm arra, hogy kezdjek valamit az életemben. Sokkal nagyobb ereje van, mint a logikusan végiggondolt célkitűzésnek. S az eredményei is hatásosabbak, mert a vitalitásból származó tettvágy eredményeként a megvalósításhoz is sokkal több kedvet érzünk, mint egy merev, szabályok révén teljesen bekorlátozott előírást követni.

A vitalitás elvesztése

A vitalitás az, amit a legtöbb embertől először elvesznek az életében. Elsősorban a szülők, másodsorban az iskola. Az életerős, tele vitalitással rendelkező gyereket rengeteg szülő és tanár problémának kezeli, amitől minél hamarabb meg akarnak szabadulni.

Képzeljünk el egy kisgyereket, aki folyamatosan mozog, akkor érzi jól magát, ha felfedezheti a világot, futkározhat, kint van a szabadban, s élhet az örömteli mozgás lehetőségével. Amiről egyébként az orvosi szakirodalomban is tucatnyi leírást találhatunk, hogy ez mennyire előnyös a gyerekek (és a felnőttek) egészsége szempontjából)

Majd a szülők állandóan szűk korlátok közé terelik ezeket az izgő-mozgó életteli gyerekeket. Megfosztva őket attól, ami épp ott és akkor örömet okozhatna nekik. Aminek következtében egyrészt csökken az életkedvük, másrészt kénytelen-kelletlen kénytelenek más “örömforrás” után nézni.

A vitalitás elvesztésének következménye

Amikor a vitalitás elkezd csökkenni, s a test fizikai terhelése is lecsökken, az anyagcsere változik. Elindítva a például a testtömeg gyarapodását, ami részben az izmok terhelhetőségének csökkenésével is jár.

Másrészt az agy fejlődése is más utat vesz. Már nem feltétlen kell bonyolult mozgáskombinációkat tökéletesen véghez vinnie (például fára mászás, biciklizés vagy más sporttevékenységek kapcsán), aminek következtében az értelmi képességek maximuma is csökken az életút során.

S mindezek tetejébe jön egy-két extra mentális és érzelmi teher, mely a vitalitást tovább csökkenti. Elindul az óhatatlan összehasonlítás, s akinél a vitalitást nem sikerült eléggé redukálni 4-5 éves korára, az ügyesebb lesz, könnyebben fog tanulni, s még a testalkata is közelebb fog esni az ideálishoz.

A vitalitás visszaszerzése

Van egy univerzálisnak hitt megoldás, mely a mentális bajokra, a túlsúlyra és a többi egészségügyi nyavalyára is nagyszerű megoldásként hangzik:

Az egyél kevesebbet, mozogj többet, s ne légy ilyen savanyú!

Rossz hír, hogy jól hangzik, ez a cél, de ez nem megy varázsütésre. Meg kell keresni mindazokat az érzelmi emlékeket, melyek az enervált állapot kialakulását eredményezték, s azokat fel kell oldani.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a vitalitással kapcsolatos nehézségeket, átformálva az életet. Felszabadítva a testünkben elraktározott érzelmi lenyomatokat elengedjük azokat.

Amikor az alapvető kiváltó ok már ismerté vált, a következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre ez a történet még hatással van. S minden egyes életterülethez megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt. Akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták lehetnek a változás kerékkötői. Időnként pedig konkrét életrajzi eseményeket is fel lehet ismerni, melyhez az elakadások vagy a feloldás nehézsége kötődik. Amiket ugyancsak fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

<— Vissza az életterületek blokkoldásához


A vitalitás visszaszerzése K
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .