A diszlexiát illetve úgy általában az összes diszfunkciót sokan átoknak tartják, mert nem értik, hogy miről szól.

A diszlexia arról szól, hogy valaki gyorsan meg tud tanulni olvasni (őket nevezik “egészségesnek”), valaki pedig nem, mert több időbe teléik neki (ő lesz a “diszfunkciós).

A diszlexia átka

Amikor a diszlexia egy gyereknél kiderül, és a tanítónéni nem tudja ezt megfelelően kezelni (legfőképpen önmagában), akkor a gyerekben elindul egy görcsös megfelelési kényszer. Mely a helyzet megoldását nem segíti, hanem további nehézségeket eredményez.

Minden diszfunkciós embernél az elsődleges dolog, hogy ne akarjuk a szokványos elképzelések szerint megítélni őket. Mert attól frusztráltak lesznek és még több kihívással fognak szembesülni.

A diszlexiás is megtanulhat olvasni!

Fogadjuk el a diszlexiások saját tempóját, aminek révén képesek utolérni a társaikat. Ők nem képesek ugyan megtanulni a szokványos módon a tananyagot, de képesek megtalálni azt a módot, ahogyan ők képesek azt megtanulni.

Ezért van az, hogy a diszlexiások, miután a többiekkel megtanulták a betűket, ösztönösen elkezdenek szótagolva olvasni. Egy képolvasásos módszert használó tanárnak ez az egyik legfontosabb jelzés arra, hogy egy diák lassabban fog megtanulni olvasni, mert diszlexiás.

Amivel semmi teendő nincs!!!

Hagyni kell, hogy aki szótagolva kezd el olvasni, az szótagolva tanuljon meg olvasni. Lassan fog neki menni, legalább fél évig, de ez nem baj. Ez alatt az idő alatt

 • egy kukkot nem fog érteni abból, amit olvas, DE:
 • remekül meg fog tanulni elválasztani (megelőzve az összes osztálytársát);
 • lépésről lépésre kialakul az olvasás képessége is;
 • automatikusan el fog kezdeni folyékonyan olvasni; és
 • meg fogja érteni a szöveget a második év végére.

Ami a legfontosabb: meg fog tanulni olvasni a maga módján, minden görcsölés nélkül, s minden más lényegtelen.

Ha ezt megengedjük a kisiskolásnak, akkor még a helyesírása is rendben lesz az 5. év végére, s el lehet felejteni az egészet egy életre. Különben jön a diszesek kálváriája. Ahhoz, hogy ezt érzelmileg és mentálisan valaki képes legyen végigcsinálni (szülő s gyerek s egyaránt), nagyon hasznos jelentkezni a nőies minőség megtisztítására —>

Diszlexia járulékos következményeinek feloldása

Akkor léphetsz túl a bűntudaton és az önvádon, ha felismered, minden lény boldogságra való törekvését, s a szenvedéstől való menekülését.A legtöbb általános iskolai tanítónéni nem igazán tudja, hogy mit kell kezdeni egy diszfunkciós gyerekkel, aminek a legtöbbünk akár egy egész életre magával cipelheti a következményeket.

Kialakulhat a sikertelenség érzete, nem érezzük magunkat teljes életűnek, vagy kialakulhat egy olyan negatív önképünk, hogy mindenért extra mód meg kell küzdenünk. (Azért használok többes számot, mert ezeket magam is végigcsináltam. 🙁 )

Ezeknek a mintázatoknak a feloldása, főleg ha iskolai konfliktusokkal párosul, sokak számára a tanulás komoly kerékkötőjévé válhat. Amikor ezeket sikerül elengedni (tipikusan 3-5 hónap alatt), akkor az egész probléma halmaz átalakul, s képesek vagyunk az iskolai feladatokat elvégezni.

Természetesen lesznek olyan területek, amiken extra erőfeszítés szükséges a továbbiakban is (például egy könyv elolvasása sokáig ide fog tartozni), de már nem lesz az egész tanulás egy állandó konfliktusokkal terhelt, túlzott elvárásokat tartalmazó területe az életünknek.

A diszlexia következményeinek feloldása nem ördöngösség, csak tudni kell a módját.

Egy diszlexiás is képes normál tempóban haladni a többi tanulóval, ha megengedjük neki azt, hogy a maga módján tegye azt meg. Feloldva a tanuláshoz kapcsolódó görcsöket, a tanulás számukra is élvezetes lehet, még az olvasás is. Csak fel kell oldani mindazon félelmeket, melyek az olvasáshoz, mint tevékenységhez kapcsolódnak.

Lépj túl 3 lépésben a diszlexiások mindennapos kihívásain!

  Fontos megjegyzés:

  A személyre szabott, 3 lépéses blokkoldás egy fizetős szolgáltatás, melynek időtartama a kérdés jellegétől és összetettségétől függően változhat.

  Egy személyes blokkoldás tipikusan 3-5 órányi munkával jár, melynek része az esettanulmányoknál is olvasható részletes leírás elkészítése.

  Egyénre szabott blokkoldás díja 8000 Ft/ óra

  A munkát akkor kezdem el, ha a munka előlegeként 3 óra munka ára megérkezik a bankszámlámra. Mivel az oldás nem tudom visszacsinálni, meg nem történtté tenni.

  Igyekszem a megkeresésre pár napon belül reagálni.

  A diszlexia következményeinek feloldása
  Mutasd meg az ismerőseidnek is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .