A diszgráfia hasonlóan a diszlexiához és a diszkalkuliához egy tanulási nehézség. A lényege az, hogy gyerekként lassabban tanulunk meg írni, s később az írás sebességünk a többiekétől el fog maradni.

Egy diszgráfiás gyereknek pont ebből adódóan hatalmas kihívás lesz a tollbamondás és a helyesírás, mert a nehézségeivel a környezete illetve az iskolai szituációk folyamatosan szembesíteni fogják, miközben a megfelelő érzelmi és technikai segítséget többnyire nem kapják meg.

A diszgráfia kialakulása

A diszgráfia kialakulása nem az iskola elkezdésekor kezdődik, hanem már kisgyerek korban. Többnyire az aszimmetrikus mozgások, a mászás elmaradása, vagy megkésett megjelenése már féléves korban jelezheti a szülőnek, hogy probléma lehet az írással és az olvasással.

Ez a tendencia később folytatódik az óvodában is. A diszgráfiás (és a diszlexiás) gyerekek többnyire nem szeretnek színezni és rajzolni. Sokuknál ki sem derül ebből adódóan a balkezesség sem. Ezért ebben a korban érdemes már elkezdeni a diszgráfia kompenzálását, tudatosan végzett aszimmetrikus mozdulatokkal, illetve szakavatott fejlesztő pedagógusok segítségével speciális gyakorlatok végzését.

A diszgráfia következményei

A diszgráfia önmagában nem csak az íráskészségre hat. A felső tagozattól kezdődően nehézkessé válik a jegyzetelés, ami egy hevesebb természetű gyereknél folyamatos konfliktusforrás, illetve állandó frusztráció állapotát eredményezi.

A másodlagos konfliktusok kezelésének kulcsa az érzelmi intelligencia fejlesztése, mely egy feszültségben élő embernél nagyon nehéz. A feszültségek csökkentéséhez és a helyzetek rugalmasabb kezeléséhez tud támaszt nyújtani a nőies minőség megtisztítás —>

A diszgráfia következtében kialakulhat szorongás, szociális kihívás, esetleg szeparáció is.  Az így kialakult érzelmi állapot a tanulmányi előmenetelt, amit tetézhetnek a megjelenő rendszeres betegségek vagy a folytonos fegyelmi kihágások sorozata (főleg fiúknál).

Én arra vállalkozom, hogy ezen másodlagos következmények mennyiségét és hatását igyekszem tompítani. A diszgráfia nem gyógyítható, habár az okok tudatos korrigálásával az állapot javítható. Én abban tudok segíteni, hogy a következmények váljanak élhetővé, megtanuljon a gyerek együtt élni az adottságaival.

A diszgráfia következményeinek feloldása nem ördöngösség, csak tudni kell a módját.

Egy-két hónap alatt el lehet oda jutni, hogy egy diszgráfiás is képes legyen haladni a többi tanulóval. Feloldani azon görcsöket, amiket az írás megtanulása és alkalmazása során felhalmozódott, s feloldani mindazon félelmeket, melyek az íráshoz, mint tevékenységhez kapcsolódnak.

Lépjen túl 3 lépésben a diszgráfiások mindennapos kihívásain!

  Fontos megjegyzés:

  A személyre szabott, 3 lépéses blokkoldás egy fizetős szolgáltatás, melynek időtartama a kérdés jellegétől és összetettségétől függően változhat.

  Egy személyes blokkoldás tipikusan 3-5 órányi munkával jár, melynek része az esettanulmányoknál is olvasható részletes leírás elkészítése.

  Egyénre szabott blokkoldás díja 8000 Ft/ óra

  A munkát akkor kezdem el, ha a munka előlegeként 3 óra munka ára megérkezik a bankszámlámra. Mivel az oldás nem tudom visszacsinálni, meg nem történtté tenni.

  Igyekszem a megkeresésre pár napon belül reagálni.

  A diszgráfia következményeinek feloldása
  Mutasd meg az ismerőseidnek is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .