A depresszió a bennünk lévő érzelmi és mentális terhek hatására jelenik meg, s nagyban akadályozza a normális életvitelt, főleg az örömteli pillanatok megtapasztalását. Az egyik leggyakoribb pszichés állapot, a magyarok alapvetően búskomor mentalitása ezen kór megjelenésének egyik katalizátora idehaza.

A depressziót a köznyelvben gyakran használják a levert lelkiállapot szinonimájaként, holott a depressziónak több összetevője közül ez csak az egyik. Maga a rossz közérzet, a búskomorság nem feltétlent jelent depressziót, kóros mentális állapotot. Ahhoz, hogy tényleges depresszióról beszélhessünk, több tényezőnek egyszerre is jelen kell lennie.

A depresszió tünetei

Akkor beszélhetünk orvosi vagy pszichológusi értelemben depresszióról, ha az alábbi tünetek közül legalább 5 jelen van az életünkben rendszeresen:

  1. Levert hangulat, szomorúság, mely mások megfigyelése által is felerősödhet.
  2. Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése minden, vagy majdnem minden tevékenység kapcsán.
  3. Jelentős súlyváltozás diétázás nélkül, illetve az étvágy jelentős csökkenése/növekedése.
  4. Álmatlanság vagy aluszékonyság, akár mind a kettő egyszerre is.
  5. Fáradtság, enerváltság és erőtlenség a nap nagy részében.
  6. Értéktelenség, bűntudat és lelkiismeretfurdalás a pillanatnyi állapot miatt.
  7. Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség .
  8. A veszteségekkel, a halállal és az elmúlással való gyakori foglalkozás.

További tünetek lehetnek a jövővel kapcsolatos túlzott aggodalom, reménytelenségérzés, koncentrációs zavarok, időérzék elvesztése, illetve attól való félelem.

A kilátástalanság nem lehet végállomás!

A depresszió típusai

A depressziónak több típusa van. Van pár olyan gyógyszer, mely a depresszív hangulat kialakulását elősegíti, vannak olyan helyzetek (pl: veszteség, gyász), melyek ugyancsak kialakítói lehetnek ennek az állapotoknak, s a genetikai hajlam is kimutatható az esetek egy részében.

Megjelenési formáját tekintve a legegyszerűbb típus az egyszeri epizódként megjelenő depresszió, amit a veszteségek és a gyász kapcsán szinte mindenki megtapasztal az élete folyamán. Ezen állapot akkor válik kórossá, ha időben elhúzódik, vagy folyamatosan jelen van különböző okok hatására.

A második, sokkal több kihívást jelentő állapot, amikor a depresszió időről időre visszatér. Vagy az évszakokhoz igazodva, vagy a külső hatásoknak köszönhetően rendszertelen időközönként.

Külön csoportot jelent a bipoláris vagy mániákus depresszió, melynek során az érzelmileg lehangolt állapotokat feldobott, örömteli szakaszok váltogatják. Ezen típusnál az érzelmi hullámhelyek és hullámvölgyek nehezebben szüntethetők meg, mert a feldobott időszakban a legtöbb mániákus depresszióban szenvedő elhanyagolja a terápiát.

A depresszió átformálása

A depresszió legfőbb oka, hogy az érzelmi önvédelmünk olyan módon sérül, melynek révén nehezen tudjuk megélni a kellemes dolgokat, s a mentális fókuszunk a nehézségeken, a szenvedésen és a veszteségeken rögzül. Ezek révén pedig a belső életünk folyamatos szenvedéssel teli állapotba kerül, mely a depresszió állapotát mélyíti, fenntartja.

A helyzet feloldásához érdemben át kell alakítani a mentális állapotunkat és nézőpontjainkat. A blokkjaink kioldása révén el tudjuk engedni azon érzelmi és mentális működéseinket, melyek a lehangolt állapotunkat okozzák és fenntartják.

A belsőnk átalakulás hatására egy kiegyensúlyozottabb élet alapjait tudjuk megteremteni, melynek révén a minket érő érzelmi kibillenéseket képesek leszünk könnyebben kezelni, élhetőbb életet teremtve magunknak.

Vágjon bele a blokkjainak feloldásába, s éljen teljesebb életet! —>
Depresszió
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .