Az emberi érettségnek van egy nagyon egyszerű tesztje, ami minden helyzetben könnyen és pontosan megmutatja azt, mit értettünk meg az élet kapcsán, s mit nem.

Ez a teszt nem függ sem életkortól, sem műveltségtől, sem tapasztalattól. Csak attól, mit kezdünk az életünk könnyebb és nehezebb helyzeteiben.

Éretlenek

A francia filmművészet egy remek darabja megmutatja azt, hogy mi minden mutatja meg az ember gyarló voltát. Azt a fajta tendenciáját, hogy alapvetően meg akarjuk úszni a konfliktusokat, s ezért bármire hajlandóak vannak.

Íme erre egy remekbe szabott példa:

Ehhez szerintem nem kell sokat hozzá tenni. A másfél perc után egyértelmű, hogy a kérés ugyan teljesült, de hát a végeredmény eléggé sötétre sikerült :).

Persze 3-5 perc alatt egy kocsit tükör simára átfényezni túlzás, de a lényeg attól még világos és érthető. A srác:

  • a helyzetre nem tudta a működőképes megoldást;
  • amivel próbálkozott, az növelte a bajt;
  • nem ismerte el a bajt, s nem kért a megoldáshoz segítséget;
  • az egész helyzetet a visszájára fordította;
  • s eljátszotta azt, hogy minden rendben van.

Természetesen az egész helyzet abszurditásához a tulajdonos viselkedése koronázta meg. Mert ennyire hülye nem lehet senki, hogy ne vegye észre a szín drasztikus megváltozását…

Pontosabban azt hihetnénk, hogy az élet nem produkál ennyire abszurd helyzeteket. Habár mások életében sokszor tapasztalhattunk már ilyeneket.

Az érettség első jele

Az életünk akkor kezd az érettség irányába fordulni, ha felismerjük, hogy valami nem ok. Ahogy szépen meg szoktuk fogalmazni, valami bűzlik (mert nem csokipuding van a palacsintába). S mivel tudjuk, hogy valami nem ok, elkezdünk megoldások után kutatni.

Általában jó pár kört le kell írnunk ahhoz az életünkben, hogy a számunkra megfelelő megoldást megtaláljuk. Az első próbálkozásaink valószínűleg eléggé esetlegesek lesznek, mert a közvetlen környezetünk által ismert megoldásokkal fogunk próbálkozni. Ezen lépések viszont arra sem mindig alkalmasak, hogy az életünk nehézségeit megfogalmazzuk.

A dolog akkor fog ténylegesen új irányt venni, ha elkezdjük felvállalni a hibáink és hiányosságaink. Nem mindenkinek, csak akikről azt feltételezzük, hogy képesek a mi helyzetünket megérteni, s utat mutatni a megoldás felé.

diplomaosztó tallár
Az érettség nem a kortól és a végzettségtől függ.

A megfelelő támogató megtalálása

Persze a megfelelő emberek megtalálása is hozzá fog minket segíteni az érettségünk növekedésére.

Egy kihívásokkal küzdő ember ne beszélje meg a bajait:

  • Egy nagypofájú okostojással (aki nem kapott még elegendő pofont az élettől), mert hülyeséget fog beszélni;
  • Egy pletykafészekkel, mert tőle mindenki tudomást fog szerezni a bajunkról;
  • Egy előítéletes embertől, mert utána az ítélkezése komoly emlékeket fog bennünk hagyni;
  • Egy fanatikustól, mert az ő válaszai egy konkrét nézetrendszerhez fog igazodni;

Hanem kezdjünk el keresni olyat, aki nem csak könyvből olvassa az okosságokat, hanem van elegendő élettapasztalata azon a területen, amivel mi magunk is küzdünk.

Az érettség akadályainak feloldása

Az érettség hiánya sokszor gyerekkori élményekből táplálkozik. Sokszor azonosulás vagy rosszul értelmezett együttérzésből táplálkozik. Ennek akár korai öregedés, súlyos betegségek vagy elbutulás is lehet a következménye.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni az emberi éretlenség kialakulásának az okát, átformálva az életet.

A következő lépésben megkereshető mindazok az életterületek, amelyekre az éretlen viselkedés rányomta a bélyegét. S minden egyes életterülethez meg kell keresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták akadályozzák a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek ezen félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

Vágjon bele a blokkjainak feloldásába, s éljen teljesebb életet! —>
Az emberi érettség teszje
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .