Az elkötelezettségek az életünk legfőbb korlátjai. Azon határvonalak, melyek az életünk összes tevékenységének keretet adnak. Egy olyan védvonal, mely a normális élet megőrzését lehetővé teszi, de ha túl sok vagy túl szűkre szabott keretekkel rendelkezünk, az az egész életünket gúzsba fogja kötni.

Az elkötelezettségek forrásai

Minden ígéret egy elkötelezettség. Függetlenül attól, kinek, mit és mikor fogadtunk meg. Ide tartozik az összes kisgyerekkorban megfogalmazott érzelmi döntésünk is, mely a viselkedésünk olyan összetevőit jelentik, melyekről a legtöbb esetben nem is tudunk.

Az elkötelezettségek második formája a neveltetésünkből jön, s főleg az óvodás és az iskolás korhoz kötődik. Mutatok párat, amit egy értelmes ember magától értetődőnek vesz, pedig nem az. Ezen viselkedési mintákat is tanuljuk, mint oly sok minden mást.

  • Az ellenvéleményem nem verekedéssel fejezem ki.
  • Ami nem az enyém, azt nem veszem el.
  • Meghallgatok másokat is

Vagy mégsem? Sajnos az emberek egy részének az alapok sem egyértelműek. Mert nem lehetett nekik megtanítani időben. Sok óvónő nem elég erős jellem ahhoz, hogy egy erősebb karakterű gyereknek kereteket, határokat húzzon. Aminek következtében az egész élete tele lesz felnőttként konfliktusokkal és megbántott emberekkel.

Az óvodások még nem feltétlen tudják, mit jelent mások tisztelete.

Társadalmi elkötelezettségek

Erről sokan nem mernek beszélni, pedig idehaza is vannak olyan közösségek, melyek kő keményen megkötik a közösség tagjaink a szabadságát. Ez egészen odáig is elmehet, hogy beleszólnak a párválasztás és a munkahely választás szabadságába, bevetve a pszichológiai eszközök teljes tárát. Kiközösítés rémével, s bűntudat keltéssel manipulálva azokat, akik nem hajlandók beállni a sorba.

A társadalmi csoportok befolyásoló hatására több példa is van. Vallási csoportok ezt ugyan úgy megteszik, mint egyes szakmák képviselői. Gondoljunk csak az orvosokra vagy a bírókra, kiknek a szakmai hibája az esetek zömében következmények nélkül elsimítódik.

Vagy például a katonákra, ahol a szolgálati szabályzat kerek-perec kimondja, hogy munkatársak között nem lehet kezdeményezni szexuális kapcsolatot, mert azért bizony futkosó (alvásmegvonással szigorított katonai börtön) jár.

Egy ismert példa a szakmai kiközösítésre

Aki a közösség érdekeivel nyíltan szembemegy, az bízvást számíthat a közösség részéről durva támadásokra, mint Geréb Ágnes. Őt megbüntették, lehet hogy jogosan, lehet hogy nem, ezt nem tudom megítélni, és nem is érdekes.

De az egyértelmű, hogy tudatosan szembe ment a kórházi protokollal már az állami rendszerben is, bevezetve Magyarországon például a papás szülést.

Miközben az egyik veszprémi onkológus-nőgyógyász főorvost, aki az életmentő (államilag finanszírozott) méhnyakrák műtétet nem végezte el, mert nem kapott érte paraszolvenciát, büntetés nélkül elengedték. Hivatkozva a munkájának társadalmi hasznosságára és fontosságára.

Miközben a perben szereplő 6 sértettből csak az élt az ítélet kihirdetésekor. Az, aki fel merte jelenteni. A többiek rákban lehunytak.

Akinek volt egy álma, s nem rémítették meg a nehézségek.

A fura elkötelezettségeink feloldása

Az alapvető elkötelezettségeinket természetesen nem érdemes, nem is szabad feloldani, mert abból anarchia és káosz lenne. Egyes helyzetben fel lehet rúgni ugyan azokat is, de ahhoz speciális helyzetek, s igen jó önismeret kell.

De a hétköznapi, tudatlan elkötelezettségeink egy részéről bátran búcsút inthetünk. Persze a feleslegesen korlátozó elkötelezettségeinket magunkon nagyon nehezen tudjuk észrevenni. Ehhez kell megfigyelni az életünket, s felfedezni azt, ha valamit furán, már-már érthetetlen módon csinálunk.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a tudattalan fogadalmakat és ígéreteket, átformálva az életet. Felszabadítva a testünkben elraktározott érzelmi lenyomatokat elengedjük mindazt, ami korábban gúzsba kötött minket.

Az elkötelezettségek másodlagos hatása

A következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre az adott fogadalom még hatással lehetett. S minden egyes ponthoz megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták akadályozzák a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek ezen félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

Az elkötelezettségek tudatosítása K
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .