Az életöröm egyre kevesebb az életünkben. Ami pont azért fura, mert az öröm hajszolása ugyan úgy jellemző ránk, mint minden más társadalomra. Csak épp annak hibáit is magán viseli. Az örömeink felszínesek, tárgyakhoz és élvezetekhez kötődnek, s egyre inkább hiányzik belőle a kapcsolódás és az emberi érzés.

Az örömök kergetése

Az örömök kergetése egy pótcselekvés, amivel a legnagyobb baj az, hogy hosszú távon kiégéshez, kiüresedéshez és létfájdalomhoz vezet. Akinek már csak az jut, hogy felszínes örömöket kergessen, annak sokkal nagyobb szüksége van a segítségre, mint bárki másnak. Mert az élete egyenesen tart a neurózis és a pszichózis felé.

Az élet ezen a ponton mutatja meg az igazán kegyetlen arcát. Aki nem tud örülni a legapróbb dolgoknak, aki annyira belefásult az életébe, a fájdalmaiba, hogy extra dózisú örömhullámokra van szüksége ahhoz, hogy a belső feszültsége enyhüljön, az mindent el fog veszteni. Mert mindannak a mennyisége, amiben örömöt keres (szex, drog, élvezet) egy szintet túl már nem növelhető. S óhatatlanul kialakuló függőség és sóvárgás szenvedést és lelki fájdalmat fog okozni

A kilátástalanság nem lehet végállomás!

Az öröm elvesztésén túl

Amikor valaki elindult a lejtőn, egyetlen esélye van arra, hogy elkerülje a lelki és érzelmi poklot. Sürgősen kell találnia valakit, aki feloldja azt, ami miatt lejtőre került az élete. Mert egy mélybe zuhant életből felépülni nagyon nehéz. Az a modern világ igazi hőstette.

Meg kell találni azokat pontokat az életben, mely az öröm, az apró dolgokban megélt örömöket gátolja. S feloldani azon mintákat is, melyek az élvezetek felé hajszolják az embert.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a hedonizmussal, az élvezetek görcsös hajszolásának mintáit. Ami lehetővé teszi az öröm megélését, átformálva az életet. Felszabadítva a testünkben elraktározott érzelmi lenyomatokat elengedjük a múlt sötét árnyait.

A változás támasza

Sokszor nem esik szó arról, miként lehetséges az, hogy hasonló kiinduló pontból valaki képes elérni egy élhető állapotot, míg mások nem.

A pszichológia ennek a jelenségnek a magyarázatára bevezette a megküzdés fogalmát. Mindazon szociális és emocionális képességek összességét értve ezek alatt, mely egy korábbi nehéz helyzetből kivezetheti az embert.

A tapasztalat viszont ennek részben ellentmond. A megküzdés egy megfigyelt viselkedésmód, melynek elemei az életkorral és a nemtől függően változhatnak, de a lényege minden esetben ugyan az. Képes-e valaki egy korábbi nehézséget okozó történet hatásain úrrá lenni, azon felülemelkedni, azt feloldani.

S pont ebben van a lényeg. Amikor a traumát átélt embereknek az életkorához, neméhez és habitusához igazodó megküzdési módszereket kezdtek tanítani, az elért eredmény teljesen vegyes volt. Majd nem annyira vegyes, mint amikor szakértő segítsége nélkül akart valaki szembe nézni a múlt árnyaival.

Viszont volt egy nagyon univerzálisan működő módszer. A jó kívánságok megfogalmazása, mely a mentális állapotot újrahangolta. Kialakítva egy olyan érzelmi többletet, mely minden más változásnak az alapjává is vált.

gyertya a kézben
A jókívánság a lélak ajándéka az életnek

A szenvedés okainak eltávolítása

Amikor az alapvető kiváltó ok már ismerté vált, s azt sikerült át is formálni, a következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre a kiváltó történetek még hatással vannak. S minden egyes életterülethez megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt. Akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták lehetnek a változás kerékkötői. Időnként pedig konkrét életrajzi eseményeket is fel lehet ismerni, melyhez az elakadások vagy a feloldás nehézsége kötődik. Amiket ugyancsak fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

Az életöröm megélése
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .