Az akarat, illetve az akaraterő kifejezése egy tanult magatartás minta. Természetesen annak kifejezés módja és megélése egyénenként változik, de ami nekünk fontos, azért mindent meg fogunk tenni. Még akkor is, ha mások szerint pont ezen erőfeszítésünk miatt vagyunk akarat gyengék. ami egy tévedés.

Az akaraterő használata

Az akarat megnyilvánulása több tényező együttes eredményeként nyilvánul meg. Van aki mindent megtesz a biztonság érzetéért, s ebbe tesz energiát. Valaki inkább az önállóságra teszi a hangsúlyt, míg mások inkább a figyelem megszerzésében jók, S abba tesznek energiát..

Mind a három törekvés ugyan annyi energiát igényel, csak teljesen más a fókusz.

A gubanc mindig akkor van, amikor az önállóságra törekvő emberek szembe kerülnek mások igényeivel, vagy amikor egy önállóságra törekvő embert a környezete elkezdi más fele terelni, mint amit ő szeretne.

S persze arra is ezernyi példa van, amikor a figyeleméhesek kezdenek el mindent megtenni az igényeik kielégítéséért. Vagy amikor egy biztonságfókuszú nem kapja meg a napi adagját a biztonság illúziójából. Akkor kitör a balhé.

Sok ember, nem feltétlen sokféle igénnyel

Az akaratgyengeség máza

Aki nem tűz ki célokat, és nem halad egy irányba, az még belül erős jellem lehet. Akkor, ha egy ember számára egy cél létezik: hogy jól érezze magát. Azért mindent meg fog tenni, s minden másra magasról fog tenni.

Vagy akik elvannak a művészvilágukban, s semmi más nem hozza őket lázba. S ha a világ a feje tetejére áll, akkor sem fognak semmit tenni, hogy másoknak a kedvére tegyenek.

És a sor még folytatható.

De ne tévesszen meg senkit ezen emberek látszólagos gyengesége. Ők mindent megtesznek azért, ami számukra fontos. S zömmel el is érik, hogy azt az életet éljék, amit ők akarnak. A baj mindig azzal van, ha a valós igényeik nem jelenhetnek meg az embereknek. S ekkor az akaraterő megélése ténylegesen sérül.

Az akaraterő rétegei

Az ember társas lény, s amikor kapcsolódunk, különböző módon igyekszünk az akaratunkat érvényre juttatni.

Sokszor semmi mást nem akarunk, csak hogy egy-két dolgot megcsináljanak helyettünk mások. Ezzel kezdünk, ez az első hatás, amit az emberi világban elérünk. Ez az, amit az anyánál a legtöbb kisbaba elér a megszületése után, mert ez a túlélésének záloga. Enélkül pár napon belül meghalna.

De ez a tendencia egy felnőttnél is jelen van, ez az alapja a munkamegosztás kialakulásának, s pont ebből adódóan, ha jól használjuk, simán belefér a normális keretek között. Ha nem ezt tennénk, semmire nem lenne időnk, mert folyamatosan élelem, innivaló, tüzelő megszerzése, illetve a ruházat s a fedél megteremtése és tisztán tartása töltené ki a napjainkat.

Ezért szolgáltatásokért fizetni szoktunk. Ez a rezsi, a kaja, az öltözködés költsége. Aki ezt nem tudja megfizetni, annak komoly gond az élet. Ő bizony segítségre szorul, méghozzá minél hamarabb.

vidéki kőház
A legfontosabb célunk, hogy legyen egy hely, ahol biztonsággal lehajthatjuk a fejünket.

Másodlagos célok

A második célunk apró dolgok önálló elvégzése. Ezek nélkül is bajban lennénk. Ide tartozik az evés, a fürdés, a wc-re járás, öltözködés (a ruha felvétele). Akinek ez komoly, mindennapi fejtörés, az nem tudja magát ellátni.

Bocsi, nem az óvodába maradt lelkületű és a nagyon öregekről beszélek. Hanem azokról, akik minden nap ugyan azt eszik, mert ötletük sincs, mivel tehetnék változatossá az életük. Vagy aki fél órát nézegeti a ruhatárát, hogy ma épp mit vegyen fel.

A harmadik célunk a másokkal való együttműködés. Kisebb-nagyobb feladatok elvégzése irányítás mellett. Ezt tanuljuk az iskolában. Ki ügyesebben, ki kevésbé ügyesen.

Aki ügyes az együttműködésben, abból lesz egy jó alkalmazott. Aki nem annyira jó, abból lehet egy rossz alkalmazott, egy lecsúszott egzisztencia. Ezzel riogatnak az iskolában, ettől féltenek a szüleink, s a konformisták ezért távolodnak el a renitensektől az iskolában.

A negyedik cél nem mindenkié. Csak aki képes és hajlandó a felelősségvállalásra, annak adott ez a cél. Mert aki tud és akar a felelősségével együtt működni, az képes másokkal is úgy együttműködni, hogy mások kövessék az akaratát.

Ők a  sikeres vállalkozók, aki képesek a jég hátán is megélni, mert képesek önállóan dolgozni, s közben másokkal is együttműködni. Számukra a legnagyobb kihívás később jön el. Amikor a személyes munkájukon túlnő a vállalkozásuk.

Az akarat és az akaraterő megélése
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .