Egy gimnazista kislány asztmával és pánikrohammal küzdött, mely az iskolai eredményeire is rányomta a bélyegét.

A betegségéből következően az év végén matematikából megbukott, aminek az augusztusi kijavítása is kétségessé vált, a folyamatosan hullámzó teljesítménye miatt.

Néhány tisztázó kérdés után kiderült, hogy a történet mögött az édesanyja folyamatos bántása állhat. Az édesanyja – a félre értelmezett spirituális nézete miatt – a lányára úgy tekintett, mint karmikus sorscsapására, s ennek megfelelően is állt hozzá a lányához.

Nem volt módom ez alkalommal az édesanya történetére részletesen ránéznem, így nem tudom, mi okozta a nagyon fura mentális és érzelmi hozzáállását a gyerekneveléshez, de attól még így is érdekes dolgok jöttek fel ezen történet kapcsán.

Szeretném hangsúlyozni, hogy sok hasonló helyzet van, de a történések sava-borsa mindig a részletekben van. Minden helyzet más, minden történethez az érzések részben mások, még akkor is, ha az alapmintázat nagyon hasonló.

Mindenkinek vannak akadályai

Mielőtt valaki a fentiek olvastán átmenne sajnálatba, és elkezdené az édesanyát ostorozni, azonnal Jézus egyik legfontosabb kérését tolmácsolnám innen is:

Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek! Jn. 8.7

Egy anya-gyermek kapcsolatnak ezernyi rétege lehet, s arról kívülről ítéletet alkotni – észt osztani –, lehet, hogy könnyű, de nem feltétlen visz előre…

Ez a történet egyébként is nagyon kényes. Egyrészt a lánynak mindenképpen érdemes tudatosítania, hogy az édesanya a legjobb, aki csak lehet neki.

Másrészt magában helyére kell tennie, hogy a szülő nem birtokol(hat)ja az életét. Persze nehéz egy gimnáziumban tanuló tinédzsernek a szüleitől fizikailag függetlenítenie magát, de érzelmileg és mentálisan képesnek kell lennie felülírni az édesanyja fura kinyilatkoztatásait. Még akkor is, ha ez nem is tűnik elsőre, meg sokadszorra sem testhezálló feladatnak.

A motiváció semmit sem ér, ha azt érzed, kitolt veled az élet
A kép csak illusztráció…

Minden helyzet formálható

Többnyire mindenki élete olyan, hogy a kihívások mellé megkapja mindazt, aminek révén tanulni és túlélni is képes az ember.

A lánynak van egy idősebb bátyja, akinek segítségével némiképp szabadabb életet élhet. Amennyiben képes benne megbízni. A testvérek sok esetben egymásnak olyan támaszai lehetnek, mely a szülői ház furcsaságait képes kompenzálni. Kialakítva egy egész életen átívelő szeretetteli kapcsolatot. Persze, mint minden kapcsolatért, ezért is meg kell dolgozni.

Az anyjával való kapcsolat is alakítható. A hit, hogy jobb élete is lehet a kislánynak, úgy jelenhet meg, ha idővel megérti azt, mitől vált olyanná az édesanyja élete, amilyen. Amihez nem árt egy jó adag szelídség, mely a tudatosság és az önkontroll révén elérhető.

A fenti fura vélekedés mögött lehet, hogy csak pár kósza gondolat van, melyet egy újságban vagy könyvben olvasott, s rögzült. S nincs mögötte mélyebb dolog. Csak egy adag keserűség, amivel nem tudott mit kezdeni, s amit egy jó pszichológus segítségével bárki fel tud oldani.

Az anya gyerek viszony minden ember életének fontos pontja. Azt megkerülni nem lehet. Érdemes azt külön is megvizsgálni egy blokkoldás kapcsán.

A jelenlét sokszor csodákra képes

Bárhogyan is legyen, édesanyja hatását időről időre el kell rendeznie magában ahhoz, hogy képes legyen az összes többi történést is jól működtetni az életében.

Mondjuk az, hogy rendezze a sorait, általában mindenkire ráfér időnként.
De nem szeretném a helyzetet elbagatellizálni.

Az asztma és a pánikrohamok kapcsán is pont ez a feladat. Sok apró megelőző jele van egy rohamnak, amikre érdemes odafigyelni, s szükség esetén behúzni a kéziféket. Nem érdemes a szervezetünkből kicsavarni az utolsó cseppet is. A tudatosság a nőies részünkhöz tartozik, a kapcsolatot érdemes megtisztítanunk vele —>

Egy megoldhatatlannak tűnő helyzetre is van megoldás, ha nem is mindig egyszerű.

A fegyelem nem kaloda

Igen, itt jön elő a fegyelem kérdése, ami tanulható, habár egy szeleburdi természet nem feltétlen a legjobb alap ehhez 🙂 .

De láttam már jó példákat arra, hogy valaki akár fiatalon is képes volt felülírni részben a természetéből adódó rohanó tendenciáit. Tudatosan alkalmazkodni kell a helyzetünkhöz, még akkor is, ha a korlátaink egyes pontokon szűkebbre szabottak, mint ahogy azt jónak gondolnánk.

S akkor az iskolai követelmények teljesítésével sem lesz gond…

Vágjon bele a blokkjainak feloldásába, s éljen teljesebb életet! —>
Asztma és pánikroham
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .