Az alkalmazkodás képessége egyidős az emberiséggel. Az ember relatív függetlensége a természettől pont annak köszönhető, hogy az emberiség képes volt szinte bármilyen helyzethez alkalmazkodni. S pont ennek elvesztése az, mely az egyén számára a legtöbb kihívást is okozza manapság. Mert két ellentétes erő hat, ami nem feltétlen tudatosul bennünk.

Az alkalmazkodás jelentése

Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy a környezetünk pillanatnyi állapotához igazítva a cselekedeteink s ezen keresztül a viselkedésünk változik időről időre. Ennek vannak egyértelműnek tűnő megnyilvánulásai, míg mások sokkal nehezebben mennek végbe.

Az automatikus alkalmazkodás legjellemzőbb példája az időjáráshoz igazodó öltözködés. Ha esik az eső, vízhatlan ruhát veszünk fel. Ha süt a Nap, és melegebb az idő, akkor szellősebb ruhát veszünk fel.

Már ha a munkahelyünk más őrületet nem talál ki. Láttunk már nyári forróságban hosszú, műszövet nadrágban dolgozó buszvezetőt épp úgy, mint ügynököt, hivatalnokot öltönyben. Meg esőben egy szál pólóban focizó iskolásokat, mert a tesi teremben nem volt elég hely.

várandós nő a természetben
A nők a szervezetük alkalmazkodó képességéről élő tapasztalattal rendelkeznek.

Szocializáció és “alkalmazkodás”

Az alkalmazkodás kapcsán a legnagyobb félreértés akkor jelenik meg, amikor a szocializációval elkezdik összekeverni. Aki ezen tévedés rabja, az alkalmazkodó viselkedést összekeveri a mások érdekeinek figyelembevételével, az közösségi érdek maximális figyelembevételével.

De a valódi alkalmazkodás nem ez. A játékelméletben kimutatták, hogy van, amikor a sok együttműködő esetén a versengés a helyes, a körülményekhez leginkább megfelelő cselekvésmód. Mert azzal lehet a helyzetből a legtöbbet kihozni.

Ám a közösség igyekszik a versengést visszaszorítani. Ennek ugyan rendszerint adnak egy morális vagy etikai mázt, de a lényeg nem ez. A teljesen versengő helyzet mindenkinek rossz. Mert a versengés eredményeként mindenkinek kevesebb jut, mint együttműködés esetén.

Ettől függetlenül a versengő cselekvés lehet előnyös a közösség számára is, ha a versengés ára kisebb, mint a megszerzett nyereség. De ennek a határa nagyon nehezen meghatározható. S mint tapasztalatot, a közösség ezt a tudást megőrizte, s ennek következtében a versengést magát tekintik rossznak.

rali verseny
A versengés is lehet életforma

Az alkalmazkodás sérültjei

Az emberek durván fele egy helyzetben az alkalmazkodást választaná szíve szerint, a másik fele pedig a versengést. A fiúk/férfiak inkább versengőek, a nők inkább együttműködök, de ez nem törvényszerű. Mindkét nem választja mind a két viselkedésmódot.

Az 50-50 százalék körüli arány viszont nem ideális. A házibuliban a túlzott versengés okozhat gondokat (pl. kinek a kedvencét hallgassa a csapat), míg a sportban a nem megfelelő együttműködés okozhat fura helyzeteket. Mondjuk amikor egy egyéni sportban valaki ellen összefog pár másik.

Ezért az alapvető kívánságainkat beszorítjuk mesterséges keretek közé, s megtanulunk viselkedni. Azaz megtanulunk mást mutatni, mint amit egyébként tenni. Aminek következtében kapunk egy rakás önbizalomhiányos embert, akik nem merik felvállalni azt, amit tudnak, ami bennük van, ami őket jellemzi.

Az alkalmazkodás újratervezése

Amikor megjelent a kényszeres megfelelési kényszer, és az ezzel gyakran együtt járó önbizalomhiány, nincs más lehetőség, mint megváltoztatni a gyerekkori mintákat. Megkeresni azt az egyéni utat, amivel valaki megláthatja azt, mit is tenne igazából az eltérő helyzetekben.

Ehhez egy igazi segítség az életút elemzés, melynek az elsődleges fókusza pont az igényeink és megoldási stratégiáink megértése. Illetve annak megfogalmazása, miként lehet ezen igényeket és stratégiákat úgy használni, hogy nekünk is jó legyen, s mások is támogassák ezen törekvéseinket.

Másrészt lehetnek olyan pontok az életünkben, amik miatt az önkifejezésünk blokkolódott. S már nem merjük megélni azt, akik vagyunk. Ezeket is fel lehet tárni. S a felismerés és elengedés révén átalakulhat az élet.

Alkalmazkodás a mindennapokban
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .