A gazdálkodás egy eszköz, amivel a lehetőségeinket a lehető legjobban ki tudjuk használni. Minden esetben abból indulunk ki, mi az, ami itt és most megven, s abból mit lehet kihozni, ahelyett hogy álmokat kergetnénk, légvárakba akarnánk beköltözni.

A gazdálkodás akadályai

A gazdálkodás azért veszet ki a mindennapjainkból, mert mindent hitelből akarunk megoldani. S ez nem csak a pénzügyeinkre igaz ám, hanem az emberi kapcsolatainkra, a tárgyainkra és az értékeinkre is.

Folyamatosan többnek akarunk látszani, mint amik vagyunk, s pont ennek következtében olyanokká váltunk, mint a Bádogember az Aliz csodaországban c. mesében.

S elfelejtkezünk mindarról, ami bennünk lakozik. Folyamatosan rohanunk, mert semmire nincs időnk, holott az időzavarunk legfőbb oka pont az, hogy kevesebb időt szánunk mindenre, mint amit igazából megérdemelne.

A jövő évi búzatermést sem vehetjük kölcsön, hogy idén kenyeret süssünk.

Iskolai rémálmok

A lehetséges kereteink átlépésére már gyerekkorban megtanítanak minket. Az általános iskolák felső tagozataiban a gyerekek egy része egyszerűen nem tud felkészülni az iskolai feladataira, mert annyira túl van terhelve.

Nem a tananyag sok, s még tán a házi feladatok sem. Hanem az adagolás. Időről időre annyi feladatot kapnak a tanulók, amit még a szülők aktív közreműködésével sem lehet elvégezni. Egyszerűen képtelenség.

Máshol meg ugyan azt az eredményt el tudják érni minimális stresszel, álmatlan iskolaévek nélkül.

A gazdálkodás működtetése

A gazdálkodás 3 lépésből áll.

  1. felmérjük a rendelkezésre álló erőforrásokat.
  2. Felmérjük a feladatainkat
  3. s ezek ismeretében rangsorort és ütemtervet késztve kitaláljuk azt, mit és milyen sorrendbe akarunk megvalósítani.

A két legfontosabb erőforrásunk a pénz és az idő. Aki ezekkel nem tud bánni, az a nehézségek áradatával lesz kénytelen szembe nézni.

Ezen kívül erőforrások a kapcsolatok, a megszerzett tudás, az összes eszköz, ami rendelkezésünkre áll. S aki ezeket nem veszi számításba, annak egyes feladatok elvégzése sokkal tovább tarthat.

tűzifa felrakva télére
A gazdálkodás lényege az előrelátás és a tartalékok felhalmozása.

A gazdálkodás legfőbb akadálya

A gazdálkodás ott akad el a legtöbb alkalommal, hogy nem minden erőforrásunkat használjuk megfelelően. Melynek következtében túl sok kihívás lesz az életünkben. Amit valahogy át kell alakítani. Ezek oka lehet egy emlék, egy rossz szokás, vagy egy korábbi rossz választás szokássá rögzülése.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a gazdálkodás nehézségeinek az okát, átformálva az életet.

A következő lépésben megkereshető mindazok az életterületek, amelyekre az nem megfelelől gazdálkodás rányomta a bélyegét. S minden egyes életterülethez meg kell keresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták akadályozzák a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek ezen félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

A gazdálkodás elfeledett szokása
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .