A felelősségvállalás egy olyan tényezője az életünknek, amit közvetlenül és közvetett módon is megtapasztalhatunk. Annak összes következményével és nehézségével együtt. Mindenkinek van olyan vakfoltja, olyan területe az életének, aminek kapcsán a felelősségvállalás hiánya romba döntheti az életet.

A felelősségvállalás hiánya

Az önismereti blogomhoz pár éve csináltam egy videót, amiben tételesen végigmentem azon a folyamaton, amit a felelősségvállalás hiánya okoz.

Érdekes lehet megfigyelni, hogyan figyelem azt a jegyzetet, amiből az egyes lépéseket igyekszem lépésről lépésre sorra venni. Alkalmazkodva ahhoz a tulajdonságomhoz, hogy képes vagyok időnként elveszteni a fonalat.

Ehhez én nem akarok sokat hozzátenni. Tán csak egy technikai megjegyzést.

Aki tényleg fel akarja magának jegyezni a fő üzenetet, az keresse meg a 8 pár tulajdonságot, melyre ez az előadás felépült. Ezeket kerestem akkor, amikor a felvétel során balra és lefele sandítottam.

A felelősségvállalás útján

Abban a pillanatban, amikor felismerjük azt a fajta tendenciát az életünkben, hogy megúszásra játszunk, ideje elkezdeni változtatni az életünk irányán. Megkeresni azon fájó pontjait az életünknek, amivel ezidáig nem tudtunk szembe nézni.

S most jön a kellemetlenebb rész. Abban a pillanatban, amikor a felelősségvállalás kerül a fókuszba, a saját felelősségünk kerül a középpontba. S mindenki másé pedig felejtőssé válik.

Ha mi mindent megteszünk, amit csak lehet, ideértve például a gondolkodásmódunk tudatos formálását is, akkor minden el fog rendeződni az életünkben. Ha viszont állandóan mások felelősségét firtatjuk, illetve mások nemtörődömsége zavar minket, akkor még van dolgunk a felelősségvállalás kapcsán.

Felhozva a tudatosság szintjére a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni a felelősségvállalás akadályai, átformálva az életet.

A következő lépésben megkereshető mindazok az életterületek, amelyekre az felelőtlenségünk és a tudatos konfliktuskerülés rányomta a bélyegét. S minden egyes életterülethez meg kell keresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták akadályozzák a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek ezen félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

A felelősségvállalás ereje
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .