Igyekeztem mindig megtenni az életemben, amire csak képes voltam, de volt pár buktató, amire ha nem figyeltem vagy megalkudtam helyzetekkel, abból mindig baj lett. S ez nem csak a munkámra igaz, hanem azok kapcsán is, akikkel együtt dolgoztam vagy akik más révén kapcsolódtak az életemhez.

Namkhai Norbu Rinpocse, korunk egyik kiemelkedő tibeti tanítója mesélt a tanítványainak arról a szabályrendszerről, ami szerint ő el kezdett tanítani 1978-ban.

Az általa megfogalmazott 9 pont nagyon összecseng azzal, ami magam is tapasztaltam a munkám során. S éppen ezért rendszeresen igyekszem tudatosítani és elkerülni ezen, nehézséget okozó pontokat.

Nézzük meg ezt a 9 fő pontot, s a végén arról is szó lesz, mitől lesz ez 27 különböző szempont.

1. Önösen, öncélúan, ráerőltetve ténykedni

Rengetegszer láttam olyan segítőket és tanárokat, akik egy szemléletrendszerhez ragaszkodtak, csak annak mentén tudták elképzelni a munkájukat. Másrészt minden áron meg akarták mondani, mi a tuti, miként tudnak ők maguk hasznára válni másoknak, s abban a hiszemben éltek, hogy csak ők tudnak megoldást nyújtani mások bajára.

Igyekezem ezt elkerülni, teret és helyet adni mindennek, ami csak lehetséges. Sok esetben magam is elkövettem ezeket a hibákat, de az élet megkínált néhány olyan helyzettel, amiknek révén ezzel kénytelen-kelletlen szembe kellett néznem, s ma már másképp állok a világhoz.

2. Csak a pénzért dolgozni

A pénz sokak számára  a nyomorúság forrása. Lelki, szellemi és anyagi szinten egyaránt. Ha csak a pénz a cél, az pont olyan lélekölő, mint amikor a pénz folyamatosan hiányzik vagy kevés:

  • Kerülendő az a helyzet, amikor bármit megteszünk a pénzért…
  • Az sem szerencsés, amikor van az a pénz, amiért olyat is megteszünk, amire egyébként nem volnánk hajlandóak.
  • Eladjuk a pénzért még akár a lelkünk és az elveink is, csak hogy legyen.
  • Azt a helyzetet nem is említve, amikor annyi pénzért dolgozunk, amiből nem tudunk megélni.

Ezen helyzetek rengeteg szenvedés forrásai. Ahhoz, hogy a pénz ne legyen az életünk kerékkötője, mindig éberen kell figyelni arra, mit és hogyan teszünk a pénzzel kapcsolatban:

A pénz központúság rabságban tart, a pénztelenség pedig szolgaságban

A munkám értékének tudatosítása

Van egy olyan összetevője is a munkámnak, ami nem látszik feltétlen. Minden egyes találkozó után le kell zárnom magamban is a történteket, hogy ne vigyem tovább a következő ember életébe. S a magam aktuális küzdéseit is le kell rendeznem ahhoz, hogy az ne zavarjon bele mások dolgaiba.

Tapasztalataim szerint egy egy órás konzultáció hátterének megteremtése és a folyamatok lezárása átlagosan még durván 2 órányi munkát igényel tőlem pluszban. Egy húzósabb, nehezebb történet néha még ennél is többet kíván.

Éppen ezért, ha minden összetevőjét figyelembe veszem a munkámnak, akkor az a pénz, amit elkérek érte, nem nevezhető kiemelten soknak.

3. Nagyravágyás

Nem attól leszek értékes és hasznos mások számára, hogy ezerrel hangsúlyozom azt, mennyire jó vagyok. Ha bárki végigolvassa ezt a cikket, akkor abból remélhetőleg kiviláglik, hogy nem tartom magam tökéletesnek. SŐT!!!

Éppen ezért igyekszem napi szinten tenni azért, hogy amikor dolgozom, az friss, energikus és eredményes legyen. De nem akarom magamról vagy magammal elhitetni, hogy nincsenek hibáim, hogy nem hibázhatom, s nem tévedhetek.

Emberből vagyok, annak minden jó és rossz hozadékával együtt. És ennek folyamatos tudatosítása megvéd attól, hogy túlontúl sokat képzeljek magamról. S pont ez segít abban is, hogy mások nehézségei felé is megértően és érzékenyen viszonyuljak.

Pont ennek felismerése és tudatosítása késztetett részben arra, hogy a saját, nem kevés küzdésemről személyes blogot is írjak.

4. Hírnévre törekedni

A hírnév, a dicsfény, a csillogás még egy embert sem tett jobbá és eredményesebbé. (Namkhai Norbu Rinpocse)

A külsőségek persze sokakat megtéveszthetnek, akár még a bukszájuk is könnyebben megnyílik az embereknek. De ez önmagában inkább árt, mint használ.

Aki engem egy picit is ismer, az pontosan tudja, sosem voltam hétköznapi ember. A hangom nagyon jellegzetes, a gondolataim és a kifejezésmódom nem kevésbé. Erre még egy lapáttal rátenni nem lett volna túl szerencsés.

(Ide kerülne elméletileg egy marketing üzenet, hogy írjál nekem, és kezdjünk el közösen dolgozni.

De ez nem egy marketingszöveg, hanem az elkötelezettségem megfogalmazása. Amit azért osztok meg, hogy mindenki értse, mit miért teszek vagy nem teszek.)

5. Erő és pozíció megszerzésére törekedni

Az emberben benne van a ki a jobb kérdésre adandó válasz megtalálása. Amíg ez vezérel minket, addig tele lesz az életünk küzdéssel.

Ha folyton azt akarom, hogy mindenki mást kitúrjak a környezetemben a jó lehetőségekből, mert mindent minden áron ÉN akarok uralni, abból csak a baj lesz. Mert nem vagyok hajlandó elfogadni mások jogát az élethez.

Élni és élni hagyni. Ez minden humánus és emberközpontú élet alapja.

Élni és élni hagyni.

6. Féltékenység

Amikor megindul a tudatos és módszeres lejáratása más módszereknek és megközelítéseknek, akkor ott az ego tombol. S ahol az ego terepet kap, ott mindenki sérül.

Az ego a védelmi reakcióink összessége, mely a különböző helyzetek egyoldalú megfigyelésén alapszik. A védekezési módjaink ugyan tipikusak (másoktól, főleg szüleinktől másoljuk le), de a hatékonyságuk sokszor eléggé megkérdőjelezhető.

7. Büszkeség

Soha senki nem jelentheti ki azt, hogy az ő módszere, az ő nézete a legjobb, a legtökéletesebb. Még akkor sem, ha valamilyen szent könyvre, vallási tanítóra is hivatkozik. Abból csak háborúskodás és szenvedés lesz.

Lehet, hogy ez így nem túl erős mondás, de ha megnézzük a különböző gyógyító módszereket, sokuk azt mondja, hogy náluk van a bölcsek köve. Miközben a tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg jó terapeuta és módszer van, melyek egyeseknél kiváló eredményeket hoznak, míg másoknál az eredmény picit kérdéses.

8. Versengés

Az előzőekből származik a folyamatos versengés, a másokhoz való méricskélés. Aminek az alapjait a nagyszerű oktatási rendszerünk már kora kisgyerek korunktól belénk plántálja.

Aki másokra és mások eredményeire, hírnevére, sikereire figyel állandóan, s az alapján ítéli meg a saját munkáját, az nem a munkájára figyel. A lényeg elsikkadhat, s a hozzá forduló, nehézségeit megoldani akaró ember egyszerű bábfigurává, a szent ügy miatt “könnyen feláldozható” apró tényezővé válik. Senkinek nem kívánom az ilyen helyzetet.

macska félelemben
Amikor az alapértékekről elterelődik a figyelem, az élet rémisztővé válhat

9. Elfogultság, kizárólagosság

A versengés másik formája, amikor csak a magunk dolgát ismerjük el, s mások eredményét nem fogadjuk el, lekicsinyeljük.

Természetesen ha valaki valamit nem megfelelően csinál, lehetünk, sőt legyünk is kritikusak, de sosem az embert, hanem a cselekedeteit kritizáljuk. Egy emberben ott lapul a mindenség, mint ahogy bennünk is. De nem mehetünk el szó nélkül amellett, ha valaki eltol valamit, ami megnehezíti mások életét.

Hogyan lesz mindenből 27 elkötelezettség?

Úgy, hogy az előbbi 9 pontot alkalmazom:

  • egyrészt magamra és a munkámra;
  • azokra, akikkel együtt dolgozom, akiket támogatok;
  • s mindazokra is, akik egyébként az életem részei (barátok, szerelők, eladók, akiktől vásárlok stb.).

A saját hibáim javítom ezek kapcsán, hisz óhatatlanul belesodródhatom fura helyzetekbe. Másokat meg megkérem, hogy ezt ne tegyék. Ha ez nem hat, akkor pedig elválnak az útjaink.

Muszáj… Olyan lesz az életem, amilyen emberekkel körbe veszem magam. S az én életem az én felelősségem. S ha tudok rajta változtatni – márpedig tudok–, akkor az én felelősségem és kötelességem (legfőképpen magam felé), hogy tegyek is érte.

(Ide kerülne a második, rövidített felhívás, hogy írjál nekem, hadd segítselek ki a kátyúból…)
Hitvallásom, avagy a 27 elkötelezettségem
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .