Minden, magára valamit is adó ember életében eljön az a pillanat, amikor a múlt elrendezetlen helyzeteit szeretné elrendezni. Ezek nagyon sokfélék lehetnek. Ezek közül gyűjtöttem össze a legfontosabbakat ebben az írásban. Lesz pár olyan, ami mindenkinek evidens, és van jó pár olyan is, melyek egyáltalán nincsenek benne a köztudatban.

Nem akarom ezeket beszámozni vagy sorrendbe tenni – habár picit csoportosítva mutatom be -, mert nem lehet közöttük tényleges fontossági sorrendet állítani. Mindenki élete egyedi.

Kondíció és életerő

Ezernyi problémánk oka lehet, ha nincs elegendő energiánk. Az energiahiányos, enervált állapotnak ezernyi oka és következménye lehet.

Amikor a kondíciónk rendbe szeretnénk hozni, akkor a fizikai szinten IS dolgoznunk kell. Erre a legjobb példa az én édesanyám, aki 25 év után ment el úszni, túl a hetvenen.

Ténylegesen változott az állapota érzelmileg, fizikálisan és mentálisan is (kora ellenére nyitott gondolkodású, aki tud és akar még ma is új dolgokat megismerni).

Bővebben a vitalitás visszaszerzéséről —>

El fog bűvölni a világ, ha sikerül a múlt sebeit begyógyítaniEgészség

Az egészségi állapotunk fontos és lényeges része az életünknek, mert nélküle semmi mást nem tudunk igazán élvezni az életünkben. S ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy az egészségi állapotunk csak egy lenyomata annak, ahogy érezzük magunkat a bőrünkben.

Sokan csak a fizikai egészséggel foglalkoznak, főleg a kor előrehaladtával, holott az egészségnek van mentális és anyagi oldala is, amivel ugyan csak érdemes foglalkozni. Ezek kapcsán én mindig arra összpontosítok, hogyan viszonyulunk a világhoz, mi az, amitől az életünk bonyolulttá, nehézzé és keserűvé válik.

Bővebben az egészségről —>

A biztonság igénye

A biztonságra való törekvés egyidős az emberiséggel. Fontos a biztonságra törekedni, de az életünk túlbiztosítása, hosszabb távon egyre bizonytalanabbá és kiszolgáltatottabbá tehet bennünket. S ennek következtében a biztonságra való törekvés egy ponton túl ördögi körré válhat.

Erről szól szinte az összes olyan törvény, mely a mindennapjainkat szabályozza (KRESZ, élelmiszer-biztonsági előírások, PTK, BTK). De ugyan ezen jelenségnek egy másik vetülete az ezernyi biztosítás, a végzettséget igazoló papírhoz való ragaszkodás épp úgy, mint az emberi ajánlások alapján választott szakemberkeresés szokása.

Bővebben a biztonság igényéről —>

Erőforrások

Ezernyi dolog jelenthet számunkra feltöltődést, a pihenés forrását. Ha ezekhez nem tudunk kapcsolódni, vagy egyoldalúan csak az egyiket használjuk, vagy egyszerűen nem ismerjük annak módját, hogyan éljünk ezen lehetőségekkel, előbb-utóbb elfáradunk és kiégünk. Elindítva mindazt, amit pár bekezdéssel korábban említettem az életerő és a kondíció kapcsán.

Próbálj meg lazítani! (Hofi)Kikapcsolódás, regeneráció, játék

Az ember nem robot, nem tud mindig tényleges termelő tevékenységet végezni. Az agynak és a testnek is szüksége van a pihenésre. Aki nem tud pihenni és lazítani, az előbb-utóbb rákényszerül. Beteg lesz, eltörik itt-ott, s egyszerűen kényszerszünetet kell tartania. Ne várjuk meg ezt a pontot, tanuljunk meg lazítani.

Vágjon bele a blokkjainak feloldásába, s éljen teljesebb életet! —>

Nemiség

A nemiség, illetve a következő (a szexualitás) témaköre az emberek harmadánál kiemelt szerepet játszik. Ezért is került bele már az Élet alapjainak elrendezése csomagba is. Ezen ponton kicsit más szempont alapján vizsgáljuk meg ezt a kérdéskört.

Míg az alapozó csomagban elsősorban az akadályokon és a megítélésen van a hangsúly, ezen csomagban a megélésen, a másik nemhez való viszonyon és a sztereotip viselkedések megvizsgálásán.

Ha elengeded a feszengést, rá tudsz hangolódni másokraSzexuális kapcsolatok

Ha valamin le tudjuk mérni az emberi és érzelmi állapotunkat, az az intim kapcsolódásunk minősége. Van-e kapcsolatunk? Ha nincs, miért nincs? Ha van, mennyire jól érezzük benne magunkat? Mennyire támogatja az életünket az intim társunk? S mi mennyire támogatjuk az intim társunkat az életében?

Milyen a partnerünkkel együtt lenni a mindennapokban? Mennyire örömteli, mennyi vita és veszekedés tűzdeli a mindennapjainkat? Mennyire jó a kapcsolatunk a partnerünkkel szexuálisan? Mennyire elegendő az, amit ilyen téren kapunk? Sok (olyan is van!)? Kevés? Mást szeretnénk? Mennyire tudjuk ezt a partnerünkkel megosztani? Mennyire veszi ezt figyelembe?

S az igazán nehéz és kínzó kérdések: Jó-e nekünk az aktuális kapcsolatunk? Befejeznénk? Van harmadik fél a kapcsolatban? Valahol félrement? Csak a gyerek(ek) tartják össze a kapcsolatunk?

Családi kapcsolatok

Ez egy hatalmas történet, főleg ha a családban ellenségeskedés, vita vagy állandó veszekedés van. Sok család belső élete egy pokol, még akkor is, ha az ellentétek nem kerülnek nap mint nap a felszínre.

Sokszor a családunk eltitkolt története egy egész életen elkísérhet minket. A családállítás módszere főleg ezen történetek felgöngyölítésével és feloldásával foglalkozik. De lehet más pontokon is hatni ezen közösségekre, feloldva azt az alapvető mintázatot, ami a háborúság mögött húzódik, erősítve azon lelki minőségeket, mely a helyzet feloldásához elvezethet.

Bővebben a családi kapcsolatainkról —>

Gyerekvállalás

A gyerek bevállalása és felnevelése ezernyi kihívást és nehézséget hozhat fel az életünkben. Ezernyi elvárás és elképzelés is jelen lehet ennek kapcsán az életünkben, ami miatt nagyon sok extra kihívással szembesülhetünk.

És természetesen annak felvállalása és megvédése is hatalmas kihívást okozhat, ha tudatosan lemondunk a gyerekvállalásról. Ezernyi családi vitát és kellemetlen helyzetet generálva. Mert ilyenkor szembe megyünk a szokásos társadalmi mintákkal.

Minél hamarabb kezdjük el az életünket átformálni, annál hamarabb élhetünk teljesebb életet! —>

Hatalom

Sokakat meglephet, ez miért kerül bele egy olyan listába, ami az életünk főbb területeit mutatja be. Ennek oka az, hogy aki nem képes hatást gyakorolni az életére, az csak sodródik.Nem feltétlen ezzel a témával szoktam kezdeni, de sok kihívás kapcsán ezzel is érdemes dolgozni.

Sokszor már Az élet alapjainak elrendezése kapcsán is érintjük ezt a területet, mint ahogy az összes többit is. De ezen a ponton ezt a témakört részletesen is megvizsgáljuk.

Az egressziót csak a választás szabadsága írhatja felül

Uralom és elköteleződések

A hatalom ikertestvére az uralom. Mennyire vagyunk képesek uralkodni magunkon? Mennyire uralunk másokat? Jó-e nekünk az, ha másokon uralkodunk? Lehet-e másképp is elérni azt, amit az uralkodás révén akarunk elérni?

És persze ott a másik oldal is: Kik, hányan és mennyire akarják uralni az életünk? (Ez sokaknak meglepő szokott lenni…) Miként akarják az életünket mások befolyásolni? Mit tehetünk mások befolyásolási kísérlete ellen? Hogyan lehet ezen hatásokat megszüntetni? Mit kezdjünk a próbálkozókkal?

Bővebben az elköteleződéseinkről —>

Elismerés

A társadalmi érintkezés során ezernyi ponton összehasonlítás áldozatai lehetünk. Ezek többnyire pont annyira szubjektívek, mint annak megítélése: mennyi erőfeszítés az, ami egy cél eléréséért számunkra még megfelelő.

Ezektől függetlenül, ha nem kapjuk meg az erőfeszítéseink viszonzásaként az elismerést, akkor egyszerűen szegényebbnek fogjuk magunkat érezni. S ezen helyzetek egyik gyökere az, hogy mi magunk sem értékeljük megfelelően magunkat.

Tekintély

A hatalom, az uralom és az elismerés összességeként kialakul bennünk egy érzet azzal kapcsolatban, mennyire vagyunk a környezetünk számára fontosak és értékesek. Ha tekintélyünk összhangban van azzal, amit elvárunk magunktól, azon énképpel, mely a képességeink és lehetőségeink kihasználását értékeli, akkor rend lesz bennünk.

Amikor viszont több elismerésre és figyelemre áhítozunk, mint amit jelenleg kapunk, akkor falakba fogunk ütközni. S ez akkor is így lesz, ha mások kiemelkedő tekintélye számunkra zavaró.

Személyes teljesség és a kitartó erőfeszítés

A személyes teljesség megteremtése főleg arról szól, hogy létrejöjjön az összhang a belső értékeink és kívánságaink, valamint a külső világ között.

Ezernyi ága és boga van ennek a személyes teljesség érzetének. Sokszor meg sem tudjuk igazán fogalmazni azt, mi a bajunk, mégis bizonytalanok, frusztráltak és elégedetlenek vagyunk az életünkkel kapcsolatban. S ezen a ponton ennek az átformálására is érdemes időt és energiát szentelni.

A dolog kulcsa annak meglelése, hogyan találjunk egy olyan életmódot, ami számunkra megfelelő, s az erőfeszítéseinket is támogatja —>

Céljaink elérése

Az életünkben időről időre megfogalmazunk célokat, melyeket el szeretnénk érni. Ezt a menedzserirodalom egy rész túlmisztifikálja, már már szent Grálként emlegeti, ami némiképp túlzás. Aki csak a tervei szerint tud élni, annak hiányozni fog a spontaneitás és a felszabadultság az életéből.

De a másik véglet sem jobb. Ha soha semmit nem tudunk befejezni, az is komoly nehézségek forrása. Vannak történetek, amiket persze érdemesebb félbehagyni, mert nem éri meg a szükséges erőfeszítést. De aki soha semmit nem tud befejezni, az nem tud egyről a kettőre jutni.

Bővebben a céljaink eléréséről —>

Élet értelme

Az (ál)misztikusok hatalmas terepe ez a kérdés. Ennek meglelése mindenkinek az egyéni feladata és felelőssége. Nem lehet kijelenteni, hogy létezik olyan egyetemesen kijelenthető cél, mely mindenkinek univerzálisan megfelelő lehet.

Aki ilyet mer állítani, az semmit nem tud a belső világunkról, az élet sokszínűségének értelméről s öröméről. Nem szoktam megmondani a tutit, hogy ki mit csináljon és mit ne. De az univerzális, egy igaz igazság kereséséről és annak hirdetéséről bárkit jó szívvel le merek beszélni.

Az élet nagy kérdéseire bennünk vannak a válaszokMunka és életöröm

Életünknek többnyire akkor van igazi öröme és értéke, ha képesek vagyunk hozzájárulni mások életéhez. Ennek egyik legjobb módja, ha olyan munkát végzünk, ami másoknak értéket teremt, s mi is élvezzük.

Sokszor azt látom, hogy ennek a hiánya az, mely ezernyi belső frusztrációt okoz, mely minden más bajt is magával hoz…

Ezért is szoktam a munka kapcsán rengeteget foglalkozni az életöröm megélésével —>

Karrier

A munkahelyi előmenetelt és a karriert sokan összekeverik az értelmes és értékteremtő munkával. Azzal csak a saját szenvedéseink magjait ültetjük el. Mind a kettő fontos és hasznos, de nem keverendő a kettő össze.

Aki csak karriert akar csinálni, annak az élete egy idő után ki fog üresedni. Az életének minden pillanata egyetlen számmá fog zsugorodni. Egy összeggé, amit ki kell csengetni azért, hogy megszerezze azt az élvezetet.

Miközben minden más összetevő elvész. Külsőleg mindene meglesz, amire egy átlag ember vágyik, csak közben belül kétségek özöne jelenhet meg, magányossá válik, még egy hatalmas “baráti” társaságban is stb.

Jövedelem és gondolkodásmód

Mindenki több pénzt szeretne, mint amije van. Lovas Katalintól, az Amway cég egyik vezető hálózatépítőjétől hallottam egy olyan mondatot, ami mindent más megvilágításba helyez ennek kapcsán számomra:

Mindenki a saját szintjén nyomorog.

Magyarul nincs az a pénz, amit ne tudnánk elkölteni kedvenc csecsebecséinkre (ruhára, ékszerre, kocsira, digitális kütyüre, kajára, utazásra, luxusra…

De a másik véglet sem jobb, amikor a mentális képességeinket arra használjuk, hogy megnehezítsük az életünket a gondolkodásmódunkkal —>

Pénz

Az előzőektől nem független, de mégis külön témakör az, hogyan viszonyulunk a pénzhez. Mármint ahhoz, amit megkerestünk. Hogyan bánunk a pénzzel? Mennyire osztjuk be, esetlegesen mennyire kuporgatunk vagy szórjuk azt?

Mennyire zavar mások pénze vagy pénztelensége? Miként viszonyulunk a beteg, szegény, esetlegesen hajléktalan emberekhez? Miként akarnánk megmenteni őket, vagy hogyan menekülünk előlük? Mennyit jótékonykodunk?

Melyik az a pont, ahol megváltoztatná az életét? —>
Életterületek blokkoldása
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .