Vesegörcs és kávéfüggés

Igyekeztem más különböző módszerekkel végére járni a történésnek, s egy családállítás segített pár éve, majd próbálkoztam a talpmasszázstól a tibeti hangtálakig mindennel. Valami még is jelen volt, s a tünetek időről időre feljöttek.

Természetesen nem vagyok elvakult, egy görcsroham esetére mindig van nálam Buscopan és NO-SPA is. De nem szeretném az életem hátralevő részét egy gyógyszertől való függésben tölteni, időnként megjelenő éles fájdalmakat elviselve, ha nem feltétlen muszáj.

Egy történetnek ezer oka lehet

Rüdiger Dahlke kiváló könyve a betegségek lelki okairól olyan térkép, mely egy kezdő önismereti úton járónak szinte nélkülözhetetlen, ha valamilyen betegség mozgatórugójára kíváncsi.

Haladóbb szinten amikor az általános megközelítések már nem elegendők rádöbbenhetünk arra, hogy egy tünetnek (betegségnek, konfliktusnak) sokféle gyökere lehet. Ez főleg akkor kellemetlen, amikor valamely probléma (pl. egy vesegörcs) újra és újra előkerül az életünkben.

Amivel nekem szembesülnöm kellett az a saját különcségem volt. Sosem akartam besimulni az átlagba, s pont ezért mindazon támogató erőket, amiket például a csikung is használ az egészség megőrzésére és helyreállítására rendszeresen figyelmen kívül hagytam illetve elutasítottam.

Nem vettem figyelembe, hogy az a tény, hogy a Földön élek, az nem csak korlát, hanem számtalan lehetőség forrása is. Amikor képes voltam ráhangolódni a Föld energiáira (egy nagyon egyszerű faállással), onnantól a vesém elkezdett rendeződni.

Fontos ezen a ponton is kihangsúlyozni, hogy sok hasonló helyzet van, de a történések sava-borsa mindig a részletekben van. Minden helyzet más, főleg az érzések mások, még akkor is, ha az alapmintázat nagyon hasonló.

Az érzelmi feloldás egy folyamat

A faállások végzése során felfedeztem, hogy milyen helyzetekben aktivizálódott be a vesegörcsöm. Semmi újat igazából nem fedeztem föl, mindig olyan helyzetek után jelent meg, amikor valamilyen módon ellenálltam a pillanatnyi helyzetemnek.

Rengeteg olyan félelmem és elképzelésem volt, ami arról szólt, hogy nem vagyok a magam ura, és hogy mindenáron ellent kell ennek állnom. Többek közt ezért is kezdtem el a nőies minőséggel a kapcsolatomat megtisztítani —>

A taoista tanításokban van egy fogalom, amit wu vei-nek, nemcselekvő cselekvésnek neveznek. Ez leegyszerűsítve arról szól, hogy mindig abba az irányba megyünk, ami a leginkább támogatott. Ennek az egyik legjobb példája, hogy az embereknek mindig azt adják el, amire egyébként is igényük van. Persze lehet divatot is diktálni, lehet úttörőnek lenni, csak az mindig sokkalta több erőfeszítést igényel.

Egy hosszan elhúzódó betegség biztos jele annak, hogy nincs erőnk egy jelentős változás véghez viteléhez. Ilyenkor nem érdemes beállni abba a szerepbe, hogy mi fújjuk a passzátszelet, hanem meg kell tanulni alkalmazkodni mindahhoz, ami minket körbe vesz. Ennek folyományaként megláthatjuk az összes olyan pozitív lehetőséget, aminek révén megélhetjük a szabadságunkat. De a történetnek volt egy fizikai vetülete is, mely a szokásaimhoz kapcsolódott.

Kávé, a vízháztartás felborítója

Nagyon sok olyan szokásunk van, mely egy “egészséges” ember számára nem jelent problémát. Pontosabban mindenkinek vannak olyan szokásai, melyek számára nem okoznak problémát, míg másnak akár az élete is rámehet.

Fizikai szinten egy vesebetegnek a víz- és ionháztartása nincsen rendben főleg ha veseköve is van. Ha ebbe a rendszerbe mesterségesen beavatkozunk, akár kávéval, akár kólával, akár teával (mindhárom remek vízhajtó egyébként), azzal a saját helyzetünket extra módon nehezítjük.

Nekem csupán napi egy kávé ivásáról kellett volna lemondanom, de az évek óta nem ment. Sosem volt alacsony a vérnyomásom, nem is reggel ittam, hanem felkelés után 1-2 órával. De a gyenge pörkölésű arabika kávé ízét szerettem, s nem tudtam lemondani róla…

Sok apró momentum adta azt, hogy nem csak hulla fáradt állapotomban ittam kávét, hanem naponta, de ezeket mind fel kellett oldanom. Nem volt nagy munka, nem tartott napokig, de enélkül semmi sem változott, pedig próbálkoztam.

Az oldás hatására a kávé függésem 2 nap alatt eltűnt. Megszokásból elkészítettem egy kávét az IKEÁ-ban, amikor bementem ebédelni, s belekortyolva egyszerűen nem esett jól, s nem is ittam meg. Azóta nem kívánom a kávét, sem annak ízét. S azóta a vesém is jobban van.

Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..