Túlsúly okai

A statisztikák szerint ma Magyarországon minden harmadik ember túlsúllyal él. Ebben az esettanulmányban a saját példámat fogom megmutatni, mivel én nem akarok hasonlítani arra a suszterra, akinek lyukas a cipője. 🙂

A túlsúly kapcsán is érdemes tudatosítani magunkban, hogy a fizikai megjelenés csak egy tünet. Mögötte sokkal több van, mint érzelmileg, mint mentálisan, s éppen ebből adódóan a túlsúly megjelenése is különböző lehet.

  • Az első típusba a micimackó-alkat vagy sörhas kinézet tartozik, melynek alapja az érzelmi bizonytalanság és zaklatottság (ez jellemző rám is).
  • A második típusba többnyire nők tartoznak. A széles csípő, amit neveznek körte alkatnak is, többnyire erőteljes személyiséggel, határozott, irányító alkattal párosul. Ennek gyökere az elárultatottság érzete.
  • A harmadik típusra a legjobb példa a Michlen baba, aki minden porcikájában duci. Kisbabáknál őket szoktuk vasgyúrónak hívni. Jellemzőjük az elhagyatottság és a függőség, akik talán a legnehezebben tudnak fölös kilójuktól megszabadulni.

Fontos ezen a ponton is kihangsúlyozni, hogy sok hasonló helyzet van, de a történések sava-borsa mindig a részletekben van. Minden helyzet más, főleg az érzések mások, még akkor is, ha az alapmintázat nagyon hasonló.

A túlsúly létezésünk lényegi eleme

Nem lehet úgy megszabadulni a súlyfeleslegünktől, hogy érdemi változások ne következzenek be a teljes személyiségünkben. Ha azt hisszük, hogy egy túlsúlyos állapot csak a túlevésről és a mozgásszegény életmódról szól, azzal a teljes történetnek nagyon kis részéről beszélünk.

Ahhoz, hogy a túlsúlyomhoz kapcsolódó érzelmi mintáimat rendezni tudjam, ahhoz rendezni kellett magamban a szűk családom minden egyes tagjával a kapcsolatom. Ez elsősorban nem szavakról szól, hanem belső rejtett érzésekről, melynek átalakulását zömmel csak éreztem, de konkrétan megfogalmazni nem tudtam.

Ahhoz, hogy a bennem kavargó érzések áradatát lecsendesítsem, napi rendszerességgel csinálok egy gyakorlatot, mely az érzéseim áradatát kezelhetővé teszi. Nagyban támogatja az érzelmi intelligencia fejlesztését, mely a nőies működés egyik megnyilvánulása —>

A túlsúly egy tudattalan válaszreakció

A zsírpárnák szerepe az emberi szervezetben az állati létünkhöz kapcsolódik. Tartalék tápanyag, szigetelőréteg, s különböző méreganyagok belső kiválasztásának eredménye.

Ennek tudatosítása folytán megindult bennem egy átalakulás, s a hibás működés különböző elemei elkezdtek átalakulni. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy egy gyerekkori vírusfertőzés miatt a májam nem megfelelően működött sokáig, és csak sok év után derült ki, mi okozta a problémát.

Ennek hatására kicsit tisztábban láttam már mindazt, ahogyan sok érzést korábban elnyomtam, s ennek feloldásaként képes voltam hozzáférni a bennem meglevő önszívatás és zaklatottság mintázataihoz.

Tudati működés megtisztítása

Függetlenül attól, hogy a családi mintáink meghatározzák az életünket, érdemes tudatosítani, hogy mindenkinek a családja csak egy eszköz ahhoz, hogy felismerje a saját életfeladatait. Mindenkinek van egy csomagja, amit meg kell oldania és ehhez a születési családunk többnyire minden feltételt megad. Ez még azokra is igaz, akiket később adoptáltak vagy árván maradtak.

Nekem az egyik legnagyobb kihívásom az állandó belső nyugtalanságom. Egy pszichológus azt mondaná, hogy figyelemzavaros hiperaktivitásom van, míg egy átlagos szemlélő inkább úgy fogalmazna, hogy túlmozgásos és heves vagyok. De a történet az, hogy mindezen tapasztalatok csupán tünetek.

A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy az egész gyerekkorom erről szólt, és a sok tucatnyi próbálkozás kudarcának emléke blokkolta azt a képességem, hogy felnőtten érett módon szembenézzek a belső zaklatottságommal. Ezért nem tudtam olyan technikákat sem megtanulni, illetve használni, mely a belső zaklatottságomat legalább tünetileg enyhítette volna.

Az elmúlt években jó néhány olyan technikát tanultam meg, aminek révén a zaklatottságomat okozó programokkal már tudok dolgozni, még akkor is, ha ezen hatások a tudatalatti mély rétegeiből törnek elő. Nem egyszerű, de a húsz év buddhista gyakorlás megfelelő alapot ad arra, hogy képes legyek ezen hatásokat éber figyelemmel elengedni.

Érzelmi mintázatok átformálása

Ezen folyamat során szépen lassan felismertem hogy az egész túlsúlyom azt szolgálta, hogy a túlmozgásos állapotomat fékezze, kontrollálja. Az érzelmi alapokat és működéseket megtisztítva képes vagyok arra, hogy az étkezésem már ne ötletszerű és ne impulzív legyen, hanem képes legyek ésszerű keretek közé szorítani.

A túlsúlyom mögött egy érzelmi cunami megakadályozása állt. A szenvedést hozó érzések elől menekültem, mely egy vékony testalkatú emberen sokkal intenzívebben haladna keresztül, mint egy túlsúlyos emberen. A túlsúly az érzéseinknek a tompítója (független a típusától). Amikor feloldjuk ezen kellemetlen érzéseket, akkor abba marad a menekülés és nincs szükség már a túlsúlyra.

Sokan azt gondolják, hogy az evés pótcselekvés, és abban keressük a kellemes érzéseket, mert másban nem leljük. Ez pontosan így van, ez nálam is jelen volt, az evéstől vártam a kellemes érzéseket és a különböző ízektől. De fontos tudni, hogy ez IS igaz, miként a szenvedéstől való menekülés IS jelen van. Ha csak az egyikkel dolgozunk, akkor nem fogunk eredményt elérni.

A szigorú étrend önmagában kevés

Sokan azt gondolják a siker kapcsán, hogy az csupán egy döntés kérdése. Ez igaz a sikeres emberekre, akik a döntésük után elkezdenek cselekedni, s nincsenek érzelmi akadályaik. A gubanc ott van, hogy a sikertelen, vagy kudarcot vallott emberek számára a siker a döntéssel kezdődik, de önmagában kevés.

Amíg mindenféle diétákat próbáltam betartani (maximum fél napig 🙂 ) semmire nem jutottam! Mert a technika, az étrend, az önsanyargatás, a mindenféle táplálékkiegészítők akkor tudnak segíteni, amíg az érzelmi mintázatomat fel nem oldottam. Addig az összes ilyen termék megvásárlása meddő pénzkidobás volt, s még a kilóimat is gyarapítottam.

Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..