Skip to content

Az értékteremtés igénye minden értelmes életnek része. Nem kell feltétlen alkotó művésznek lennünk vagy vállalkozónak ahhoz, hogy valami értékeset hozzunk létre. Erre képes mindenki más is, ha  a munkáját illetve a mindennapjait odafigyeléssel és törődéssel végzi.

A kínai világképben ezt a fajta állapotot testesíti meg a Jin Föld energiája.

...continue reading "A virágzó és a túlburjánzó élet"

Az iránymutatásra való törekvésünk lehetővé teszi, hogy másokkal együtt egy irányba haladjunk. Nem kell félni az iránymutatástól, mert a valódi iránymutatás mindig személyre szabott. Nincs benne erőszak, csupán egy jelzés arra, hogy miként lehet boldogabb az életünk.

Azt az energiát, mely elegendő útmutatással lát el minket a kínai asztrológiában Jin Tűz energiának hívják.

...continue reading "A világítótorony és a gyufa hatású élet"

Az erős és karakteres emberek legnagyobb ellensége a középszerűség, a megalkuvás és a gyengeség.

A harcosok legtöbb kihívása abból adódik, hogy nem értik a különbséget az erő használata és az erőszakosság között. Ennek a különbségnek a megértése a legnagyobb feladat az életükben.

A harcos attitűd arra épül, hogy a harcosnak igaza van a maga szempontjából. Mivel csak azt érti, s csak azt képesek a legtöbb esetben elfogadni, ezért rengeteg olyan konfliktust és bántást generálnak, amire igazából nincsen szüksége se nekik sem a környezetüknek.

A lovag ezzel szemben képes megérteni a másik embert akkor is, ha a másik ember szemlélete és nézőpontja nem egyezik az övével. Egy lovag is fel fog lépni az ártás ellen, minden erejét beleadva, de csak annyit fog harcolni, mely az ártást megállítja, s egy kicsivel sem többet.

...continue reading "A lovag és a harcos hatású élet"

Az ember, mint faj fennmaradását és előre törését alapvetően meghatározta az a képessége, hogy képes volt egymással együttműködni. A kapcsolódásra való törekvés akkora erőt jelent egy közösség számára, hogy akár néhány ember is - ha van közös céljuk - meg tudja változtatni a világot.

Ezt a fajta összetartozásra való igényt táplálja a kínai szemléletrendszerben a Jang Fa energiája.

...continue reading "A mamutfenyő és a farönk hatású élet"

Életünk egyik alapvető igénye a változás, az átalakulás. Amennyiben azt érezzük az életünkben, hogy képesek vagyunk változtatni bármin, amin csak szeretnénk, akkor minden zajlik a maga medrében. De ha akadályokba ütközünk, akkor a kívánságaink ereje egy áradatként fog elmosni mindent, ami számunkra akadály vagy probléma.

Ezt a fajta folyamatos áramlást és változást biztosító erőt nevezzük a kínai asztrológiában Jang Víz energiának.

...continue reading "Az tenger és az árvíz hatású élet"

Alapvető igényünk, hogy az életünkben legyen egy biztos pont. Valamilyen szinten mindenkinek szüksége van az állandóságra. Ha mindig minden változik, s nincs egy fix pont az életünkben, amihez minden mást viszonyítani tudunk, akkor sodródni fogunk.

Azt az energiát, mely biztosítja számunkra a belső biztonsághoz és állandósághoz való kapcsolatunkat a kínai asztrológia a Jang Föld energiájával írja le.

...continue reading "A hegyhez és a sziklához hasonlatos élet"

Mindannyiunk alapvető igénye a támogatásra való törekvés. Akkor érezzük magunkat biztonságban, ha támogatva vagyunk, s ha támogathatunk másokat is. Ez a két folyamat egymástól elválaszthatatlan, olyan mint az érem két oldala.

Lehet, hogy valakinek nem alapvető igénye a támogatottság, de ettől függetlenül az életében jelen van. Vannak olyan napok, vagy hosszabb rövidebb időszakok az életében, amikor a támogatás hiánya komoly kihívást eredményez. Ezt az állapotot nevezi egyébként a kínai asztrológia Jang Tűz energiának.

...continue reading "A Nap és a tűzvész hatású élet"

Amikor a stresszkezelés kerül szóba, sokan egyszerűen használható, aszpirin jellegű megoldásokra gondolnak. Annak ellenére, hogy a stressz kezelésének megfelelő módja nagyban függ attól, életünk (kapcsolataink) melyik rétegénél tapasztaljuk a feszültséget. A lehetséges megoldási módoknak a kiválasztása mindig egyénfüggő, mert figyelembe kell venni az egyén érzelmi érettségét is hozzá. De ne rohanjunk előre ennyire...

Az egyénre szabott stresszkezelő technikák kiválasztása, illetve az egyéni törekvéseink kapcsán tehát három alapvető szempontot érdemes figyelembe venni:

  1. Melyik életterülethez kapcsolódóan érezzük magunkat feszültnek?
  2. Milyen alapvető igényünket nem tudjuk kielégíteni?
  3. Milyen módszer passzol hozzánk?

...continue reading "A stressz 4 szintje, rétege"

A stressznek tucatnyi megnyilvánulása csak tünete valaminek, ami hiányzik az életünkből. 10 alapvető emberi igénynek, mely nélkül nem teljes az életünk. Az igazi kihívást az okozza, hogy a különböző igényeknek a fontossága emberről-emberre változik, az életünk előrehaladtával és a különböző élethelyzetektől függően.

Amikor stresszről beszélünk, akkor a legtöbb ember értetlenül áll az előtt, miért okoz ugyan az a helyzet valakinek kihívást, míg másnak meg nem.

A stresszünk legfőbb forrása nem a nehézségeinkben keresendőek...

Abban a pillanatban, amikor megértjük a 10 alapvető igényt az életünkben, aminek a kielégítésére az életünk során törekszünk, a stressz okai is egy csapásra világossá válnak.

Amikor a számunkra alapvetően fontos igények nem kerülnek kielégítésre, automatikusan megjelenik az életünkben a stressz. Melynek a tüneteit a különböző élethelyzetek felszínre hozhatják, de a valódi ok az igényeink kielégítetlensége.

Ahhoz, hogy a stresszel meg tudjunk birkózni, az alapvető érzelmi igényeinket kell felismernünk és kielégítenünk. Az igényeink kielégítésben a kihívást az jelenti, hogy az eltérő kapcsolódásokban az igényeink eltérőek, s még ezen területekhez kapcsolt igényeink is egyedi változatosságot mutatnak.

...continue reading "A stressz 10 alapvető oka"

A konfliktuskezelés – legyen annak oka akár belső akár külső – csak a teljesség szemléletén át érthető meg igazán. Amikor a különböző tapasztalatokat nem zárjuk be a jó és rossz ítéletének a börtönébe. Hanem egy teljesség részeként szemléljük mindazt, ami az életünkben megnyilvánul.

Nehéz ma Magyarországon konfliktuskezeléssel, konfliktusok feloldásával, stresszoldással és úgy általában érzelmekkel foglalkozni, mert divat lett valamilyen segítő foglalkozást választani. Régen mindenki mérnök, ügyvéd vagy orvos akart lenni, de ma tömegével jelennek meg a coachok, terapeuták, családállítók, akiknek a tudása sokszor nem nyúlik túl az általuk használt módszer, vagy jobb esetben módszerek határain. S szórják az észt, mint havas estén a hókotró a sót. De ez nem véletlen.

...continue reading "Konfliktuskezelés kihívásai"

A stresszoldás nem egyenlő a kineziológiai módszerek használatával. Izomtesztek nélkül is lehet a nehéz helyzetek kapcsán kialakult stresszel dolgozni.

A klasszikus kineziológia eszköztára egyszerű nehézségek feloldására teljesen jól használható, de az összetett helyzeteknél a végeláthatatlan oldások sora helyett más megközelítést szoktam alkalmazni.

...continue reading "Stresszoldás és tudatosság X"

Inline
Kövess engem a Facebookon is!
Inline
Kövess engem a Facebookon is!