A stressz 4 szintje, rétege

Az egyénre szabott stresszkezelő technikák kiválasztása, illetve az egyéni törekvéseink kapcsán tehát három alapvető szempontot érdemes figyelembe venni:

 1. Melyik életterülethez kapcsolódóan érezzük magunkat feszültnek?
 2. Milyen alapvető igényünket nem tudjuk kielégíteni?
 3. Milyen módszer passzol hozzánk?

A stresszkezelés alapja

kapcsolati háló
Az életünk lényegi része a kapcsolataink összessége. Egy stresszes, zavaró vagy bizonytalan helyzetben alapvetően eltérő módon reagálunk a kapcsolatunk szorosságától függően.

Ahhoz, hogy az életünkben a stresszt kezelni tudjuk, az első és legfontosabb megérteni, hogy az emberi működésünk nem egy egységes egész. A különböző helyzetekben teljesen másképp viselkedünk, s teljesen mást tudunk elérni, mert a különböző élethelyzetekben teljesen másként viselkedünk. Mert más igényeink vannak és más megoldási módszereket használunk.

A legnagyobb félreértés azt hinni, hogy a működésünk egy egységes rendszer. A munkában lehetünk határozottak s törekedhetünk eredményekre, miközben mondjuk az új ismeretségek kialakítása kapcsán lehetünk lágyak, a helyzetekhez alkalmazkodók, befogadó szemléletűek a természetünkből adódóan.

S a legnagyobb bajt azzal hozzuk a fejünkre, ha más területeken jól működő módszereinket akarjuk alkalmazni egy olyan területen, ahol teljesen mások az igényeink és a megküzdési módszereink. Csak nem tudjuk őket érett módon alkalmazni.

A stressz 4  rétege

Sokféle életterület van az életünkben. Egy embernek akár tucatnyi szerepe is lehet az életében: férfi/nő, apa/anya, feleség/férj, valakinek a lánya/fia; barát, főnök és/vagy beosztott, egy közösség tagja. A többi identitást meghatározó szerepünkről nem is beszélve.

Ezen szerepeinket, illetve élethelyzeteket 4 nagy csoportra tudjuk osztani, attól függően, hogy egy-egy helyzetben a kapcsolódásunk mennyire mély, mennyire áll hozzánk közel vagy távol a másik ember vagy helyzet. S a stresszkezelésre használt módszereinket is

A kapcsolódás legtágabb köre

A leglazább kapcsolódást az ismeretlen emberek, a felületes ismeretségek és a távolabbi ismerősök jelentik. Ebbe a kőrbe tartozik mindenki, akivel előszörre, vagy ritkán találkozunk.

Ide tartozik minden olyan esemény is, ami nem velünk vagy közeli ismerőseinkkel történik. Ebbe a kőrbe tartoznak természetesen a távoli rokonok is, akikkel nem tartjuk a kapcsolatot rendszeresen, csak “sátoros ünnepeken” találkozunk.

Aki mindig és mindenkiért aggódik, ami a külvilágban zajlik, annak ezzel a területtel van dolga. Ide tartoznak a rögeszmés környezetvédők az ufó és összeesküvéselmélet hívők éppúgy, mint akik rettegnek a háborúktól, a katasztrófáktól, a bevándorlóktól, stb…

A mindennapi kapcsolataink stressze

A második nagy csoportba a mindennapi kapcsolataink tartoznak. A testvéreink, a szüleink, a barátaink, az iskolatársaink (ha éppen tanulunk) és a munkatársaink (akikkel nap mint nap találkozunk).

Aki folyton aggódik amiatt, mit fognak a környezetében élők mondani, aki aggódik a barátaiért, a szüleiért, a testvéreiért, aki folyton meg akarja oldani mások helyett a nehézségeket, annak ezzel a területtel vannak kihívásai.

Az első két csoport közötti különbséget talán a nagyszülők példáján lehet bemutatni.

 1. A távol élő nagyszülő, akivel csak a nagyszünetben töltöttünk több időt gyerekként, az a távoli kapcsolatok közé fog tartozni.
 2. Míg az a nagymama, aki heti rendszerességgel átjön segíteni anyának a főzésben, az biztosan a közeli ismerősök közé fog tartozni.

S ennek megfelelően az alapvető igényünk és a kapcsolódásunk módja is eltérő lesz (persze vannak kivételek).

A legszorosabb kapcsolódásaink kihívásai

harcoló pár
Ha életünk párjával a kapcsolatunk nem működik megfelelően, azt az egész életünk megsínyli…

A harmadik nagy csoportba a legszorosabb kapcsolataink tartoznak bele. Ez alapvetően saját magunkat jeleni, illetve azt a milliőt, amiben jól érezzük magunkat.

Ebbe beletartozik életünk párjához, illetve az otthonunkhoz való kapcsolatunk is. Ha ezen kapcsolatunkban bármilyen zavar vagy kérdőjel van, az az egész állapotunkra rányomja a bélyegét. Ezen alapul a feng shui módszere is.

A legszorosabb kapcsolatainkba két fontos tényező tud folyamatosan zavart okozni.

 1. Az egyik a korábbi, lezáratlan (elvarratlan) kapcsolatok, melyek átjáróházzá tehetik az intim részét az életünknek.
 2. A másik kihívást jelentő tényező az ikertestvér jelenléte. Aki egy ikerterhesség szülötte, annak az ikre az egész élete során jelen lesz az életében.
  Ez azokra különösen igaz, akiknek elveszett az ikertestvére a magzati időszak alatt. Mert ők ugyan a hatást érzik az életükben (az elvesztés extra mentális és érzelmi terhelésével együtt), de a következmények kezelésében eszköztelenek. Mert az okot nem is sejtik.

A legbelsőbb világunk  kibillenése

A kapcsolódásunk rejtett szintjéhez tartozik minden, amiért nekünk személy szerint felelősséget kell vállalnunk.

 • a gondolataink
 • az érzéseink
 • a testünk és az egészségünk
 • az életfeladatunk
 • A gyerekünk
 • az állataink (háziállatok és a haszonállatok is)
 • s mindenki, akinek a megélhetése tőlünk függ.

Nem szükséges az, hogy valaki a beosztottunk legyen, az is elegendő, ha valakinek rendszeresen pénzt adunk egy szolgáltatásért. Ilyen ember lehet az életünkben a takarítónő, a magántanár, a kertész, a karbantartó vagy  egy nagyobb átalakításnál a kőműves, a vízvezetékszerelő is.

Ők érzelmi szinten egy csapásra a belső kapcsolati körünkbe fognak kerülni, mindenféle átmenet nélkül. S ha valami nem kerekedik megfelelően velük kapcsolatban, az tudat alatt fogja kikezdeni az életünket.

Ezért válhat zavaróvá, ha valakitől egy nagyobb munkát megrendelünk, s a feladat elakad egy ponton. Vagy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy arra számítottunk.

A stresszkezelő módszer megtalálása

Amikor megértettük azt, hogy a stresszállapot melyik kapcsolati rétegünkhöz kapcsolódik, a következő lépés annak megértése, mire is van szükségünk az adott réteg harmóniájának megteremtéséhez.

Meg kell találni minden réteghez azt, hogy:

 • a 10 alapvető törekvés közül melyiknek a megélése fontos számunkra a stesszes életterületen;
 • a 12 stresszkezelési módszer közül melyiket használjuk az adott réteg harmóniájának megteremtéséhez.

A változás örök

A stresszkezelő módszer megtalálásának van pár nehezítő szempontja. Pontosabban pár olyan tényezője, mely a felismerést megnehezítheti, ha nem vagyunk tudatosak ezek kapcsán.

Ha meg akarjuk találni a megfelelő stresszkezelési módszert a pillanatnyi helyzetünkben, jó néhány dolgot érdemes figyelembe venni.

 1. Mindenkinek van egy fő igénye, mely alapvetően meghatározza az életének az irányát. S ez nem más, mint az önmagunkkal, a párunkkal és a lakásunkkal kapcsolatos alapvető igényünk.
 2. Az alapvető igényünk mellet érdemes azt is megvizsgálnunk, melyik stresszkezelési módszert használjuk ezen igényünk kielégítésére .  S ebbe bele tartoznak azon rejtett törekvések is, melyek a választott stresszkezelési módszerünk rejtett, másodlagos motivációját jelenti.
 3. Ha valaki közelebb enged magához, vagy mi magunk közelebb engedünk valakit, többnyire meg fog változni a megélési igény is. Akár gyökeresen megváltozhat a kapcsolat maga is csupán attól, hogy valakit közelebb engedünk magunkhoz.
  Ez épp úgy igaz a barátságok vagy a munkahelyi kapcsolatok formálódására, mint az intim kapcsolódásokra. Ezért lehet valaki kedves ismerős számunkra úgy, hogy sosem lesz belőle igazi barátság. S ezért lehet egy nő és egy férfi nagyon jó barát anélkül, hogy valaha is felmerülne a szorosabb kapcsolat lehetősége.
 4. Nem szabad a természetszerűleg meglévő igényeinket és megoldási stratégiánkat elnyomni, vagy átírni. A törekvéseink és megoldási módszereink minőségén érdemes változtatni.

Idővel minden összetevőhöz fogok írni egy kisebb leírást, melyik törekvéssel mit érdemes kezdeni…

Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..