A kitartó erőfeszítés erejéről minden sikerkönyv ódákat zeng. Elmondják, miért jó, mi a haszna, s miként vezet el a sikerhez. Csak épp a lényeg marad le. Az ok, ami miatt a legtöbb embernek a kitartó munka gyümölcse soha sem ízlelhető meg soha.

A kitartás lényege

A kitartás semmi mást nem jelent, mint annak képessége, hogy amit elkezdek, azt végig is csináljam. Se nem több, se nem kevesebb. Ez az, amit mindenki tud. S pont ez a tudás az, amit nem értünk igazán.

Az életünk tudatos és tudattalan döntések sorozata. Nap mint nap döntések sokaságát hozzuk meg, s ezen döntések alapja zömmel az a napi rutin, a megszokás, ami minden embernek sajátja. S mely a cselekedeteink és időnk zömét alapvetően meghatározza.

Akkor tudunk valami újat beletenni az életünkbe, ha abból mást kiveszünk. Akkor tudunk egy dolgot elérni, ha más dolgokról lemaradunk. S ez az az ár, amit a legtöbben nem tudnak megfizetni.

két járólap között egy apró növény él, s élni akar
Az élet jutalmai a meghozott erőfeszítéseink függvénye is.

A kitartás félreértése

Aki azt gondolja, az előző bekezdés végén rosszul fogalmaztam, az téved. Az emberek nem azért nem érnek el célokat, mert nem akarják eléggé, vagy mert nem elég világos a cél, vagy mert nincs jól kibontva a cselekvési terv. Hanem azért, mert a siker ára számukra sokkal nagyobb, mint ami megérné nekik.

S ez az ár nem tudatos. Sokunk olyan életet él, aminek a gyökerei a szülei életére hasonlít. Mert gyerekként annak az életnek az értékrendjét és szemléletét fogadtuk el, mit a szülöktől, s annak szűk környezetétől láttunk.

Abban a pillanatban, amikor ezen szemlélet és értékrend kereteit valaki átlépi, elveszti azon értékeket vagy azok egy részét, amit számára a család jelentett. S ez az, amit a legtöbben nem tudnak megtenni.

Ehhez a változáshoz egy színpadról előadó ember hatása nem elég. Pontosabban iszonyú kevés. A kezdő lökést megadhatja, átnézhetünk ezen rendezvények révén a „kerítésen túlra”, de a tényleges változás mindig egyéni küzdelem is.

Kitartás: az elkötelezettség ereje

Ahhoz, hogy az új élet lehetősége megjelenhessen, a múlt benyomásaink egy részét bizony el kell engedni. S ennek kapcsán azon múltbeli döntéseinket is át kell írnunk, ami ma már nem szolgál minket.

Persze a döntéseink egy része jó volt, s azt átírni, megváltoztatni nem túl értelmes. Ha számomra fontos például Jézus vagy a magyarságom, vagy bármi más, akkor azt érdemes megőriznem. De sok mást viszont érdemes átalakítani, amitől úgy érzem, el van akadva az életem.

japán erdőben a gyökerek kilátszanak a füldből
A változás útja mindenkinek egyénre szabott, s mindenkinek a saját akadályait kell meghaladnia.

A változás és elköteleződés

A kitartó erőfeszítés egyik nagy titka abban áll, hogy pontosan tudjuk azt, mit szeretnénk elérni. S azt sem árt tudni, mi az, ami elől menekülünk.

De az igazi erőt mindig az adja meg, ha rálátunk arra, mi okozza a változás akadályát. Sokszor ezen másodlagos hatások sokkal jobban gúzsba kötik minket, mint maga az érzelmi-mentális elakadásunk.

Ezerféle módon oldjuk, formáljuk a múltunkat, bevetve mindent, amit csak lehet, s a hőn áhított változás nem jön el soha. Mert a változás akadálya nem lett átformálva. ekkor tárja szét a terapeuta a kezét, hogy most már csak élni kell, miközben a támogatást pont ahhoz nem adta meg, amihez a legnagyobb kell. A változáshoz magához.

A kitartó erőfeszítés titka
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..