Skip to content

Az emberi kapcsolataink tele vannak nehéz helyzetekkel. Amikor a családon belül megjelenik az erőszak, az kiemelten nehéz helyzetet hoz létre, mert a legtöbb embernek az egyik legfontosabb bázisa a családja. Ez még akkor is így van, ha nem mondja ki két emberről egy papír azt, hogy ők egy pár.

Egy kedves ismerősöm évek óta küzdött önmagával. Szakított a korábbi párjával, de a közösen elindított vállalkozásuk összekötötte őket. A szakmai rész a férfié volt, az kapcsolattartás pedig a nőé. Mind a ketten a legjobb részüket adták bele, amitől a vállalkozás nőtt, s termelte a jólétet mindkettőjüknek.

A dolog attól vált kritikussá, hogy a férfi nem tudta elfogadni a szakítás tényét, s minden áron vissza akarta állítani a korábbi helyzetet. Akár erőszakkal is...

Gyakorlatilag kialakult egy róka fogta csuka helyzet. A volt pár megélhetése a vállalkozástól függött, ami kettőjük erősségeinek köszönhette a létét s az eredményeit. Nem lehetett pont emiatt sem eladni sem kettéválasztani.

S folyamatosan termelte a nehezebbnél nehezebb szituációkat.

...continue reading "Zűrös párkapcsolat feloldása"

A nemi erőszak az egyik leggyakoribb traumatikus tapasztalat, melynek pszichológiai következményei főleg a szexualitásra és a partnerkapcsolatokra van kihatással. Sokan nem is mernek belegondolni, mennyi ember életét keseríti meg egy-egy ilyen történet. Egy részük nem is büntethető, mert ténylegesen nem nemi erőszak, de a hatásában mégis olyan eredményei vannak.

Egy kedves hölgy ismerősöm talált meg azzal, hogy pár napja 4 férfi egy szórakozó helyen elkezdte lesmárolni.

Egyikük még a bugyijába is belenyúlt, s miután kimenekült az utcára, sokáig követték. Egy ismerőse segítségével elbújt, majd egy taxival elmenekült.

És nem mert kimenni az utcára. 

Nem tudom, hogy a szeretettel való ambivalens kapcsolat az, mely bevonzza a szexuális erőszakot, vagy a szeretetlen állapot erősödik ki a nemi erőszak hatására.

Minden estere nagyon gyakori, hogy a szexuális ártás áldozatai már a nemi erőszak előtt is küzdenek a a szeretet befogadásával. Ez volt a helyzet a hölgy ismerősömnél is, amit érdemes mielőbb feloldani, hogy az erőszak következményeit fel lehessen oldani.

Az egressziót csak a választás szabadsága írhatja felül
...continue reading "Nemi erőszak"

Egy kedves hölgy ismerősöm egy hosszabb beszélgetés végén megemlítette, hogy szeretett párja pár héten belül elköltözik. Annak ellenére, hogy szerették egymást, s nem volt harmadik fél sem a kapcsolatban. A férje annyira belefáradt az elmúlt évek történéseibe, hogy szüksége volt időre és regenerációra. S ezért el akar költözni.

Egy temperamentumos hölgy keresett meg, mert a magánélete válságba került. A férje (gyerekeinek apja) bejelentette a válást, mert elege lett a kapcsolatból. S végre levegőhöz akart jutni. Ugyan a hölgy másfél éve elkezdett változni, igyekezvén a kapcsolatot megmenteni, de ez kevés volt. S ez a bejelentés viszont végképp padlóra küldte érzelmileg, s nem tudott mit kezdeni a helyzettel.

Néhány tisztázó kérdés után kiderült, hogy két külön szeretetnyelvük van: a hölgy mindent megtett volna az elismerésért, a párja viszont a testi érintés révén tudta megélni a szeretetet. A dolog feloldása picit nehezített volt, ugyanis a hölgynek az érintés komoly érzelmi kihívást jelentett.

Elsőre szexuális erőszakra gyanakodtam, mert az érintésfóbia mögött gyakran a szexualitáshoz kapcsolódó sérülés húzódik meg. De a történet egy picit más volt ebben az esetben, ha nem is lőttem túlságosan mellé.

Két-három éves korában a háziorvosa szerint valami probléma volt az elsődleges nemi jellegével, s ezért elküldte szakorvoshoz. Valamit úgy ítélt meg, nem szokványos kinézetű annyi idősen.

A szakorvosi rendelésen végül kiderült, hogy semmi érdemi dolog nincsen, de a hölgy nemisége még ettől megkérdőjeleződött, mely nagyon sok területre kihatott az életében.

...continue reading "Szeretet és válás?"

Egy gimnazista kislány asztmával és pánikrohammal küzdött, mely az iskolai eredményeire is rányomta a bélyegét. A betegségéből következően az év végén matematikából megbukott, aminek az augusztusi kijavítása is kétségessé vált, a folyamatosan hullámzó teljesítménye miatt.

Egy gimnazista kislány asztmával és pánikrohammal küzdött, mely az iskolai eredményeire is rányomta a bélyegét.

A betegségéből következően az év végén matematikából megbukott, aminek az augusztusi kijavítása is kétségessé vált, a folyamatosan hullámzó teljesítménye miatt.

Néhány tisztázó kérdés után kiderült, hogy a történet mögött az édesanyja folyamatos bántása állhat. Az édesanyja – a félre értelmezett spirituális nézete miatt – a lányára úgy tekintett, mint karmikus sorscsapására, s ennek megfelelően is állt hozzá a lányához.

Nem volt módom ez alkalommal az édesanya történetére részletesen ránéznem, így nem tudom, mi okozta a nagyon fura mentális és érzelmi hozzáállását a gyerekneveléshez, de attól még így is érdekes dolgok jöttek fel ezen történet kapcsán.

...continue reading "Asztma és pánikroham"

Az önbizalomhiánnyal kapcsolatban sokaknak van egy olyan hamis képe, hogy csak el kell dönteni, hogy mit akarunk, s minden megy, mint a karikacsapás. Igen, akiknek van önbizalma, azokra ez igaz, de különben ez az egyik legnagyobb önbecsapás, amivel tönkre tehetjük az életünket. Mert elvesztjük a kitörési pontot az önbizalom hiányának állapotából.

Az önbizalomhiánnyal kapcsolatban sokaknak van egy olyan hamis képe, hogy csak el kell dönteni, hogy mit akarunk, s minden megy, mint a karikacsapás.

Igen, akiknek van önbizalma, azokra ez igaz, de különben ez az egyik legnagyobb önbecsapás, amivel tönkre tehetjük az életünket. Mert elvesztjük a kitörési pontot az önbizalom hiányának állapotából.

Ahhoz, hogy érdemben változzon az életünk, ahhoz cselekedni kell. Apró lépéseket kell tennünk azért, hogy megtapasztaljuk azt, hogy képesek vagyunk másképp is élni az életünket. Ezernyi kihívás van az életünkben, s nem mindegy, minek adunk teret, s minek nem.

Ha bántanak minket, ha nem értékelnek minket megfelelően, akkor igen is ott kell hagyni az embereket. A testvéreinkre, a szüleinkre nem mondhatunk nemet, mert azzal magunk alatt vágjuk a fát. De a cselekedeteikre, a bántásukra igen. Elemi érdekünk, hogy megvédjük magunkat mások bántásától. Mert mások bántása ássa leginkább alá az önbizalmunkat.

Ez arra a hölgyre is igaz, aki erőtlen és önbizalomhiányos állapotban keresett meg.
...continue reading "Az önbizalom hiánya és az erőtlenség"

Egy kedves barátom megkért arra, hogy segítsek neki egy házeladás kapcsán. Jó pár évvel ezelőtt egy vállalkozáshoz vásárolta az ingatlant egy üdülőövezetben, de a vállalkozásból végül nem lett semmi. Mivel a lakhelyétől a házikó több mint 100 km-re volt, s kiadni sem igazán tudta, szívesen túladott volna rajta, de évek óta nem sikerült.

Ennek a munkának a megértéséhez érdemes tudnunk, hogy minden olyan hely, ahol élünk, részben átveszi azokat az érzelmi lenyomatokat, amelyek az adott helyhez kapcsolódnak, vagy abban a térben felmerültek.

Ez gyakorlatias szinten úgy jelenik meg, hogy sokszor belépünk egy helyre, s nem érezzük jól magunkat ott – anélkül, hogy a múltbeli eseményeknek tudatában lennénk. Szabályosan elmenekülünk néha, mert annyira nem tetszik a hely, s annak légköre. S az ilyen történetek például egy ház eladását nagyban megnehezítenek.
...continue reading "Egy házeladás kálváriája"

Egy hölgy az alábbi történettel keresett meg:

Kedves Viktor!

Nehezen írom le a problémámat, mert nem mai keletű, de még időnként zaklatott vagyok, ha rágondolok.

Hárman vagyunk testvérek. Van egy bátyám és egy öcsém. Mindig azt gondoltam egyformák vagyunk a szüleinknek, de egy elszólás után rá kellett jönnöm, hogy én csak másodlagos lehetek a két fiú után. Elfogadtam, nem csináltam belőle nagy ügyet.

Én elváltam 29 évvel ezelőtt. Két lányom van, akiket már felneveltem és élik a saját életüket. Az élet úgy alakult,hogy a szüleim rám maradtak, amikor a fiúk megnősültek, ennek fejébe a házunk fele az enyém maradt, a másik feléből a testvéreimet kifizettem. Amit akartak még elvihettek a lakásból, amíg a szüleink éltek.

A betegségek jöttek szépen sorba, először édesanyámnál aki 2008-ban meghalt, majd a papánál aki követte 2010-ben. A testvéreim nem látogatták őket, velem sem tartották a kapcsolatot.

Édesanyám halálakor még nem szóltam semmit nekik. A papa halálakor este nyolckor megjelentek a fiúk miután az öcsémnél /6 házzal lakott tőlem arrébb/ két óráig tanácskoztak gondolom, mert a bátyám autója ott állt a ház előtt. Amikor csengettek és közölték velem, hogy beszélnünk kell, nem engedtem be őket. Azt mondtam csak meghalni kell, beszélni addig kellett volna, amíg a szüleink éltek.

Természetesen megharagudtak. Én úgy gondoltam talán elgondolkodnak azon, amit mondtam, nem így történt. Most nyugdíjba mentem és a rendezetlen dolgaimat próbálom rendbe tenni. Nem haragszom a testvéreimre csak a szüleinkkel való bánásmódot nem tudom elfogadni. Azt gondoltam már túl vagyok ezen, de még mindig elő-elő jön a dolog.

Mit tegyek?

...continue reading "Családi konfliktus"

Az önbizalom hiány feloldása egy folyamat, melyet nem lehet siettetni vagy egyes lépéseket kihagyni. Persze egyes akadályozó tényezőket eltávolítva egyszerűbbé válhat a folyamat, s akár gyorsabban is lehet haladni. A változás kulcsa ettől függetlenül a gyerekkori tapasztalataink átírása, újraértelmezése.

Az önbizalom semmi másról nem szól, mint annak tudata, hogy amit elhatározok, azt el is érem. Amikor nem teljesül, amit eltervezek, akkor az önbizalmam jelentősen csökkenni fog. Amikor ezt megfordítjuk, s elkezdjük tudatosan sikerek elérésének örömével bombázni a tudatunkat, akkor az önbizalom meg fog erősödni.

...continue reading "Önbizalomhiány feloldása"

A diszlexia hasonlóan a diszgráfiához és a diszkalkuliához egy tanulási nehézség. Alapvetően az olvasási képesség akadályát jelenti, és többnyire első osztályban szembesül vele a gyerek és a szülei. Egy diszlexiás gyerek nem fog fél éven belül megtanulni olvasni, nem lesz képes az olvasott szöveget megérteni, s számukra nem működik a képolvasás technikája sem (nekem sem működött).

A diszlexiát illetve úgy általában az összes diszfunkciót sokan átoknak tartják, mert nem értik, hogy miről szól.

A diszlexia arról szól, hogy valaki gyorsan meg tud tanulni olvasni (őket nevezik "egészségesnek"), valaki pedig nem, mert több időbe teléik neki (ő lesz a "diszfunkciós).

...continue reading "A diszlexia következményeinek feloldása"

A diszgráfia hasonlóan a diszlexiához és a diszkalkuliához egy tanulási nehézség. A lényege az, hogy gyerekként lassabban tanulunk meg írni, s később az írás sebességünk a többiekétől el fog maradni.

Egy diszgráfiás gyereknek pont ebből adódóan hatalmas kihívás lesz a tollbamondás és a helyesírás, mert a nehézségeivel a környezete illetve az iskolai szituációk folyamatosan szembesíteni fogják, miközben a megfelelő érzelmi és technikai segítséget többnyire nem kapják meg.

...continue reading "A diszgráfia következményeinek feloldása"

A hiperaktivitás a modern iskolarendszer kudarcának terméke. Minden ember mozgásigénye különböző, aminek meg van a természetesen a következménye is. Van akinek kevés mozgásra van szüksége, valakinek többre. Egy hiperaktív gyereknek pedig extrán sokra van szüksége. A hiperaktivitás nem bűn, nem jellemhiba, s nem is orvosi kérdés, hanem biológia. Aki ez ellen harcol, az a valóságot akarja megerőszakolni, pontosabban a gyereket.

A hiperaktivitás szó szerint túlmozgást jelent, pontosabban túlzott mozgásigényt. De maga az elnevezés egy tévedés.

Hiperaktívnak azt a gyereket hívják az iskolában, aki nem képes egy 45 perces órát végigülni. S ennek révén kilógnak az iskolai keretekből.

...continue reading "A hiperaktivitás következményeinek feloldása"

Inline
Kövess engem a Facebookon is!
Inline
Kövess engem a Facebookon is!