Az életút elemzés egy olyan alapvető pontja az önismeretnek, amit a legtöbb esetben kihagynak az emberek. Olyan instant megoldásokat keresnek, aminek a révén az életük egyszerűbbé válik. Csak épp ezen megoldások megtalálásához nincsen egy olyan eszközük, mely az ember számára személyre szabható.

Ahhoz, hogy átláthassak a káoszon, én az életutak elemzéséhez a kínai asztrológiát hívom segítségül. Elegendően szemléletes, hogy könnyen megjegyezhető legyen, és elegendően sokrétű, hogy az apróbb részleteket is jól bemutatja.

A személyre szabott válaszok megtalálása

Amikor elkezdek valakivel dolgozni, szinte mindig arra terelődik a fókusz, a különböző élethelyzetek (konfliktusok), illetve a tapasztalható változások milyen okokra vezethetők vissza. A miértek megválaszolására két útirány is lehetséges.

 • Amikor egy konkrét konfliktus van, akkor a kialakult konfliktus érzelmi és mentális okok feltárása a feladat. Arról szól az egyéni blokkoldás.
 • Az életút elemzése akkor kerül előtérbe, ha sok hasonló helyzet van valaki életében, vagy túl sok a baj, s az egész élet a szétesés a káosz fele tart.

A tömör, sorvezetőként használható  meglátások használata jó útirány. Egyerűbbé, érthetőbbé és kezelhetőbbé teheti a mindennapjaink kihívásait.

De csak akkor működőképes ez a fajta megközelítés, ha pontosan látjuk, mi az, ami mozgat bennünket. Mert csak a motiváció alapján határozható meg az igazán működő, személyre szabott megoldás. Különben csak próba cseresznye alapon próbálkozunk jobbá tenni az életünket.

Az életútelemzés fókuszai

Amikor arra terelődik a figyelem, a sokféle nehézségnek és zavaros történetnek mi a közös pontja, mi az a mintázat, ami az egészet meghatározza, 5 alapvető lépés mentén szoktam haladni:

 1. Mi a hozzám forduló életében a 10 alapvető igény közül a legfontosabb? Az milyen módon sérülhetett, s mit lehet azért tenni, hogy az igény megélése a mindennapok része váljon?
  az alapvető igényünk meghatározása szerintem minden önismeret és tudatos átalakulás alapja. Enélkül értelmetlen arról beszélni, hogyan lehet jobb valakinek az élete.
 2. Miként próbáljuk elérni az alapvető igényünk megélését? miként használjuk az alapvető igényünkből származó tendenciánkat arra, hogy jól érezzük magunkat?
  Elsőre ez a kérdésfeltevés kicsit fura lehet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az alapvető igényeink teljesülését érdemben eltérő módon igyekszünk megvalósítani.
 3. Ezek ismeretében nézzük meg a másodlagos preferenciákat. Ekkor kerülnek elő a kapcsolataink, mely sokunk életében a stressz 4 rétegének a forrásai.
  S ugyan ehhez tartozik annak a megértése is, ahogyan a világot közel engedjük magunkhoz.
 4. Ezek után térhetünk rá az élet 5 fő összetevőjének a vizsgálatára. Ennek kapcsán rajzolódik ki, miként működünk valójában a világban.
  1. Mi az, ami minket támogat, s mi az, ami nehézséget okoz?
  2. Miként oldható fel ez a helyzet?
  3. S mi az, aminél nincsen jobb választás, mint az elfogadás?
 5. Az életünk során mind a 10 alapvető igény megjelenhet, de ezek között a hangsúly folyamatosan változik. Hiszen mások vagyunk gyerekként, 18 éves “felnőttként”, s megint teljesen mások a negyvenhez közeledve…

Ezek megértése és megfigyelése az életünk állandó átalakulásának és változásának megértését adhatja nekünk. Ugyan napról napra változunk, de kicsit távolabbról, nagyobb időközöket vizsgálva a változás sokkal jobban tette érhető.

Amikor a változást nehezen tudjuk befogadni, akkor bizony menetrendszerűen megjelennek a krízisek. Ha nem számítunk rá és nem kalkuláljuk be a változást.

Az életútelemzés fókuszai egyébként a klasszikus kínai asztrológia lépéseihez igazodnak. A konzultáció alatt igyekszem majd a konkrét életút kapcsán érdekes részeket bemutatni. Egyszerűen, gyakorlatiasan és közérthetően.

Egyedi kihívások földjének térképe

A helyzet ezen a ponton válik bonyodalmassá.

 • Az alapvető igényeink és a megoldási stratégiáink ezernyi kombinációja elégégé változatossá teszi az emberiséget. Okozva nem kevés kihívást és fura helyzetet a mindennapokban.
 • Ehhez jön hozzá annak a megélése, ahogyan másokhoz viszonyulunk, ahogy a munkában és a magánéletünkben a kapcsolatainkat megéljük. Annak minden kihívásával és örömével együtt.
 • S közben a másodlagos preferenciáink hangsúlyai is változnak, melynek következtében az életünkben a kapcsolataink és céljaink is időről időre átalakulnak vagy megváltoznak.
 • Amivel bizony a megoldatlan és lezáratlan történeteink száma szépen el kezd nőni. Okozva egyre növekvő számú kihívást az életünkben.

Zárjuk le a feloldatlan történeteinket!

Amit én ebben a helyzetben javaslok, hogy ne várjuk meg, míg a sok lezáratlan történetek egy átjáróházzá teszik az életünket. Hanem kezdjünk el rendet tenni az életünkben.

Ennek első, és legjobb módszere a fenti káoszban való tisztánlátás. Annak megértése, mit miért teszünk vagy nem teszünk. S miként válhat az életünk egyszerűbbé s könnyebbé, a saját igényeink alapján:

 • Fontos, felkészülés gyanánt mindenki fogalmazza meg a találkozó előtt az aktuális kérdéseit.
 • Másrészt készüljön fel mindenki az életéből. Mert elsőnek mindig azt kérem, hogy aki eljön hozzám, az mesélje el az életét röviden (hogy én is lássam, mi van az életében).
 • Majd ezek ismeretében megkeressük meg a fenti 5 kérdésre a válaszokat, és a gyakorlatias, a mindennapok kapcsán is jól használható, egyedi “használati utasítást” az élethez.
 • Mivel 2 óra alatt rengeteg minden felszínre szokott jönni, érdemes jegyzetelni. A ráérzéseim ilyenkor nagyon beindulnak, s olyan összefüggésekre is rá tudok mutatni, mely egyébként eszembe sem jutnának az emberről.
 • S ezek ismeretében a találkozó végén át szoktuk beszélni az éppen legaktuálisabb kérdéseket is. S itt szokott elég sokaknak érdekes meglepetéssé válni az élet. Az előzőleg átbeszélt szempontok alapján a megoldások egyértelműek, világosak, s ami a legfontosabb, megvalósíthatók.
Hívjon fel, s lásson rá az életére!

Telefon: 20/249-7326

A találkozókat Budapest belvárosában, vagy Veszprémben szoktam megtartani.

Egy alkalom ára 15.000 forint

Mutasd meg az ismerőseidnek is!
Inline

Kövess engem a Facebookon is!

Inline

Kövess engem a Facebookon is!