Zűrös párkapcsolat feloldása

Egy kedves ismerősöm évek óta küzdött önmagával. Szakított a korábbi párjával, de a közösen elindított vállalkozásuk összekötötte őket. A szakmai rész a férfié volt, az kapcsolattartás pedig a nőé. Mind a ketten a legjobb részüket adták bele, amitől a vállalkozás nőtt, s termelte a jólétet mindkettőjüknek.

A dolog attól vált kritikussá, hogy a férfi nem tudta elfogadni a szakítás tényét, s minden áron vissza akarta állítani a korábbi helyzetet. Akár erőszakkal is…

Gyakorlatilag kialakult egy róka fogta csuka helyzet. A volt pár megélhetése a vállalkozástól függött, ami kettőjük erősségeinek köszönhette a létét s az eredményeit. Nem lehetett pont emiatt sem eladni sem kettéválasztani.

S folyamatosan termelte a nehezebbnél nehezebb szituációkat.

Fontos ezen a ponton is kihangsúlyozni, hogy sok hasonló helyzet van, de a történések sava-borsa mindig a részletekben van.

Minden helyzet más, minden történethez az érzések részben mások. Még akkor is, ha az alapmintázat nagyon hasonló.

A bántó kapcsolódás feloldása

A bántás legalább olyan erős kapcsolatokat hoz létre emberek között, mint a tisztelet és a szeretet. Legyen az akár nemi erőszak, érzelmi vagy fizikai bántás, agresszió.

Amíg egy bántalmazó kapcsolat eredményét nem oldjuk fel – s nem tudunk másképp ránézni a történtekre, csak a fájdalmunkon keresztül – addig bizony hatni fog ránk.

Minden kapcsolódásunkra rá fogja nyomni a bélyegét. Ez az a teher, amiről a Biblia azt írja, hogy az utódaink 7 generáción keresztül is viszik magukkal. S ebben az esetben is részben erről volt szó, ami elsőre nem is volt egyértelmű számomra.

Azt hittem, elegendő csak a konkrét történettel dolgozni. Aztán kiderült, van egy korábbi, hasonló történet is. Érzelmi és fizikai agresszióval, anyagi kihasználással, bűntudatkeltéssel, és hatalmas anyagi veszteséggel. Volt egy családi minta, amin még volt mit formálni.

A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az érzelmi kapcsolódás feloldása

Minden kapcsolat feloldása avval kezdődik, hogy tudatosítjuk: egy kapcsolatnak rengeteg szintje van.

Nem akkor van vége egy kapcsolatnak, ha ágytól asztaltól elváltunk.  Bármennyire is fáj, mentálisan és érzelmileg is el kell válni. Aminek az elvégzése mindenkinek a saját felelőssége és feladata.

Amíg azon morfondírozunk,

  • hogy megérti-e valaha a másik a mi helyzetünket,
  • szembesül-e a másik a tetteivel és annak következményeivel
  • hogyan tehetnénk semmissé mindent, s lehetnénk újra boldogok

addig szó sincs érzelmi elválásról. Csak arról, hogy folyamatosan újratermeljük mindazt, amitől szenvedünk.

Ha a párkapcsolatunk már nem idilli, tenni kell valamit.
Vagy másképp kell megélni, vagy mással.

A kapcsolat alapjainak elengedése

A kapcsolatok erejét a közös élmények adják. Az együtt megélt öröm (és fájdalom) ezernyi szálon összeköt a másikkal. Ezen élmények emlékei időről-időre feljönnek, táplálva a kapcsolatainkat.

Van itt egy nagyon kellemetlen történés:

  1. Aki nem tud valódi kapcsolatokat kialakítani, az pont az emlékezés képességét blokkolja.
  2. A kapcsolódás és emlékezés blokkjai mögött többnyire ezernyi bántás van, ami kialakítja az érzéketlenséget.
  3. Az érzéketlenség pedig újabb bántáshoz vezet, mert nem tud érzelmi szinten emlékezni.
  4. S pont azt adja tovább az érzéketlen ember, amitől maga is szenved.

S viszi mindezt bele az összes “kapcsolatába” extra kihívásként.

A kapcsolódás mechanizmusa tartja egyben a kapcsolatokat, s nehezíti meg a szakításokat, a kapcsolatok lezárását. De amikor “zavar van az erőben”, néha nincs más választás, ha ÉLNI szeretnénk.

A kapcsolatainkban anyagi téren is kialakulnak összefonódások, amit érdemes elrendezni egy kapcsolat végén. Főleg ha közös vállalkozás is van. Legjobb, pont a közös élmények miatt, az anyagi jellegű kapcsolatokat is lezárni, amennyire csak lehetséges.

A teljesség kedvéért megjegyezném, hogy a közösen vállalt gyerek anyagi támogatása mindkét szülő feladata, azt természetesen nem lehet lezárni csak úgy (ebben az esetben erről nem volt szó).

Gondolatok és érzések távol tartása

Egy (pár)kapcsolat lezárása mindig is művészet volt. Két ember kapcsolódása – ha az valódi, s nem csak jól elvagyunk a másik ember mellett – életünk minden szegletét érinti. Mondhatnánk úgy is, hogy a csontunkig hatol. S ennek megfelelően fáj az is, ha az a kapcsolat megszűnik.

A kapcsolódásaink elengedni pont ezért akár évekbe is telhet. Amihez nagyon hasznos támasz lehet a szemlélődő meditáció. Ennek lényege, hogy igyekszünk a tapasztalatoktól némi távolságot tartani.

A meditáció segíthet abban is, hogy felismerjük azon teljesen alaptalan reakcióinkat, amik miatt magunkat hibáztatjuk a történtekért. Miközben megfeledkezünk arról, hogy a kapcsolatok mindig két emberen múlnak. Főleg, ha a volt párunk viselkedése (reakciói s kijelentései) azt a hamis képet erősíti, hogy mindenért mi vagyunk a hibásak.

Ha zűrzavar van az életünkben, az érzéseinkben és a gondolatainkban, akkor érdemes egy alapos nagytakarítást végezni.

A múlt elmúlt

Abban a pillanatban elmúlik a múlt összes szenvedése és annak hatása, amikor elengedtük a múlt árnyait. Nem egyszerű, rengeteg tapintatot kíván, de szükség van rá.

A tapintatra azért is szükség van, mert nem lehet az elengedés folyamatát siettetni, erőltetni. Másrészt érdemes mindazt a jót és kellemeset megőrizni és megbecsülni a másikban, amit kaptunk, s amitől több lett tőle az életünk. Miközben az ártásra és a bántásra tisztelettel nemet mondunk.

Ez segíti a magunk szerepének az elfogadását is. Amint meglátjuk miként kerülnek be a nehéz helyzetek az életünkben, elkezdhetünk mást tenni, s kezünkbe venni az életünk irányítását. Míg nem engedjük el azon mintáinkat, amik révén folyton a szenvedést hozzuk létre az életünkben, addig semmi sem fog változni.

Ha a megoldást mindig csak másoktól várjuk, s nem akarunk tudatosan magunk is tenni a jövőnk jobbításáért, akkor nehézségek sorát fogjuk átélni. Sokan nem képesek megtalálni önállóan a változás útját. De bárki megtalálhatja az életében azokat az embereket, akik képesek a saját útjának a megleléséhez.

Mások támogatása pont akkor kerül nagyon előtérbe, ha például a családi mintáink szembe mennek a habitusunkkal. Itt is ütközött a hagyományos női szerepfelfogás és a hölgy agilis, vállalkozói attitűdjével. A hozott mintáink sokszor nem illeszkedik a modern világ igényeihez, amit bizony érdemes átírni.

A jelenünk újraírása

Az életünk akkor újul meg, ha képesek vagyunk végre továbblépni.

Ahhoz, hogy merjünk mást tenni, mint eddig, el kell fogadnunk egy nagyon furcsa dolgot. Bármi is történt, attól még elfogadhatóak vagyunk mások számára. S nem kell cipelnünk magunkon a korábbi sérüléseinket, mint egy bélyeget.

Jól érezhetjük magunkat, és nyitottak lehetünk a világ fele akkor is, ha korábban bajba kerültünk. Csak le kell zárni a múltat. És elengedni annak kényszerét, hogy folyton a régi hibáinkat ismételjük.

Merhetünk újra álmodni. Szabadon és gyermekien. Elengedve mindazt, amit korábban magunkról gondoltunk, akár tudat alatt. Ha ezt sikerül megélnünk, akkor már arra sem lesz szükség, hogy másokat támogassunk, ha épp befarol az életük.

Formáld át az életed minél hamarabb!

Jelentkezz most, hogy megváltoztasd a párkapcsolatod vagy annak minőségét!


Fontos megjegyzés:

A személyre szabott, 3 lépéses blokkoldás egy fizetős szolgáltatás, melynek időtartama a kérdés jellegétől és összetettségétől függően változhat.

Egy személyes blokkoldás tipikusan 3-5 órányi munkával jár, melynek része az esettanulmányoknál is olvasható részletes leírás elkészítése.

Egyénre szabott blokkoldás díja 8000 Ft/ óra

A munkát akkor kezdem el, ha a munka előlegeként 3 óra munka ára megérkezik a bankszámlámra. Mivel az oldás nem tudom visszacsinálni, meg nem történtté tenni.

Igyekszem a megkeresésre pár napon belül reagálni.

Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..