Az örömet sok minden ki tudja váltani az életünkben, s ezek közül a célok elérése az egyik nagyszerű lehetőség. Önmagában ugyan nem okoz mindig és minden helyzetre univerzális megoldást, de képes arra, hogy az életünknek irányt adjon, s a változás irányát is meg tudjuk ennek révén határozni.

A célok félreértése

A célok kitűzéséről a menedzserirodalom ír rengeteget. Pontos célkitűzési technikák leírását, a különböző életterületekre lebontott megvalósítási tervekkel kiegészülő technikai gépezetek születnek ezen könyvek hatására.

Nem állítom, hogy maga a célkitűzés nem jó. Ennek az oldalnak a megalkotása során is megfogalmaztam azt,

  • Miért hoztam létre;
  • Mit akarok elérni;
  • Milyen részlépések mentén akartam oda eljutni, ahol ez az oldal most tart.
  • S azt is kontosan tudom, hogy ennek a cikknek milyen szerepet szánok az oldalamon.

De nem akartam az elkészítését határidőhöz kötni. Pont attól lett ilyen, hogy nem profi akart lenni, hanem működőképes és hasznos.

A célkitűzés szerepe

A célok olyan, mint tengerésznek az irányzék. Meghatározza az irányt, amerre haladni akarok, de a megvalósítás részletkérdéseit a lehetőségek tárházához igazítom nap mint nap.

Ennek következtében az eredmény is igazodni fog ahhoz a feltételrendszerhez, ami éppen jelen van. A 100 %-os tervkövetés egy illúzió. Ódákat zengnek róla mindenféle gazdasági és motivációs előadók, mindent meg akarnak tenni a hatékonyság jegyében.

Csak valahol az ember és az emberség, hiányozni fog a spontaneitás és a felszabadultság az életből.

Célok túlhangsúlyozásának oka

A teljesítménykényszer, az óramű pontosságú teljesítmény vágya a gyáripar kialakulása, és a mechanikus materialisták számlájára írható.

Az volt a jó, a kívánatos, aki képes volt egységnyi idő alatt minél többet, szebbet jobbat s kívánatosabbat előállítani, s mindenki mást ezzel párhuzamosan kevesebbnek és értéktelenebbnek állítottak be.

Ez igaz volt a gyárak s üzemek tulajdonosai szempontjából, de amikor ez lett az emberi értékmérés abszolút mércéje, akkor az ember átalakult egy csavarrá a gépezetben.

A célok túlhangsúlyozásának következménye

Az emberek munka alapú értékelése sok embernek jó, sok embernek meg pont nem. Okozva ezernyi frusztrációk és gátat, melynek következtében az emberek zöme még azt sem éri el, amit egyébként kényelmesen elérhetne.

Ennek következtében kialakítva a kisebbrendűségi érzést, frusztrációt, alul teljesítést, iskolai és munkahelyi kudarcok sorát. A magánéleti kihívásokról nem is beszélve.

Felhozva a korábbi tapasztalatok emlékeit el lehet engedni ezen nehézségek okát, átformálva az életet. Felszabadítva a testünkben elraktározott érzelmi lenyomatokat elengedjük azokat.

A következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre ez a történet még hatással lehetett. S minden egyes ponthoz megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt, mert akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták akadályozzák a változást, időnként pedig konkrét életrajzi eseményekhez is kötődnek ezen félelmek, amiket fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

Célok elérése K
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..