Skip to content

Az anyagi különbségek egyidősek a társadalmak kialakulásával. Ugyan különböző elméletek és próbálkozások vannak arra, hogy a szegénységet megszüntessék, de a tapasztalat szerint ezek tényleges megvalósítása nem megy, hamvába holt ötlet.

Aki többet teljesít, aki többet tesz, vagy olyasmit csinál, aminek az értéke nagyobb egy adott közösségben, annak mindig is több pénze, több lehetősége és ebből adódóan sokszor több megbecsültsége is volt.

Sokakat a pénz csak azért motivál, mert ezzel elismerést és lehetőségeket szerezhetnek. Másokat az alkotás öröme hajt, melynek következtében az emberek egyszerűen többet adnak az elvégzett munkájáért, mert az ténylegesen többet ér.

...continue reading "Anyagi bőség alapja"

Az egzisztenciális félelmek a szexuális és szociális félelmekkel együtt életünk legfontosabb meghatározói. A félelmeink sokkal jobban meghatározzák a gondolkodásunkat és a döntéseinket, mint bármilyen elv, vallási szabály vagy célkitűzés. Pontosabban a félelmeink határozzák meg a "racionális" döntéseinket.

Az egzisztenciális félelmek Magyarországon sokkal inkább meghatározóak, mint a környező országokban. A két világháború után megtapasztalt nélkülözések, az elvesztett területekkel és az összeomló gazdasági helyzettel, ezen félelmeket sokkal jobban középpontba állította, mint más országokban.

Ezen történelmi előzményekhez hozzáadódott a kilencvenes években a munkahelyek tömeges megszűnése, az elszabaduló infláció, rengeteg reményt vesztett élet kialakulása s a tömeges elszegényedés. A kétezres évek devizahitelezése, az elmúlt évek elszabadult albérletárai, ezek után már csak extrák voltak.

...continue reading "Egzisztenciális félelmek"

A vesegörcs egy olyan pontja az életemnek, mely jó ideje elkísér, s mivel ezer ponton kötődik életem bonyodalmaihoz, nem egyszerű végére járnom. Ezernyi olyan életesemény van, mely kapcsán a vesém bejelez, s annak feloldás nélkül a vesémmel csak feleslegesen küzdöttem

Igyekeztem más különböző módszerekkel végére járni a történésnek, s egy családállítás segített pár éve, majd próbálkoztam a talpmasszázstól a tibeti hangtálakig mindennel. Valami még is jelen volt, s a tünetek időről időre feljöttek.

Természetesen nem vagyok elvakult, egy görcsroham esetére mindig van nálam Buscopan és NO-SPA is. De nem szeretném az életem hátralevő részét egy gyógyszertől való függésben tölteni, időnként megjelenő éles fájdalmakat elviselve, ha nem feltétlen muszáj.

...continue reading "Vesegörcs és kávéfüggés"

A statisztikák szerint ma Magyarországon minden harmadik ember túlsúllyal él. Én is közéjük tartozom, s pont ezért néztem ezen történet mélyére, megvizsgálva azt, milyen három alaptípusa van a kövérségnek, s milyen eltérések adódnak ebből.

A statisztikák szerint ma Magyarországon minden harmadik ember túlsúllyal él. Ebben az esettanulmányban a saját példámat fogom megmutatni, mivel én nem akarok hasonlítani arra a suszterra, akinek lyukas a cipője. 🙂

A túlsúly kapcsán is érdemes tudatosítani magunkban, hogy a fizikai megjelenés csak egy tünet. Mögötte sokkal több van, mint érzelmileg, mint mentálisan, s éppen ebből adódóan a túlsúly megjelenése is különböző lehet.

  • Az első típusba a micimackó-alkat vagy sörhas kinézet tartozik, melynek alapja az érzelmi bizonytalanság és zaklatottság (ez jellemző rám is).
  • A második típusba többnyire nők tartoznak. A széles csípő, amit neveznek körte alkatnak is, többnyire erőteljes személyiséggel, határozott, irányító alkattal párosul. Ennek gyökere az elárultatottság érzete.
  • A harmadik típusra a legjobb példa a Michlen baba, aki minden porcikájában duci. Kisbabáknál őket szoktuk vasgyúrónak hívni. Jellemzőjük az elhagyatottság és a függőség, akik talán a legnehezebben tudnak fölös kilójuktól megszabadulni.

...continue reading "Túlsúly okai"

Inline
Kövess engem a Facebookon is!
Inline
Kövess engem a Facebookon is!