A biztonságra való törekvés egyidős az emberiséggel. Ez a túlélésünk egyik záloga. Aki nem képes magát biztonságban érezni a világban, annak az élete egy végeláthatatlan küzdéssé válik. Minden lépés sokkal több időbe, erőfeszítésbe fog kerülni, mert a biztonság illúziójának megteremtése rengeteg extra erőfeszítésbe kerül.

A biztonságra törekvés hatása

Az életünk túlbiztosítása hosszabb távon egyre bizonytalanabbá és kiszolgáltatottabbá tehet bennünket. Ennek következtében a biztonságra való törekvés egy ponton túl ördögi körré válhat.

Erről szól szinte az összes olyan törvény, mely a mindennapjainkat szabályozza (KRESZ, élelmiszer-biztonsági előírások, PTK, BTK). De ugyan ezen jelenségnek egy másik vetülete az ezernyi biztosítás, a végzettséget igazoló papírhoz való ragaszkodás épp úgy, mint az emberi ajánlások alapján választott szakemberkeresés szokása.

A biztonság jó, a biztonság szükséges, de aki mindent túlbiztosít, s minden körülményt ideálissá akar varázsolni, az érezhetően lemarad ahhoz képes, mint amit ténylegesen elérhetne.

A biztonságra való törekvés oka

Akinek nincs meg a biztonság érzete az életében, s folyamatosan retteg valamitől, ami talán sosem következik be, az kénytelen szembenézni életre egyik legnagyobb traumájával.

A tapasztalat azt mutatta meg, hogy a belső biztonság érzetének hiánya többnyire a várandósság és a kisgyerekkor nehézségeiben keresendő, de kiválthatja bármely más életesemény is. Mindenkinek ezernyi történet lehet a hátizsákjában, amiről nem is tud. De ezeket fel lehet tárni, szakszerű segítséggel, s egy valóban sok tényezőre kiterjedő szempontrendszer segítségével.

A túlzott biztonságra törekvés feloldása

Ezernyi módszer és technika van arra, hogy ezen tudatlan emlékeket és érzeteket átformáljuk. De mindegyiknek az a lényege, hogy a testünkben és a tudatunkban elraktározott érzelmi lenyomatokat a felszínre hozzuk, s elengedjük.

Amikor az alapvető kiváltó ok már ismerté vált, a következő lépés megkeresni mindazokat az életterületeket, amelyekre ez a történet még hatással van. S minden egyes életterülethez megkeresni azt a kulcsot, ami az átalakulást, a görcsölés és a félelem elengedését lehetővé teszi.

Néha ezen folyamat gátolt. Akadályozó érzetek, tulajdonságok és viselkedési minták lehetnek a változás kerékkötői. Időnként pedig konkrét életrajzi eseményeket is fel lehet ismerni, melyhez az elakadások vagy a feloldás nehézsége kötődik. Amiket ugyancsak fel lehet tárni, s meg lehet tisztítani.

<— Vissza az életterületek blokkoldásához


A biztonság igénye K
Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..