Skip to content

Egyszerűséget megélni nagyszerű cél, de valóban megélni még sem annyira egyszerű. Az – a társadalmunk tendenciái miatt is – végtelenül bonyolulttá vált. A technikai fejlődés csak egy dolog, a kapcsolat rendszereink működése ennél sokkal több kihívást jelent. Indiával kapcsolatban van egy olyan mondás, hogy semmi sem az, aminek látszik. A nyugati kultúrában a kapcsolatokra ez kiemelten igaz...

...continue reading "Az egyszerűség megélése"

A bátorság minden ember egyik legjobb tesztpontja. Szinte mindenhez hatalmas bátorság kell. Van amiben rutinosak vagyunk, s van, amiben tapasztalatlanok és esetlenek. De van egy olyan pont a bátorság kapcsán, amit nem lehet megtanítani, csak átélni a gyakorlatban.

...continue reading "Bátorság sarokpontjai"

A kitartó erőfeszítés erejéről minden sikerkönyv ódákat zeng. Elmondják, miért jó, mi a haszna, s miként vezet el a sikerhez. Csak épp a lényeg marad le. Az ok, ami miatt a legtöbb embernek a kitartó munka gyümölcse soha sem ízlelhető meg soha.

A kitartás lényege

A kitartás semmi mást nem jelent, mint annak képessége, hogy amit elkezdek, azt végig is csináljam. Se nem több, se nem kevesebb. Ez az, amit mindenki tud. S pont ez a tudás az, amit nem értünk igazán.

Az életünk tudatos és tudattalan döntések sorozata. Nap mint nap döntések sokaságát hozzuk meg, s ezen döntések alapja zömmel az a napi rutin, a megszokás, ami minden embernek sajátja. S mely a cselekedeteink és időnk zömét alapvetően meghatározza.

Akkor tudunk valami újat beletenni az életünkbe, ha abból mást kiveszünk. Akkor tudunk egy dolgot elérni, ha más dolgokról lemaradunk. S ez az az ár, amit a legtöbben nem tudnak megfizetni.

két járólap között egy apró növény él, s élni akar
Az élet jutalmai a meghozott erőfeszítéseink függvénye is.

A kitartás félreértése

Aki azt gondolja, az előző bekezdés végén rosszul fogalmaztam, az téved. Az emberek nem azért nem érnek el célokat, mert nem akarják eléggé, vagy mert nem elég világos a cél, vagy mert nincs jól kibontva a cselekvési terv. Hanem azért, mert a siker ára számukra sokkal nagyobb, mint ami megérné nekik.

S ez az ár nem tudatos. Sokunk olyan életet él, aminek a gyökerei a szülei életére hasonlít. Mert gyerekként annak az életnek az értékrendjét és szemléletét fogadtuk el, mit a szülöktől, s annak szűk környezetétől láttunk.

Abban a pillanatban, amikor ezen szemlélet és értékrend kereteit valaki átlépi, elveszti azon értékeket vagy azok egy részét, amit számára a család jelentett. S ez az, amit a legtöbben nem tudnak megtenni.

Ehhez a változáshoz egy színpadról előadó ember hatása nem elég. Pontosabban iszonyú kevés. A kezdő lökést megadhatja, átnézhetünk ezen rendezvények révén a „kerítésen túlra”, de a tényleges változás mindig egyéni küzdelem is.

Kitartás: az elkötelezettség ereje

Ahhoz, hogy az új élet lehetősége megjelenhessen, a múlt benyomásaink egy részét bizony el kell engedni. S ennek kapcsán azon múltbeli döntéseinket is át kell írnunk, ami ma már nem szolgál minket.

Persze a döntéseink egy része jó volt, s azt átírni, megváltoztatni nem túl értelmes. Ha számomra fontos például Jézus vagy a magyarságom, vagy bármi más, akkor azt érdemes megőriznem. De sok mást viszont érdemes átalakítani, amitől úgy érzem, el van akadva az életem.

japán erdőben a gyökerek kilátszanak a füldből
A változás útja mindenkinek egyénre szabott, s mindenkinek a saját akadályait kell meghaladnia.

A változás és elköteleződés

A kitartó erőfeszítés egyik nagy titka abban áll, hogy pontosan tudjuk azt, mit szeretnénk elérni. S azt sem árt tudni, mi az, ami elől menekülünk.

De az igazi erőt mindig az adja meg, ha rálátunk arra, mi okozza a változás akadályát. Sokszor ezen másodlagos hatások sokkal jobban gúzsba kötik minket, mint maga az érzelmi-mentális elakadásunk.

Ezerféle módon oldjuk, formáljuk a múltunkat, bevetve mindent, amit csak lehet, s a hőn áhított változás nem jön el soha. Mert a változás akadálya nem lett átformálva. ekkor tárja szét a terapeuta a kezét, hogy most már csak élni kell, miközben a támogatást pont ahhoz nem adta meg, amihez a legnagyobb kell. A változáshoz magához.

Az alkalmazkodás képessége egyidős az emberiséggel. Az ember relatív függetlensége a természettől pont annak köszönhető, hogy az emberiség képes volt szinte bármilyen helyzethez alkalmazkodni. S pont ennek elvesztése az, mely az egyén számára a legtöbb kihívást is okozza manapság. Mert két ellentétes erő hat, ami nem feltétlen tudatosul bennünk.

...continue reading "Alkalmazkodás a mindennapokban"

Az akarat, illetve az akaraterő kifejezése egy tanult magatartás minta. Természetesen annak kifejezés módja és megélése egyénenként változik, de ami nekünk fontos, azért mindent meg fogunk tenni. Még akkor is, ha mások szerint pont ezen erőfeszítésünk miatt vagyunk akarat gyengék. ami egy tévedés.

...continue reading "Az akarat és az akaraterő megélése"

Sokan összekeverik a gyengédséget a gyengeséggel. Pedig a gyengeség az erő hiányát jellemzi, s melynek okai lehetnek jellembeli és a testi egészségünkhöz is kapcsolódó. Míg a gyengédség, az emberi érzések kifejezésének legmegérintőbb módja csak az erősek kiváltsága. Egy olyan tapasztalat, melyben mind a két fél megajándékozottnak érzi magát.

...continue reading "Gyengédség nem gyengeség"

Inline
Kövess engem a Facebookon is!
Inline
Kövess engem a Facebookon is!